sotia este insarcinata in 2 luni,eu am lucrat patru ani consecutiv pana in data de 16 noiembrie 2012,dupa care mi-sa desfacut contractul de munca cu acordul ambelor parti,intrebarea mea este daca de la 1 ianuarie ma angajez cu contract de munca mai pot beneficia de stimulentul de insertie in cazul in care sotia ar trebui sa nasca in iunie
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC sau de stimulentul de insertie trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole.
2. In cele 12 luni intra si luna in care se naste copilul.
3. Pentru a putea beneficia de stimulentul de insertie trebuie ca si in luna decembrie sa aveti cateva zile de venituri din salariu deoarece sunt permise si fractiunile de luna asa cum spune OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.
(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).
(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).
...
3. Deoarece mama copilului nu poate beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) atunci dvs. veti putea beneficia de stimulentul de insertie de la data nasterii copilului.
4. Daca in decembrie veti avea indemnizatie de somaj atunci acaesta luna este considerata perioada asimilata celor de obtinere de venituri si este eligibila pentru a beneficia de CCC sau stimulent de insertie.
ca sa fiu mai pe inteles ,a lucrat la o firma timp de 4 ani pe 16 noiembrie am fost dat afara din serviciu,sotia este insarcinata in 2 luni,daca ma angajez de la 1 ianuarie ,pauza aceasta de pe 16 noiembrie-1 ianuarie ,ma poate afecta sa nu beneficiez de stimulentul de insertie?
Daca nu aveti nici un venit in aceasta pauza, nu puteti lua. Este intreruperea prea mare.
De aceea este recomandat sa luati somaj sau sa aveti alte venituri impozabile.
vreu sa ma angajez cat mai repede ,dar e foarte greu acum la sfarsit de an.va multumesc pt raspunsuri ,somaj nu pot lua ,alte portite sa realizez venituri impozabile in aceasta luna nu pre stiu ,va rog daca se poate cateva idei ce as putea face ,sunt disperat
1. Rugati pe cineva, un angajator pe care il cunoasteti, sa va faca un contract individual de munca (CIM) pe perioada determinata,cu o ora pe zi, macar pentru o saptamana din luna decembrie.
2. - Apoi spuneti ca in ianuarie veti avea un loc de munca si astfel sunt acoperite cele 12 luni premergatoare nasterii copilului.
- Sau rugati pe acest angajator unde veti lucra de la 1 ianuarie sa va incheie CIM cu ultimele zile ale lui decembrie (27 -28 decembrie) si sunteti in regula.