Va salut ! Ridic o problema de drept comercial , cred.
Firma X (furnizor) a incheiat cu firma Y (beneficiar)un contract comercial , firme Y depunand un BO garantie .S-au efectuat livrarile (perioada oct-nov 2008), pt. fiecare livrare firma Y eliberand BOla scadente conform facturilor emise.In luna Ianuarie 2009 la o vizita efectuata la administratorul firmei Y(deoarece se apropia scadenta la plata), de catre reprezentantul firmei X , a fost anunt ca a vandut (100%)firma Y altei persoane (prin act notarial , predare la banca, predare creante , etc.),care avea acum calitatea de administrator si acesta din urama nu poate fi contactat. Vanzarea firmei s-a efectuat in luna dec.2008 ,fara a fi anuntati creditorii (furnizorii), tainuind acest lucru timp de o luna.
1)Daca este valabil contractul comercial, instrumentele de plata,Etc?
2)Daca poate fi tras la raspunde vechiul administrator in cazul neplatii creantelor de catre firma Y?
3)Cum pot fi recuperate creantele de la firma Y?
Orice sfat juridic ma ajuta foarte mult. Va multumesc
- instrumentele de plata nu mai pot fi valabile decat daca s-au modificat semnaturile din banca.
- contractele incheiate sunt valabile pentru ca sunt incheiate intre firme nu intre persoanele fizice.
- cel care a preluat firma a preluat-o in cunostinta de cauza deci stiind de datoriile pe care aceasta le avea la momentul cesionarii si isi asuma responsabilitatea achitarii acestora.
- recuperarea debitelor neplatite se poate face prin actionarea firmei in instanta si obtinerea unei hotarari cu titlu executoriu.
- in functie de abilitatea celui ce va va reprezenta in instanta se poate antrena si raspunderea fostului administrator.
Obligaţiile fiind asumate de persoana juridică, este absolut indiferent, din punct de vedere al valabilităţii acelor obligaţii, faptul că s-au schimbat asociaţii sau administratorii.
Vechiul administrator poate fi tras la răspundere în raport cu faptele sale. Dacă prin actele săvîrşite şi prin ascunderea situaţiei financiare a contribuit la diminuarea patrimoniului societăţii şi aceasta ajunge în stare de faliment (chiar şi după cesiune), poate fi ţinut răspunzător. Pentru simpla neplată a datoriilor către societatea X nu cred că poate fi tras la răspundere, dacă la predarea societăţii acele datorii erau evidenţiate. Oricum, el poate răspunde doar în subsidiar.
Recuperarea se face la fel ca pentru orice creanţă, chiar dacă s-a schimbat atît acţionariatul debitorului, cît şi administratorul.
Mai folositor decît un sfat juridic s-ar dovedi un consilier juridic.
Va multumesac f. mult pentru raspunsuri si as dori si alte pareri , privind modalitatea de solutionare , fiind vorba de o suma mare de recuperat.
Cu respect.
Din punct de vedere moral, ar trebui sa raspunda fostul administrator.
DAR, din practica instantelor ... daca a trecut suficient timp de la vinzare ... iar noul administrator nu a luat nici o masura impotriva fostului administrator pentru recuperarea daunelor sau atragerea raspunderii, sau mai rau, s-a dat descarcare de gestiune si s-au aprobat situatiile financiare, instanta considera ca noul administrator a acceptat situatia financiara a firmei si operatiunile fostului management.
Prin urmare, nu va accepta tragerea la raspundere a fostului administrator.
Nu are nici o importanta daca s-au modificat semnaturile din banca.
Pentru BO emise in trecut sunt valabile semnaturile de la data emiterii lor.
Banca pastreaza istoricul semnaturilor.