avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu fara plata pt 3 luni. Doresc sa platesc din ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu fara plata pt 3 luni. Doresc sa platesc din mana toate contributiile. Ar fi posibil?

Buna ziua!
Sun educatoare titulara cu contract de munca pe durata nedeterminata intr-o gradinita de stat. Am 18 ani vechime in invatamant fara nicio zi de intrerupere.
As vrea sa imi iau un concediu fara plata pt 3 sau 4 luni de zile si as dori sa imi platesc pentru aceasta perioada toate contributiile, sanatate, pensie etc astfel incat:
- sa imi pastrez asigurarea medicala;
- sa am continuitate in cartea de munca.
Ar fi posibil?

Precizez ca am fost la Casa de Asigurari de Sanatate unde nu mi s-a oferit un raspuns. Am fost trimisa la Inspectoratul Teritorial de Munca unde mi s-a spus ca ca problema mea nu tine de ei.

Ca o intrebare suplimentara, intentionez ca anul viitor sa raman insarcinata. Daca este posibil sa imi platesc toate asigurarile pt cele 4 luni de concediu fara plata, ar putea sa mai apara probleme cu privire la concediul de ingrijire copil pana la 2 ani?
Va multumesc!


Cel mai recent răspuns: margarita_lkb , utilizator 14:33, 14 Noiembrie 2012
1. Puteti sa va asigurati la pensii, sanatate si somaj, in conditiile legii, in baza unor contracte de asigurare incheiate cu fiecare institutie in parte.

A) - Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau să îşi completeze venitul asigurat.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 741 lei, iar nivelul maxim de 10.585 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 741 lei veti plati 232 lei lunar.

B) - Conform Legii 95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate.
- Daca are un contract individual de munca este asigurat prin efectul legii.
- Daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
- Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (700 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
- In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 39 lei pe luna.

C) - Conform Legii 76/2002 se poate asigura în sistemul asigurarilor pentru somaj orice persoana care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii, si care nu sunt asigurate prin efectul legii.
- Persoanele fizice pot incheia contract de asigurare pentru somaj cu agenţia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul, daca au cel putin varsta de 18 ani si sunt asigurate in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
- Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii (acum = 700 lei), si mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia de asigurare pentru somaj.
- Contributia lunara este de 0,5% din venitul asigurat, deci minimum este 3,50 lei.

2. Cand incheiati contractele de asigurare sa specificati perioada pentrui care doriti sa faceti asigurarea.

3. - Plata contributiilor prin contracte de asigurare sociala nu va ajuta la a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) pana la 2 ani.
- Pentru asta trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii emdicale, concediu de maternitate etc.).
In primul rand va multumesc pentru raspuns.
In legatura cu concediul crestere copil (CCC) pana la 2 ani, daca pe perioada celor 3 luni sunt angajata legal in strainatate, acest lucru ma va ajuta sa beneficiez de concediu de ingrijire copil pana la 2 ani?
Precizez ca nu suma indemnizatiei ma intereseaza, ci rezervarea catedrei pe o perioada de 2 ani.

Si ar mai fi o problema: daca copilul are cetatenia unei tari din EEA, alta decat romana, ma afecteaza in vederea luarii acestui tip de concediu?

1. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
O persoană care a realizat o perioadă din cele douăsprezece luni anterioare datei naşterii copilului activităţi profesionale în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, iar în ultima perioadă dinaintea naşterii copilului a desfăşurat activităţi profesionale în România poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România?

Solutie:
Dacă persoana a realizat activităţi profesionale în România pe perioada dinaintea datei naşterii copilului, atunci potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, se supune legislaţiei române în vigoare. Aceasta poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România, prin totalizarea perioadelor de activitate realizate în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, aplicând prevederile art. 8 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 şi ale art. 12 din Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Conform acestor prevederi perioadele de activitate desfăşurate în alt stat membru se totalizează şi se adaugă celor realizate în România, în măsura în care acest lucru este necesar, în vederea deschiderii dreptului la indemnizaţia pentru creşterea copilului. Totalizarea perioadelor de activitate realizate în alte state membre este posibilă dacă persoanele care au realizat activităţi profesionale în alte state membre se supun legislaţiei din România la data naşterii copilului.


2. Asadar daca in cele 12 luni aveti perioade in care ati lucrat si in Romania si in strainatate veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC din Romania.

3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 12
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se acorda in situatia in care solicitantul indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

a) este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;

b) are, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;

c) locuieste in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.
...
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot plati astfel incat sa beneficiez de indemnizatie pentru cresterea copilului? jolifille jolifille buna ziua Pot plati din mana pentru a beneficia de pensie, sanatate si vechime pe cartea de mnca, iar in caz ca fac un copil sa beneficiez de indemnizatie? ... (vezi toată discuția)
Contract de munca paulavera paulavera Contractul meu de munca la actuala companie va expira la finalul lui mai, iar urmatorul contract mi se va face de la 1 iulie, pe alta companie in cadrul ... (vezi toată discuția)
Buna ziua - achitare contributii persoana fara loc de munca mihai_37 mihai_37 incepind cu 1 octombrie 2013 nu mai lucrez,dar in schimb doresc a-mi achita darile catre stat pentru a-mi merge vechimea incontinuare deoarece in luna ... (vezi toată discuția)