avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... transmiterea dreptului de proprietate de la un parinte ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

transmiterea dreptului de proprietate de la un parinte a unei parti dintr-un imobil

Salutare tuturor,
sunt nou pe forum si nu sunt familiarizat cu termenii specifici codului civil, de
aceea va rog sa ma scuzati daca nu ma exprim corect.
Situatia mea:
Parintii mei traiesc amandoi si detin in comun un imobil. Amandoi au numele
trecut in actele casei. Numele de familie este acelasi.
Mama mea doreste sa-mi "dea" mie partea ei de proprietate.
Cum se poate proceda incat sa fie ceva sigur si cat mai ieftin ?
Idea era ca in final sa ajung eu si tatal meu proprietarii imobilului.

Precizez ca mai am un frate de 28 ani, bolnav, caruia tatal meu ii este tutore legal.

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: kclaudiut , utilizator 09:54, 21 Noiembrie 2012
Bunurile dobandite in timpul casatoriei de oricare dintre soti, sunt de la data dobanditii lor, bunuri comune ale sotilor.

Aceasta forma de proprietate este cunoscuta ca fiind proprietate comuna in devalmasie si se caracterizeaza prin faptul ca bunurile apartin coproprietarilor, in materialitatea lor, insa acestia nu au determinta cota parte ideala, abastracta , matematica din dreptul de proprietate asupra bunului.

Potrivit noului cod civil, partajul în timpul regimului comunităţii de bunuri e posibil oricând, fără a trebui motivat.
( va fi individualizata , asadar, cota-parte din dreptul de proprietate , pentru a fi instrainata catre dumneavoastra).

Bunurile comune pot fi împărţite, în tot sau în parte, prin act încheiat în formă autentică notarială, în caz de bună învoială, ori pe cale judecătorească, în caz de neînţelegere. Partajul poate fi total sau doar cu privire la anumite lucruri.

Succes.

Multumesc,
Am sa contactez un notar pentru mai multe detalii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj Sherley Sherley Am o casa construită cu fostul Sot CIT timp am fost căsătoriți . Sintem divorțați de 2 ani dar nu am facut Partajul . Autorizația de construire este pe ... (vezi toată discuția)
Inchiriere apartament bun comun de catre unul dintre soti Sofia H Sofia H Poate fi inchiriat un apartament bun comun de catre unul dintre soti, acestia fiind in divort si nefiind partajul facut ? Mentionez faptul ca chiria s-ar vira ... (vezi toată discuția)
Are dreptul legal sotia mea sa inchirieze apartamentul nostru, sa-l inregistreze la anaf, sa incaseze in contul ei chiria, etc. - ea fiind co-proprietara apartamentului ? Alo2016 Alo2016 Are dreptul legal sotia mea (co-proprietara a apartamentului nostru) sa il inchirieze cu contract pe numele ei, sa inregistreze contractul la ANAF si sa ... (vezi toată discuția)