Buna ziua!
1.Plangerea impotriva procesului verbal de contraventie se depune la autoritatea din care face parte agentul constatator care o va inainta judecatoriei sau direct judecatoriei in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia?
2.In plangere se poate cere judecarea in lipsa? Nu va fi citat contravenientul pentru lamurirea starii de fapt?
3. Daca contravenientul este citat si nu se prezinta din cauze medicale, poate instanta sa admita plangerea si sa anuleze procesul-verbal?
4. In cazul in care procesul verbal nu va fi anulat, in plangere se poate cere subsidiar repunerea in termenul de 48 de ore in care se putea plati jumatate din amenda prevazuta de lege? Pentru a putea dovedi cauza care a impiedicat achitarea in termen de 48 ore a amenzii reduse sau de a introduce plangere impotriva procesului verbal in 48 de ore de la comunicare, trebuie depuse dovezi odata cu inregistrarea plangerii sau la primul termen de judecata?
5. Inregistrarea plangerii se face personal, de catre contravenient sau se poate prin mandatar? mandatarul trebuie sa aiba vreo procura?
Va multumesc anticipat!
O seara excelenta!
1. La judecatoria in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia.
2. Da, se poate cere. Va fi citat, dar daca a cerut direct judecata in lipsa nu e obligatoriu sa se prezinte.
3. Daca a cerut judecata in lipsa, nu conteaza de ce nu se prezinta, cererea oricum va fi solutionata si poate fi admisa plangerea, daca exista motive sa fie admisa.
4. Se poate cere, desi nu cred ca se cere prea des, in baza Codului de procedura civila. In cel mai rau caz instanta va respinge o astfel de cerere, nu aveti insa nimic de pierdut. Oricum trebuie sa depuneti dovada momentului in care ati primit procesul-verbal chiar daca nu cereti repunerea in termenul de 48 de ore, avand in vedere ca trebuie sa faceti dovada ca va aflati in termenul de a face plangere. Trimiteti/inregistrati dovada comunicarii si alte dovezi (medicale sau ce considerati necesar) odata cu plangerea (copie certificata de dvs. a documentului, nu originalul documentului).
5. Se poate inregistra personal, se poate trimite prin posta cu confirmare de primrie, ori se poate inregistra de catre un mandatar cu procura speciala.
De asemenea, mai ales daca doriti sa cereti si repunere in termen, ar fi bine sa va adresati unui avocat pentru redactarea si sustinerea cererii.
1. Conform art. 32 alin. 1 si 2 din O.G. nr. 2 / 2001, plangerea insotita de copia de pe procesul-verbal de constatare a contraventiei se depune la organul din care face parte agentul constatator, acesta fiind obligat sa o primeasca si sa inmaneze depunatorului o dovada in acest sens. Plangerea impreuna cu dosarul cauzei se trimit de indata judecatoriei in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia. In continutul procesului verbal de sanctiune se indica si unde se poate formula plangere impotriva acestuia.
2. Se poate cere judecarea in lipsa.
3. Daca este citat trebuie sa se prezinte, daca nu se poate din cauze medicale va depune inscris in acest sens.
4. In cazul in care s-a respins plangerea contravenientul este obligat la plata intregii sume.
5. Plangerea se poate inregistra oricum, chiar si daca este trimisa prin posta (in acest caz a se folosi scrisoarea cu confirmare de primire).
1. OG 2/2001 Art. 32 - (1)*) Plângerea însoţită de copia de pe procesul-verbal de constatare a contravenţiei se depune la organul din care face parte agentul constatator, acesta fiind obligat să o primească şi să înmâneze depunătorului o dovadă în acest sens.
(2) Plângerea împreună cu dosarul cauzei se trimit de îndată judecătoriei în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia.
(3) Plângerea suspendă executarea. Plângerea persoanelor prevăzute la art. 31 alin. (2) suspendă executarea numai în ceea ce priveşte despăgubirea sau, după caz, măsura confiscării.
____________
*) Dispoziţiile art. 32 alin. (1) au fost declarate neconstituţionale prin Decizia Curţii Constituţionale Nr. 953/2006
Actualmente plangerea se depune direct la Judecatorie.
3. Depinde cu ce mentiune a fost citat, adica depinde ce scrie pe citatie. Deci de la caz la caz poate sa fie obligatoriu sa se prezinte sau nu.
5. Daca plangerea este facuta de catre contravenient si in numele acestuia, pt depunerea acesteia la registratura de catre o alta persoana este necesara procura speciala?Cum se face o astfel de procura?
6. Plangerea insoltita de copia de pe procesul verbal se depune in 2 exemplare: pt instanta si pt autoritatea care a emis procesul-verbal contestat? Dovada inregistrarii plangerii se face un al 3-lea exemplar din plangere care va ramane la contravenient?
am si eu o intrebare. am pierdut procesul cu politia rutiera si vreau sa fac recurs, nustiu ce trebuie sa completez deoarece decizia mi sa spus ca o sa imi vine peste 30 de zile akasa.ma putetii ajuta...... multumesc