avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 994 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionat anticipat si PFA
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionat anticipat si PFA

Persoana pensionata anticipat poate infiinta PFA fara sa piarda pensia anticipata ?
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 10:00, 16 Noiembrie 2012
Potrivit art. 114 alin.(1) lit. b) din Legea nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, in sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale, se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin.(1) pct. I, II sau IV, cu exceptia consilierilor locali sau judeteni.
Termenul de <<situatii prevazute la art. 6 alin.(1) pct. IV>> se refera atat la calitatea pe care o au persoanele respective (exemplu: persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice), cat si la conditia de realizare a venitului (un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat).
In consecinta, incepand cu 1 ianuarie 2011, plata pensiei anticipate partiale nu se suspenda chiar daca detineti calitatea de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice, dar venitul anual pe care il realizati nu depaseste plafonul prevazut de lege.
Pentru anul 2011, acest plafon a fost de 8088 lei, iar pentru anul 2012 este de 8468 lei.

29-02-2012 11:19

Sursa:

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata partial anca.d anca.d Buna ziua, Spuneti-mi va rog daca un pensionar anticipat partial poate fi si persoana fizica autorizata? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala tinitaro tinitaro Solicit sprijin informatic pentru urmatoarea situatie: In ce conditii legale, un pensionar anticipat partial poate desfasura o activitate profesionala pentru ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala PD PD Buna seara, va rog sa-mi spuneti daca am dreptul sa lucrez cu Contract Civil ca administrator de bloc, fiind in pensie anticipata partial. Este adevarat ca pot ... (vezi toată discuția)