avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Daca pierd un proces mai pot sa platesc jumatate din ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Daca pierd un proces mai pot sa platesc jumatate din amenda sau nu?

Am luat amenda 500 RON (sau 250 in 48 ore) pt aruncarea unei tigari pe jos, am facut contestatie. Azi am fost la tribunal sa ma uit in condica de ieri (cand s-a judecat si a ramas in pronuntare) si am aflat ca mi-a fost respinsa plangerea. Pot sa platesc jumatate din amenda in 48 de ore sau trebuie acum sa o platesc toata? Si daca da, alea 48 de ore se scurg de acum sau din momentul cand o sa primesc acasa sentinta? Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: jupanul , utilizator 11:50, 28 Mai 2010
nu mai puteti sa o platiti in 48 de ore, la jumatate. acest lucru se poate face doar din momentul comunicarii procesului verbal.
eventual, faceti recurs, daca ieri s-a judecat procesul la prima instanta.
Nu,nu se mai poate achita numai jumatate din amenda,deoarece termenul prevazut pentru aceasta suma ,este strict de 48 ore de la comunicarea PV
O.G. nr. 2/2001
" ART. 28
(1) Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii prevăzute în actul normativ, agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal. În actul normativ de stabilire a contravenţiilor această posibilitate trebuie menţionată în mod expres. Termenele statornicite pe ore încep să curgă de la miezul nopţii zilei următoare, iar termenul care se sfârşeşte într-o zi de sărbătoare legală sau când serviciul este suspendat se va prelungi până la sfârşitul primei zile de lucru următoare.
ART. 31
(1) Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia.
(2) Partea vătămată poate face plângere numai în ceea ce priveşte despăgubirea, iar cel căruia îi aparţin bunurile confiscate, altul decât contravenientul, numai în ceea ce priveşte măsura confiscării.
ART. 32*)
(1) Plângerea însoţită de copia de pe procesul-verbal de constatare a contravenţiei se depune la organul din care face parte agentul constatator, acesta fiind obligat să o primească şi să înmâneze depunătorului o dovadă în acest sens.
(2) Plângerea împreună cu dosarul cauzei se trimit de îndată judecătoriei în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia.
(3) Plângerea suspendă executarea. Plângerea persoanelor prevăzute la art. 31 alin. (2) suspendă executarea numai în ceea ce priveşte despăgubirea sau, după caz, măsura confiscării."
Personal, am platit "jumatate din minim" dupa ce am pierdut procesul pentru o gramada de contraventi de circulatie, de la data la care a ramas definitiva si inrevocabila hotararea judecatoreasca.
Sa inteleg ca in jud. Sv, Sj, Cj, Bn, se aplica alta legislatie, sau ca aia procedeaza corect? :)
Va multumesc. Personal din textul citat mai sus si eu inteleg la fel, ar trebui sa pot plati jumatate din minim!
Daca ati facut cotestatie inpotriva pv de contraventie in termen de 48 de ore de la comunicare puteti sa uzati de prevederile art.17 di Decretul lege 167/1958 si sa platiti jumatate din minim in termenul stabilit de Og.2.//2001.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiunea in instanta de contestare a unei contraventii suspenda dreptul de a achita in 48 de ore jumatate din minimul amenzii ?? ziarediverse ziarediverse O persoana a primit amenda pt poluare fonica de 15.000 ron in 48 de ore si 30.000 ron peste 48 de ore . Persoana in cauza doreste sa conteste pv de amenda , ... (vezi toată discuția)
Din nou pvcc rovinieta dd_pal dd_pal Intrebari legate de rovinieta: este valabila semnatura electronica generata la 4 luni dupa constatarea contraventiei? (vezi toată discuția)
Amenda circulatie se poate plati jumatate in 48 de ore ? pisicoasa pisicoasa Am luat o amenda pentru ca am intors pe linia continua in cuantul de 540 lei si 6 puncte penalizare. Domnul agent de politie a uitat insa sa specifice ca pot ... (vezi toată discuția)