avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... nerespectarea unei hotarari judecatoresti referitor ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

nerespectarea unei hotarari judecatoresti referitor la pensia de intretinere

Buna tuturor, sunt o mamica a unui baietel de 4 ani, a carui tata ne-a parasit imediat dupa ce s-a nascut copilul. In urma cu 3 ani am divortat din culpa exclusiva a tatalui,iar instanta a hotarat incredintarea spre crestere mie copilul,iar tatal lui a fost obligat la plata unei pensii de intretinere. Imediat dupa ce hotararea a devenit definitiva a trimis-o unitatii angajatoare fostului sot, iar din urmatoarea luna am primit timp de 5 luni pensia. In aceste luni, fostul sot a insistat sa ne impacam si sa-l iert etc, pt a fi alaturi de copilul nostru si ca este jenant sa i se popreasca veniturile de la servici ca va incerca sa ne recastige increderea din nou, recasatorindu-ne si contribuind direct la cheltuielile zilnice. Ca orice femeie care iubeste familia, am cedat in sensul ca am acceptat sa incercam o perioada cum v-a evolua din nou traiul in comun,dar nu am facut cu el nici un act si nici n-am consfintit acest lucru nicaieri. El insa a intocmit o cerere de chemare in judecata impotriva mea pt a i se sista poprirea salariilor,ca fiind inutila datorita faptului ca ne-am impacat. Aceasta cerere insa NU A FOST DEPUSA LA JUDECATORIE , CI LA EL LA SERVICI. La o luna de la acea cerere despre care nu am stiut ca a depus-o la servici, n-am mai primit nimic.Relatiile au fost din nou compromise de catre el si de aceasta data,iar recent s-a si recasatorit cu o alta persoana. Aportul lui la cresterea si educarea minorului s-au redus doar la cateva vizite,promisiuni si cateva plimbari cu copilul. Numai o mama stie prin ce sacrificii trece pt a-si creste copilul,nu am avut sprijin din partea parintilor si nici a socrilor, am platit multe bone, iar la serviciul avut anterior sarcinii am renuntat, nu ma descurcam efectiv.
Acum vreau sa-l dau in judecata civila pe fostul sot, pentru ca ne-a pacalit inca o data si a asistat pasiv la suferintele noastre si vreau sa va intreb daca pot sa actionez in instanta si unitatea angajatoare a fostului sot pentru nerespectarea unei hotarari judecatoresti in prima faza si anularea ei pe baza unei simple cereri dactilografiata de fostul sot, la care eu nici nu am fost sunata sau intrebata de catre personalul abilitat daca este adevarat sau nu ceea ce le este prezentat de catre angajatul lor. Este o institutie publica in care majoritatea sunt barbati si majoritatea platesc sau nu pensii de intretinere. As vrea sa descopere instanta si am probe in acest sens, aceasta nelegiure!!!!!!!sunt probabil si alte mame manipulate emotional de catre fostii soti,dar totusi si copiii nostri merita ce e mai bun!
Pot sa obtin daune morale sau daune interese de la acea unitate si care ar fi cuantumul lor sau dupa ce ar trebui sa ma ghidez? am sanse sa castig acest proces?
va multumesc, victoria
Cel mai recent răspuns: ContSters47798 , utilizator 08:50, 1 Februarie 2009
Daunele morale pentru pacaleala nu prea sunt sortite succesului, astfel incat e bine sava focalizati pe incasarea pensiei de intretinere, daca salariul fostului sot s-a marit, sa promovati o cerere la instanta petnru majorarea cuantumului acesteia.
Deaga Victoria,
Cand spui ca te-ai recasatorit, ce intelegi prin acesta afirmatie? Recasatorit legal sau doar impacare fara certificat de casatorie. In cazul in care v-ati impacat fara a va recasatori hotararea de divort era inca valabila la fel ca si obligatia platii pensiei de intretinere. Cred ca asta este situatia pentru ca parca ai zis ca sotul tau are intentia de a se recasatori.In acest caz fata de momentul in care a reinceput situatia neplatii pensiei poti sa te adresezi Parchetului cu plangere pentru abandon de familie - art. 305 Cod Penal. Poti antrena si raspunderea societatii angajatoare a sotului tau care fara un temei legal a sistat retinerea si respectiv plata pensiei.
Daca v-ati recasatorit legal ar trebui un nou divort cu stabilirea pensiei.
Astept lamuriri!
Pentru neplata pensiei de intretinere exista un mod de contrangere la indeplinirea acestei obligatii, deoarece art. 305 din Codul penal prevede in alineatul 1, litera c) ca neplata cu rea-credinta a pensiei de intretinere stabilite pe cale judecatoreasca se pedepseste cu inchisoare de la unu la 3 ani sau cu amenda. Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala, iar daca partile nu s-au impacat, dar in cursul judecatii inculpatul isi indeplineste obligatiile, instanta, in cazul cand stabileste vinovatia, poate pronunta impotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei.
Mersi mult pentru sfaturi. Vreau sa precizez ca de recasatorit nu ne-am recasatorit si nici nu am facut scris vreo invoiala in acest sens, doar am discutat verbal pentru a relua traiul in comun,deoarece se mutase la o gazda in oras. Discutiile si ,,iertaciunile,, s-au rezumat la cateva saptamani pana si-a rezolvat cu poprirea de la servici, apoi de mutat nu s-a mai mai mutat cu noi si nici eu pensie nu am mai primit, lasand doar impresia ca ar trebui sa mai asteptam cu traiul in comun etc,iar timpul trecea si copilul crestea....Pana cateva luni am aflat ca s- a recasatorit el cu altcineva, atunci am inteles clar ca ne-a parasit si pacalit in totalitate...
daca este asa cum zici fa plangere penala pentru abandon de familie cf art. 305 lit.c Cod Penal in care arati ce ne-ai spus si noua aici. poti trage la raspundere si firma la care lucreaza pentru sistarea nemotivata a platii pensiei desi era instituita poprirea in baza unei hotarari judecatoresti si ceri daune morale destul de marisoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata pensiei alimentare lexyaly lexyaly fostul meu sot n-a platit pensia alimentara de cand s-a incheiat divortul din 2007 .imi poate cineva da o cerere tip pe care s-o depun la judecatorie pt ... (vezi toată discuția)
Abandon familie simplusimplu simplusimplu sotul paraseste domiciliul,dupa cateva luni depune cerere de desfacere a casatoriei.procesul este pe rol,timp in care dupa cateva luni nu mai contribuie la ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara koreh silvia koreh silvia Buna ziua!As avea o rugaminte la dumneavoastra;am un prieten care are o fata de 16 ani,este divortat de fosta sotie de cativa ani,iar fata o are in custodie ... (vezi toată discuția)