Buna ziua. V-as ruga sa ma ajutati si pe mine cu un sfat.
Am un dosar in care incerc sa recuperez taxele pe poluare achitate pentru trei autoturisme.
In probatiune am depus toate documentele ce tin de autoturisme, mai putin contractul de vanzare cumparare al uneia dintre masini, pe care nu il mai aveam.
La primul termen de judecata, instanta mi l-a cerut iar cum nu-l aveam am rugat instanta sa emita o adresa catre AFP care a stabilit taxele pe poluare pentru a solicita sa ne comunice copii dupa contractele de vanzare-cumparare. AFP a raspuns ca contractul de vanzare-cumparare nu exista in arhivele lor pentru ca nu a fost depus la momentul stabilirii taxelor.
La acelasi termen la care AFP a trimis raspunsul (termen la care nu m-am prezentat) am trimis un inscris prin care am aratat pe de o parte ca aspectele ce trebuie dovedite sunt: daca autoturismul a fost inmatriculat in alt stat mmbru UE si daca pentru inmatricularea in Romania s-a impus o taxa aferenta precum si legalitatea de prelevare a acestei taxe de catre statul roman. Iar in subsidiar, in cazul in care instanta apreciaza ca acel contract este necesar, sa se emita o adresa catre Serviciul de Inmatriculari pentru a ne comunica toate actele ce au stat la baza transcrierii dreptului de proprietate. Instanta nu a supus judecatii cererea in probatiune si a lasat cauza in pronuntare pe care, in vederea deloberarii a amanat-o.
Prin Sentinta, care mi-a fost comunicata in data de 13.11.2012 am constatat cu stupoare ca mi-a fost respinsa cererea cu privire la acel autoturism.
Rugamintea mea ar fi sa ma ajutati cu o parere si eventual unele argumente pentru cererea de recurs.
Va multumesc anticipat.
Din punctul meu de vedere este corecta decizia instantei, deoarece cel care pretinde un drept al sau trebuie sa il si dovedeasca. Dumneavoastra nu ati facut dovada ca sunteti cel intreptatit sa solicitati restituirea taxei si instanta v-a respins actiunea ca fiind neintemeiata. Nu este sarcina instantei sa ceara documente, dumneavoastra trebuiei sa le prezentati, sa veniti cu dovezi. Daca am merge pe astfel de proceduri, actiunile in instanta ar fi doar o simpla coala de hartie, urmand ca instanta sa solicite probele.
Instanta judeca in baza elementelor de probatiune care ii sunt puse la dispozitie, nu este treaba ei sa le obtina.
Cred ca nu am fost suficient de explicit. Am depus in probatiune toate actele ce tin de autoturisme, respectic certificate de inmatriculare eliberate de catre autoritatile straine, cu traduceri aferente, decizii de calcul ale taxelor pe poluare, chitante de plata ale taxelor, etc.
Faptul ca autoturismul pentru care mi-a fost respinsa cererea, a fost inmatriculat anterior intr-un alt stat menbru UE a fost dovedit. Nelegalitatea stabilirii si prelevarii taxei a fost dovedita. Dovada sta faptul ca celelalte decizii au fost anulate.
Poate instanta sa solicite pentru anulare mai multe acte decat au fost solicitate ca fiind necesare si indestulatoare pentru emiterea deciziei de calcul al taxei?
Insist cu precizarea ca pentru toate cele trei autoturisme am aceleasi inscrisuri depuse in probatiune, cu exceptia unuia dintre contractele de vanzare cumparare si celelalte petite au fost admise si s-a dispus in consecinta.
Multumesc.:)
Cat despre cel indreptatit sa solicite restituirea taxei...
Dreptul la restituire in are cel in sarcina caruia s-a impus plata taxei, aspect ce reiese in Decizia de calcul si chitanta de plata.