Loviri si alte violente, aspecte juridice
Temei juridic: 180 C. penal. Ce spune art. 180 C. penal:
Lovirea sau orice acte de violenta cauzatoare de suferinte fizice se pedepsesc cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda.
Faptele prevazute la alin. 1 savarsite asupra membrilor familiei se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la un an sau cu amenda.
Lovirea sau actele de violenta care au pricinuit o vatamare ce necesita pentru vindecare ingrijiri medicale de cel mult 20 de zile se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
Ar putea fi , după caz ( şi în funcţie de încadrarea juridică pe care o vor face organele de urmărire penală), infracţiunea de loviri sua alte violenţe, art. 180 cod penal, dacă este să ne raportăm la nr. de îngrijiri medicale acordate , sau vătămare corporală , ar .182 , alin. 2 , dacă luăm în calcul faptul că pierderea dinţilor( de regulă a celor din faţă) , se consideră sluţire în practică .
Pedeapsa, în funcţie de încadrarea juridică ar putea fi închisoare de la 3 luni la 2 ani ori amendă penală, pentru primul caz, ori închisoare de la 2 la 10 ani, pentru al doilea caz.
În concret însă, făptuitorul poate beneficia de o serie de circumstanţe , atenuante , personale, reale, etc., în funcţie de care va avea loc individualizarea judiciară a pedepsei, dacă se va ajunge la o pedeapsă, fiindcă este posibil să nu fie trimis în judecată , dacă vor exista motive de neîncepere a urmăririi penale, ori de scoatere de sub urmărirea penală dacă a fost începută.
Depuneti plangere penala impotriva agresorului,acesta probabil o sa va caute pentru a stabili o intelegere in schimbul impacarii.
ART. 180
Lovirea sau alte violenţe
(1) Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
#M11
(1^1) Faptele prevăzute la alin. 1 săvârşite asupra membrilor familiei se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la un an sau cu amendă.
#B
(2) Lovirea sau actele de violenţă care au pricinuit o vătămare ce necesită pentru vindecare îngrijiri medicale de cel mult 20 de zile se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
#M11
(2^1) Faptele prevăzute la alin. 2 săvârşite asupra membrilor familiei se pedepsesc cu închisoare de la unu la 2 ani sau cu amendă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. În cazul faptelor prevăzute la alin. 1^1 şi 2^1 acţiunea penală se pune în mişcare şi din oficiu.
(4) Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală, producându-şi efectele şi în cazul în care acţiunea penală a fost pusă în mişcare din oficiu.
#B
Dintele 24 este dupa canin in partea stanga sus, deci nu este in fata.
Eu nu l-am agresat. De ce circumstante atenuante poate beneficia?
In cazul in care se ajunge in instanta, eu trebuie sa dau ochii cu el?
Pentru zilele de ingrijiri medicale pot cere despagubiri sau asta decide instanta?
Trebuie deschisa o alta actiune?
Cum poate fi obligat sa le plateasca?
Va multumesc.
Plangerea penala a fost depusa.
Urmeaza sa merg la audieri?
Agresorul este potent din punct de vedere financiar.
Nu au fost martori in momentul agresiunii.
Singurul martor este cel care m-a adus acasa la solicitarea agresorului, dar acesta, zic eu, desi a fost mentionat in plangerea penala, nu va depune marturie in defavoarea agresorului fiind ruda cu acesta si salariatul sau.
Eu trebuie sa dau ochii cu agresorul la audieri, sau in cazul in care se ajunge in instanta?
Sentinta poate fi amenda penala, iar in cazul in care agresorul nu o poate plati sa faca inchisoare de la 1 la 3 luni, sau direct inchisoare?
La ce cuantum se poate ridica amenda penala?
Pentru zilele de ingrijiri medicale pot cere despagubiri sau asta decide instanta?
Trebuie deschisa o alta actiune?
Ce suma poate fi obligat sa platesca agresorul drept despagubiri?
Cum poate fi obligat sa le plateasca?
Va multumesc.