avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... stimulentul de insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

stimulentul de insertie

sotia este insarcinata in 2 luni,eu am lucrat patru ani consecutiv pana in data de 16 noiembrie 2012,dupa care mi-sa desfacut contractul de munca cu acordul ambelor parti,intrebarea mea este daca de la 1 ianuarie ma angajez cu contract de munca mai pot beneficia de stimulentul de insertie in cazul in care sotia ar trebui sa nasca in iunie
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:39, 22 Noiembrie 2012
Art. 13 din OUG 111/2010 prevede ca stimulentul de insertie se poate acorda atat persoanelor beneficiare a concediului si indemnizatiei lunare pana la implinirea varstei de 1 an a copilului, dar si celor care, desi au acest drept, nu il solicita.

In ultimul caz, cererea trebuie sa fie insotita doar de livretul de familie sau certificatul de nastere al copilului. In primul caz, insa, este nevoie si de:

a) copia actului de identitate al solicitantului si a certificatului de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul ori, dupa caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de catre persoana care primeste documentele;

b) actele doveditoare privind calitatea solicitantului si relatia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicita dreptul, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (2);

c) actele doveditoare care sa ateste indeplinirea perioadelor prevazute de art. 2;

d) dovada eliberata de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;

e) dovada privind suspendarea activitatii pentru perioada in care se solicita concediul pentru cresterea copilului;

f) orice alte documente care sa ateste indeplinirea conditiilor de eligibilitate.


sotia nu are nici un venit ,as vrea daca se poate un raspuns mai pe inteles,imi cer scuze
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor.

Prin urmare, daca copilul se va naste in iunie 2013, atunci va trebui sa aveti realizate venituri supuse impozitului pe venit timp de 12 luni in perioada iunie 2012 - iunie 2013 pentru a beneficia de stimulentul de insertie.

Art. 7 din OUG nr.111/2010:
(1) persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului, prevazut la art. 2 alin. (1), obtin venituri supuse impozitului prevazute la art. 3 au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 1 ISR.
(2) Stimulentul de insertie prevazut la alin. (1) se acorda dupa cum urmeaza:
a) pentru persoanele care beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1) lit. a), daca acestea obtin venituri supuse impozitului inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani;
b) pentru persoanele care beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1) lit. b), daca acestea obtin venituri supuse impozitului, dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani;
c) pentru persoanele care beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului cu handicap in varsta de pana la 3 ani, prevazut la art. 2 alin. (1) lit. a), oricand, pe toata perioada.
(3) In cazul persoanelor care beneficiaza de indemnizatia lunara si solicita dreptul la stimulent de insertie, plata acestei indemnizatii se suspenda.
Ultima modificare: Marți, 20 Noiembrie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
deci daca are 1 luna nelucrata in perioada iunie 2012-iunie2013 nu poate beneficia de stimulent,este coret?
Ultima modificare: Marți, 20 Noiembrie 2012
crynaku, utilizator
Beneficiaza, chiar daca nu a lucrat, se va lua media pe aceste 12 luni.
Daca puteti, si somajul se ia in calcul.

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil ramolex ramolex buna ziua. o persoana este mama unei fetite care pe data de 12 iunie implineste 1 an. pana in acest moment tatal fetitei nu a beneficiat de concediu de ... (vezi toată discuția)
Stimulentul de insertie julia2 julia2 Buna ziua, Copilul meu implineste 1 an pe 04.07.2013,beneficiez de stimulent daca imi reiau activitatea pe 25.06.2013?( am optat pentru CCC de 2 an ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie elizanae01 elizanae01 Buna ziua, Intrebarea mea este : Ce solutie am ca sa pot beneficia de suplimetul de bani de la stat daca incep serviciul mai devreme, in conditiile in care ... (vezi toată discuția)