avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2149 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... reclamatie pentru neplata concediului prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

reclamatie pentru neplata concediului prenatal

Buna seara,
Problema mea este: sunt in CIC din 17 august AC. Fostul meu patron m-a tot mintit ca o sa-mi plateasca cele 2 luni jumatate de concediu medical si prenatal, insa tarziu mi-am dat seama ca nu o va face. Acuma, intrebarea mea este: mai pot sa-l reclam chiar daca contractul meu de munca s-a suspendat din august? si daca da, unde?

As mai avea o intrebare off topic, nu stiu unde sa o poste, daca se poatesa imi rasounda cineva: este aplicabila legea cu 500 de euro pentru nou-nascuti? Daca da, unde trebuie sa ma adresez pentru deschidere cont?

Va multumesc foarte mult, noapte frumoasa!
Cel mai recent răspuns: andrrrea , utilizator 17:04, 16 Noiembrie 2012

.OUG 158/2005
Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;


Art. 47
...(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...
Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

Reclamatia trebuie sa o faceti la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.In urma acestei cereri puteti sa va recuperatii banii pentru concediul prenatal. Daca nu rezolvati pe aceasta cale, puteti actiona in instanta angajatorul(Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul.)



va multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatorul nu vrea sa-mi plateasca indemnizatiile aferente concediului prenatal si concediului postnatal gabriela31 gabriela31 urmeaza sa nasc la mijlocul luni decembrie,iar seful nu imi plateste concediul medical prenatal si post natal ? este legal aceasta situatie ? ... (vezi toată discuția)
Sesizare itm atalinna atalinna Angajatorul nu mi-a platit concediul prenatal si postnatal.Cum se procedeaza cu sesizarea ce urmeaza sa o fac la ITM?Ce documentatie trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Concediul de risc maternal cristinaioana27 cristinaioana27 Buna ziua Am o mare problema sunt in concediu de risc maternal si firma la care lucrez imi plateste concediul tot la 2luni in urma din luna ianuarie 2014 o sa ... (vezi toată discuția)