Buna ziua am intalnit de curand o situatie nu prea buna sa zicem ,un prieten de al meu a fost dat afara de la servici sub un pretext banal, lucreaza ca sofer pe o dubita de 3,5 t la o firma nu ii pot da numele in cerintele job-ului se prevede sa aibe grija de masina pe care lucreaza. Saptamana trecuta a trebuit sa mearga la service sa schimbe cauciucurile de vara cu cele de iarna pentru ca asa prevede legea si sa umfle rotile, toate bune si frumoase caucicurile s-au schimbat culmea e ca a doua zi au crapat soferul find liber! Culmea este ca nu au crapat nici la service nici cand a plecat cu masina de la service au crapat a doua zi un lucru foarte ciudat, angajatorul acuzandul ca soferul este vinovat ca nu a observat cate atmosfere a bagat in cauciucuri ei sustinand ca au fost 8 atmosfere la un cauciuc de maxim 4 atmosfere si sub acest pretext a fost dat afara de la job in care avea o vechime de 4 ani jumate conducea prudent fara nici un accident la activ si cu permis de conducere de 12 ani si cu o vasta experienta. S a facut o comisie in cadru firmei a venit si patronul vulcanizari la care s a facut schimbarea cauciucurilor acestea sustinand ca caucicurile au fost corect manevrate s au bagat 4 atmosfere in ele nu 8 ptr ca la 8 atmosfere explodau pe loc. Ulterior cei din firma i au cerut 30 de milioane patronului vulcanizari drept daune acesta nu a fost de acord nefind vina lor daca nu au reusit de la patron s au mutat la sofer cerandui acestuia aceasta suma, mentionez ca, cauciucurile erau vechi de 4 ani. Acestea find spuse un angajat care lucreaza intr o firma multinationala cu o vechime de 4 ani jumate si fara nici un accident la cazier cu sute de ore pe plus neplatite si fara concediu este dat afara! Va rog cine se pricepe sa ne ajute cu un sfat sau un avocat ptr ca stiu sigur ca aceasta situatie este favorabila soferului si nu firmei!
In acest sens, trebuie efectuata o expertiza tehnica pentru a se putea stabili cauzele exploziei ... dupa care se poate decide cine este sau nu raspunzator de acest incident ...
Concedierea verbala nu are niciun efect juridic ... prietenul dvs trebuie sa mearga la angajator si sa-i solicite un exemplar de pe decizia de concediere ...
Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia: a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.
Problema este in felul urmator cand angajatorul ia cerut prietenului meu sa plateasca cei 30 de milioane contravaloarea caucicurilor acesta nu a fost de a acord. Angajatorul la obligat sa isi bag demisia ca nu plateste cei 30 de milioane dupa terminarea concediului adica data de 7 decembrie 2012, adica si concediu este bagat fortat la cererea angajatorului!
Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.