avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 398 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... transmiterea dreptului de proprietate de la un parinte ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

transmiterea dreptului de proprietate de la un parinte a unei parti dintr-un imobil

Salutare tuturor,
sunt nou pe forum si nu sunt familiarizat cu termenii specifici codului civil, de
aceea va rog sa ma scuzati daca nu ma exprim corect.
Situatia mea:
Parintii mei traiesc amandoi si detin in comun un imobil. Amandoi au numele
trecut in actele casei. Numele de familie este acelasi.
Mama mea doreste sa-mi "dea" mie partea ei de proprietate.
Cum se poate proceda incat sa fie ceva sigur si cat mai ieftin ?
Idea era ca in final sa ajung eu si tatal meu proprietarii imobilului.

Precizez ca mai am un frate de 28 ani, bolnav, caruia tatal meu ii este tutore legal.

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: kclaudiut , utilizator 09:54, 21 Noiembrie 2012
~ Conținut șters la cerere ~
Noul Cod Civil:

Art. 322
Regimul unor acte juridice
(1) Fără consimţământul scris al celuilalt soţ, niciunul dintre soţi, chiar dacă este proprietar exclusiv, nu poate dispune de drepturile asupra locuinţei familiei şi nici nu poate încheia acte prin care ar fi afectată folosinţa acesteia.
(2) De asemenea, un soţ nu poate deplasa din locuinţă bunurile ce mobilează sau decorează locuinţa familiei şi nu poate dispune de acestea fără consimţământul scris al celuilalt soţ.
(3) În cazul în care consimţământul este refuzat fără un motiv legitim, celălalt soţ poate să sesizeze instanţa de tutelă, pentru ca aceasta să autorizeze încheierea actului.
(4) Soţul care nu şi-a dat consimţământul la încheierea actului poate cere anularea lui în termen de un an de la data la care a luat cunoştinţă despre acesta, dar nu mai târziu de un an de la data încetării regimului matrimonial.
(5) În lipsa notării locuinţei familiei în cartea funciară, soţul care nu şi-a dat consimţământul nu poate cere anularea actului, ci numai daune-interese de la celălalt soţ, cu excepţia cazului în care terţul dobânditor a cunoscut, pe altă cale, calitatea de locuinţă a familiei.
(6) Dispoziţiile alin. (5) se aplică în mod corespunzător actelor încheiate cu încălcarea prevederilor alin. (2).

Art. 339. - Bunurile dobândite în timpul regimului comunității legale de oricare dintre soți sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune în devălmășie ale soților.

(Fiind bun comun, in devalmasie, deci prin urmare nu se cunoaste cat detine fiecare, sotul nu poate vine ceva ce nu stie in ce procent detine)

Art. 346. -
(1) Actele de înstrăinare sau de grevare cu drepturi reale având ca obiect bunurile comune nu pot fi încheiate decât cu acordul ambilor soți
(2) Cu toate acestea, oricare dintre soți poate dispune singur, cu titlu oneros, de bunurile mobile comune a căror înstrăinare nu este supusă, potrivit legii, anumitor formalități de publicitate. Dispozițiile art. 345 alin. (4) rămân aplicabile
(3) Sunt, de asemenea, exceptate de la prevederile alin. (1) darurile obișnuite.

Art. 347. -
(1) Actul încheiat fără consimțământul expres al celuilalt soț, atunci când el este necesar potrivit legii, este anulabil
(2) Terțul dobânditor care a depus diligența necesară pentru a se informa cu privire la natura bunului este apărat de efectele nulității. Dispozițiile art. 345 alin. (4) rămân aplicabile.
Cum si cine stabileste cota ?
E complicat ?
Se face contract de V-C ?
Trebuie sa fie de acord si celalalt proprietar si sa semneze ?
multumesc,
Tocmai vi s-a explicat mai sus că nu există o cotă. Proprietatea comună a soţilor nu este coproprietate pe cote părţi, ci în devălmăşie.

Ar exista cîteva artificii, dar e complicat de explicat aici. Luaţi legătura cu un avocat din localitatea dumneavoastră.

Multumesc,
o sa discut.

Alte discuții în legătură

Partaj Sherley Sherley Am o casa construită cu fostul Sot CIT timp am fost căsătoriți . Sintem divorțați de 2 ani dar nu am facut Partajul . Autorizația de construire este pe ... (vezi toată discuția)
Inchiriere apartament bun comun de catre unul dintre soti Sofia H Sofia H Poate fi inchiriat un apartament bun comun de catre unul dintre soti, acestia fiind in divort si nefiind partajul facut ? Mentionez faptul ca chiria s-ar vira ... (vezi toată discuția)
Are dreptul legal sotia mea sa inchirieze apartamentul nostru, sa-l inregistreze la anaf, sa incaseze in contul ei chiria, etc. - ea fiind co-proprietara apartamentului ? Alo2016 Alo2016 Are dreptul legal sotia mea (co-proprietara a apartamentului nostru) sa il inchirieze cu contract pe numele ei, sa inregistreze contractul la ANAF si sa ... (vezi toată discuția)