avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 402 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Platesc contributii la sanatate?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Platesc contributii la sanatate?

Sunt pensionar ( mi se retine CASS fiind asigurat la casa OPSNAJ) si desfasor activitate independenta ocazionala la numirea instantelor de judecata ca expert tehnic judiciar. Nu sunt inscris ca PFA la registrul comertului ci doar m-am declarat la administratia financiara.

Intrebare: Platesc s-au nu CASS din veniturile realizate.
Multumesc?
Daca Da, care ar fi baza legala?:(
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 16:14, 13 Noiembrie 2012
Baza legala este Legea nr.95/2006 - privind reforma in domeniul sanatatii:

ART. 257
(1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).
(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 5,5%*), care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor, precum şi orice alte venituri realizate din desfãşurarea unei activitãţi dependente;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c) veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
d) indemnizatiilor de somaj;
e) abrogat;
f) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectualã realizate în mod individual şi/sau într-o formã de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit, numai în cazul în care nu realizeazã venituri de natura celor prevãzute la lit. a)-d), alin. (2^1) şi (2^2) şi art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai puţin de un salariu de bazã minim brut pe ţarã, lunar*).
(2^1) abrogat;
(2^2) Pensionarii ale cãror venituri din pensii depãşesc 740 de lei datoreazã contribuţia lunarã pentru asigurãrile sociale de sãnãtate calculatã potrivit prevederilor art. 259 alin. (2).
(3) În cazul persoanelor care realizeazã în acelaşi timp venituri de natura celor prevãzute la alin. (2) lit. a)-d), alin. (2^1) şi (2^2) şi la art. 213 alin. (2) lit. h), contribuţia se calculeazã asupra tuturor acestor venituri.
(4) In cazul persoanelor care realizeaza venituri de natura celor prevazute la alin. (2) lit. c) sub nivelul salariului de baza minim brut pe tara si care nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, contributia lunara de 5,5%*) datorata se calculeaza asupra sumei reprezentand o treime din salariul de baza minim brut pe tara.
(5) Contributiile prevazute la alin. (2) si (4) se platesc dupa cum urmeaza:
a) lunar, pentru cele prevãzute la alin. (2) lit. a) şi d);
b) trimestrial, pentru cele prevazute la alin. (2) lit. b) si la alin. (4);
c) anual, pentru cele prevãzute la alin. (2) lit. c) şi f).
(6) Contributia de asigurari sociale de sanatate nu se datoreaza asupra sumelor acordate in momentul disponibilizarii, venitului lunar de completare sau platilor compensatorii, potrivit actelor normative care reglementeaza aceste domenii, precum si asupra indemnizatiilor reglementate de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile ulterioare.
(7) Obligaţia virãrii contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate revine persoanei juridice sau fizice care plãteşte asiguraţilor veniturile prevãzute la alin. (2) lit. a), d) şi e), respectiv asiguraţilor pentru veniturile prevãzute la alin. (2) lit. b), c) şi f).
(8) Termenul de prescriptie a platii contributiei de asigurari sociale de sanatate se stabileste in acelasi mod cu cel prevazut pentru obligatiile fiscale.
@ana_cer, saru'mana pentru lege/articol. :)L-am cautat si eu ceva timp, numai ca am gasit si ceva modificari la el, valabile dupa 1 iulie 2012, luate de pe site-ul ANAF

NU se datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate:► pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, dacă persoanele fizice respective realizează şi venituri din:
- salarii/asimilate salariilor;
- indemnizaţii de şomaj;
- pensii mai mici de 740 lei;
- cele menţionate la lit. a) – d), g) şi h), mai sus prezentate;
- activități desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil, precum şi a contractelor de agent;
- activitatea de expertiză contabilă şi tehnică, judiciară şi extrajudiciară;
- asociere cu o persoană juridică contribuabil, potrivit titlului IV^1 din Codul fiscal, care nu generează o persoană juridică;
- asocierile fără personalitate juridică, respectiv asocierile dintre persoanele fizice rezidente asociate cu persoane juridice române, pentru veniturile realizate atât în România cât şi în străinătate din asocieri fără personalitate juridică.

[ link extern ] /
@ela david:
multumesc frumos de completare, o sa-mi aduc la zi ordinul respectiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata contributiilor obligatorii de catre pensionari ylebratu19 ylebratu19 Buna ziua. Doresc sa va intreb daca mai este valabil raspunsul dvs. catre un cititor, din 30 august 2010 privind contributiile individuale de asigurari ... (vezi toată discuția)
Referitor articol inserat vineri 4 ianuarie ora 11,00 privind contributii cass pentru pfa bisogc bisogc M-am documentat si actul normativ care reglementeaza acest aspect este Legea 95/2006 art 257 la care dau un , paste \' aici ,, Art. 257 (1) ... (vezi toată discuția)
Daca nu mai esti angajat trebuie sa platesti contributia de asigurari de sanatate? jonel jonel Daca nu mai esti angajat cu contract de munca este obligatoriu sa mai platesti contributia de asigurari de sanatate? Si deasemeni pentru ce alte venituri ... (vezi toată discuția)