avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 364 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general formulare tipizate
Discuție deschisă în Contabilitate în general

formulare tipizate

Stiu ca facturile, chiar si chitantele, nu mai au regim obligatoriu tipizat (se pot emite si intr-un format de calculator); la fel este si cu restul tipizatelor - dipozitiiide incasare/plata, de ex.?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adolfina Pop , Consultant fiscal 07:30, 12 Noiembrie 2012
da..se pot emite
la facturi si chitante se face o decizie de numire a unei persoane care se ocupa cu acesta
si se da o Plaja de numere si serie la inceputul fiecarui an.
Indicatiile privind numerotarea facturilor si a celorlalte documente financiar-contabile sunt cuprinse in doua acte normative: Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr. 2226/2006 si Ordinul MInisterului Economiei si Finantelor nr. 3512/2008.
Totusi, fie ca vorbim de facturi, fie ca vorbim de alte documente financiar-contabile, procedura de numerotare si inseriere este similara.
Fiecare persoana juridica isi emite proceduri proprii de stabilire si/sau alocare de numere ori serii, dupa caz, prin care se va mentiona, pentru fiecare exercitiu financiar, care este numarul sau seria de la care se emite primul document.

Cum numerotam facturile
:
Potrivit prevederilor legale (Anexa 4 la Ordinul MFP nr. 2226/2006), persoanele care raspund de organizarea si conducerea contabilitatii intr-o societate comerciala trebuie sa desemneze, prin decizie interna scrisa, o persoana sau mai multe (daca este cazul), care sa aiba atributii privind alocarea si gestionarea numerelor aferente facturilor emise de respectiva societate.

Factura va avea un numar de ordine, in baza uneia sau mai multor serii, numar ce trebuie sa fie secvential, stabilit de societate, astfel incat sa se asigure necesarul in functie de numarul de facturi emis. In alocarea numerelor se va tine cont de structura organizatorica, respectiv gestiuni, puncte de lucru, sucursale

De asemenea, este important de retinut ca, in fiecare an, trebuie sa se stabileasca numarul de la care se va emite prima factura.

Cum numerotam celelalte documente financiar-contabile

Procedura de numerotare a documentelor financiar-contabile, similara cu cea aplicata in cazul facturilor, este prevazuta in Norma metodologica de de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile, aprobata prin Ordinul MInisterului Economiei si Finantelor nr. 3512/2008.

Astfel, conform art. 17 din acest act normativ, persoanele care raspund de organizarea si conducerea contabilitatii trebuie sa desemneze, tot prin decizie interna scrisa, o persoana sau mai multe, care sa aiba responsabilitatea alocarii si gestionarii numerelor aferente.

La fel ca la facturi, fiecare formular financiar-contabil trebuie sa aiba un numar de ordine sau o serie (in functie de specificul documentului) . De asemenea, atat numarul, cat si seria trebuie sa fie secventiale si stabilite de societate. Pentru alocarea numerelor se va tine cont de structura organizatorica, respectiv gestiuni, puncte de lucru, sucursale etc.

Persoanele juridice emit proceduri proprii de stabilire si/sau alocare de numere ori serii pentru documentele financiar-contabile, dupa caz, prin care se va mentiona, pentru fiecare exercitiu financiar, care este numarul sau seria de la care se emite primul document.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fara seria pe factura si chitanta hermitob hermitob Pe factura si chitanta daca nu scriem SERIA numai numarul este vreo problema ? Firma este platitor de TVA infiintat in 2014. (vezi toată discuția)
Factura emisa pfa blueyes1957 blueyes1957 buna ziua si LA MULTI ANI daca emit prima factura pe 2012 trebuie sa incep o serie noua cu nr. 001 va multumesc (vezi toată discuția)
Aviz de insotire a marfii popescu marcela popescu marcela Buna ziua, Am un format in word de avize de insotire a marfii. Cum nu este tipizat trebuie si un registru special cu numerele pentru avizele de insotire a ... (vezi toată discuția)