o asociatie de tip religioasa comanda reviste la tiparit-o Tipografie oarecare- si apoi sa le distribuie prin vanzare(tarabe, chioscuri,etc).
pot avea si asociatiile activitati economice ?
Asociatiile, fundatiile si federatiile pot infiinta societati comerciale. Dividendele obtinute de asociatii, fundatii si federatii din activitatile acestor societati comerciale, daca nu se reinvestesc in aceleasi societati comerciale, se folosesc in mod obligatoriu pentru realizarea scopului asociatiei, fundatiei sau federatiei.
Art. 46 din OG nr.26/2002 prevede :
(1) Veniturile asociatiilor sau federatiilor provin din:
a) cotizatiile membrilor;
b) dobanzile si dividendele rezultate din plasarea sumelor disponibile, in conditii legale;
c) dividendele societatilor comerciale infiintate de asociatii sau de federatii; d) venituri realizate din activitati economice directe;
e) donatii, sponsorizari sau legate;
f) resurse obtinute de la bugetul de stat sau de la bugetele locale;
g) alte venituri prevazute de lege.
(2) Veniturile fundatiilor sunt cele prevazute la alin. (1) lit. b)-g).
va multumesc mult ca ati fost promt dar tot nu am inteles
deci
1) asociatia trebuie sa infiinteze o societate comerciala si dividendele obtinute se folosesc in realizarea scopului asociatiei numai daca va avea profit
sau
2)cf Art. 46 din OG nr.26/2002 alin 1 lit d) adica
d) venituri realizate din activitati economice directe;
adica asociatiile nonprofit - nu pot avea activitati economice?
va rog nu va suparati pe mine
eu stiu ca asociatiile si fundatiile nonprofit pot avea si activ economice pana la 15000 euro neimpozabil etc.
OG nr.26/2000 prevede clar ca asociatiile pot realiza venituri din activitati economice directe ... intr-adevar, sunt doua posibilitati :
1. sa se infiinteze o societate comerciala si prin aceasta sa se deruleze activitati economice
2. sa vindeti direct acele reviste prin asociatie. Organizatiile nonprofit, organizatiile sindicale si organizatiile patronale sunt scutite de la plata impozitului pe profit si pentru veniturile din activitati economice realizate pana la nivelul echivalentului in lei a 15.000 euro, intr-un an fiscal, dar nu mai mult de 10% din veniturile totale scutite de la plata impozitului pe profit, prevazuta la alin. (2) al art.15 C.fiscal.