avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 901 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme cu actul de vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme cu actul de vanzare-cumparare

Buna ziua! In Iulie 2012 am cumparat un imobil cu toate actele de vanzare cumparare presupuse corecte. Vanzatorul a castigat acest imobil prin uzucapiune. Acesta facea parte din imobilul vecinului,fiind de asemenea rude. Din cauza unor certuri acestia au plecat din acel loc si au vandut. Dupa ceva timp veciunul m-a amenintat ca imi sudeaza portile ca este proprietatea dumnealui, ceea ce din punct de vedere legal nu este asa. Am pana si hotararea judecatoreasca care atesta ca vanzatorii au obtinut imobilul prin uzucapiuune iar actel le-am incheiat la cel mai vechi si bun notar din Ploiesti, care se presupune ca nu face fals in acte. In momentul in care au fost sudate portile am fost la polite, am facut o plangere penala si cand am fost la fata locului, vecinul mi-a spus sa imi iau lucrurile si sa plec ca ma va da in judecata. Eu am platit si impozitul( are vreo relevanta acest lucru?). Ma gandesc ca daca era fals in acte nu puteam plati darile la stat. Nici nu mai stiu ce as putea sa fac in acest caz!!!! VA rog sa ma ajutati cu un sfat!! In acest caz pot da vanzatorii in judecata? as putea sa ma aleg cu ceva in urma acestui proces? Ce pasi trebuie sa fac in urmatoarea situatie ca sincer nu stiu cu ce sa incep...Politia ne da dreptate noua in mare parte, dar vecinul se incapataneaza si spune ca ma va da in judecata! Pana la urma nu ar trebui sa ii dea pe vanzatori in judecata? Nu inteleg de ce pe mine, ca eu sunt cumparator de buna credinta...Am ajuns in pragul disperarii..VA rog sa ma ajutati, vreau un sfat ....Va mutumesc!!!
Ultima modificare: Marți, 13 Noiembrie 2012
OanaSimion, utilizator
Cel mai recent răspuns: OanaSimion , utilizator 17:33, 11 Ianuarie 2013
Stimata Doamna,

Conform dispozitiilor Codului civil, vanzatorul este obligat sa va garanteze pentru evictiune, dupa cum urmeaza>

Art. 1.695 - Condiţiile garanţiei contra evicţiunii
(1) Vânzătorul este de drept obligat să îl garanteze pe cumpărător împotriva evicţiunii care l-ar împiedica total sau parţial în stăpânirea netulburată a bunului vândut.
(2) Garanţia este datorată împotriva evicţiunii ce rezultă din pretenţiile unui terţ numai dacă acestea sunt întemeiate pe un drept născut anterior datei vânzării şi care nu a fost adus la cunoştinţa cumpărătorului până la acea dată.

De asemenea, vi se aplica si urmatorul articol>

Art. 1.705 - Chemarea în judecată a vânzătorului
(1) Cumpărătorul chemat în judecată de un terţ care pretinde că are drepturi asupra lucrului vândut trebuie să îl cheme în cauză pe vânzător. În cazul în care nu a făcut-o, fiind condamnat printr-o hotărâre intrată în puterea lucrului judecat, pierde dreptul de garanţie dacă vânzătorul dovedeşte că existau motive suficiente pentru a se respinge cererea.
(2) Cumpărătorul care, fără a exista o hotărâre judecătorească, a recunoscut dreptul terţului pierde dreptul de garanţie, afară de cazul în care dovedeşte că nu existau motive suficiente pentru a împiedica evicţiunea.

Ca atare, in situatia in care veti fi data in judecata, il veti introduce in cauza pe vanzator.

Ultima modificare: Marți, 13 Noiembrie 2012
Ana-Maria Dinescu, Avocat
Multumesc frumos pentru raspuns....Imi cer mii de scuze dar as vrea sa imi spuneti ce inseamna asta, pentru ca nu prea inteleg tot continutul articolelor! Va rog sa ma scuzati, dar nu am cunostinta in acesti termeni...Multumesc
Ok, nicio problema! :) Cu alte cuvinte, in cazul in care veti fi chemata in judecata de acesti vecini, ii veti introduce in cauza pe vanzatori, care vor raspunde in cauza alaturi de dumneavoastra. Pe de alta parte, daca vecinii continua sa va tulbure stapanirea bunului, puteti cere rezolutiunea contractului, pe langa restituirea pretului avand posibilitatea sa solicitati si repararea prejudiciului folosit.
Multumesc foarte mult!!! acum am inteles!!!! Mi-ati dat o veste cat de cat buna :)...Va multumesc si o seara placuta!!
Asemenea!
Numai bine!

Alte discuții în legătură

Evictiunea in noul cod civil casp casp Care sunt modificarile care au intervenit in legatura cu evictiunea ( toatala, partiala, de fapt, de drept) odata cu adoptarea Noului Cod Civil? :) Multumesc! (vezi toată discuția)
Evictiune geo26 geo26 spuneti mi va rog, exista vreu caz (art.) de nesanctionare pt evictiune din partea vanzatorului? Vanzatorul unui imobil a fost de bunacredinta la momentul ... (vezi toată discuția)