avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 994 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... dobandirea proprietatii comune in cazul sotilor pentru ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

dobandirea proprietatii comune in cazul sotilor pentru bunurile dobandite inaintea casatoriei

Buna ziua,

As dori sa stiu daca exista vreun mijloc de aparare in cazul in care unul din soti, proprietarul apartamentului (unic titular in acte) doreste sa vanda sau sa doneze respectivul apartament fara acordul celuilalt sot. Mentionez ca au 31 ani de casatorie, si ambii soti au platit ratele pentru respectivul imobil. Probabil nu are relevanta daca nu este un act care sa ateste acest fapt... Totusi, sper ca ma puteti ajuta in aceasta problema, mai ales daca titularul are probleme comportamentale, abuzuri verbale ( fizic imposibil deoarece are handicap de gradul 1). Este cunoscut ca sotul netitular a investit in modernizarea si intretinerea apartamentului si a depus toate diligentele in a avea grija de sotul sau.
Cel mai recent răspuns: AndreeaSpataru , utilizator 12:44, 28 Noiembrie 2012
va rog frumos, imi poate raspunde cineva? e urgent... ce poate face pt a se apara de abuzurile sotului titular sau pt a le preveni?
Numai blocarea cartii funciare prin notarea unui litigiu poate impiedica vanzarea.
multumesc!
În măsura în care nu există un litigiu, puteţi face uz de prevederile noului cod civil în materia "locuinţei familiei". Citiţi textele de lege de mai jos şi acţionaţi în consecinţă:

Art. 321 - Noţiune
(1) Locuinţa familiei este locuinţa comună a soţilor sau, în lipsă, locuinţa soţului la care se află copiii.
(2) Oricare dintre soţi poate cere notarea în cartea funciară, în condiţiile legii, a unui imobil ca locuinţă a familiei, chiar dacă nu este proprietarul imobilului.

Art. 322*) - Regimul unor acte juridice
(1) Fără consimţământul scris al celuilalt soţ, niciunul dintre soţi, chiar dacă este proprietar exclusiv, nu poate dispune de drepturile asupra locuinţei familiei şi nici nu poate încheia acte prin care ar fi afectată folosinţa acesteia.
(2) De asemenea, un soţ nu poate deplasa din locuinţă bunurile ce mobilează sau decorează locuinţa familiei şi nu poate dispune de acestea fără consimţământul scris al celuilalt soţ.
(3) În cazul în care consimţământul este refuzat fără un motiv legitim, celălalt soţ poate să sesizeze instanţa de tutelă, pentru ca aceasta să autorizeze încheierea actului.
(4) Soţul care nu şi-a dat consimţământul la încheierea actului poate cere anularea lui în termen de un an de la data la care a luat cunoştinţă despre acesta, dar nu mai târziu de un an de la data încetării regimului matrimonial.
(5) În lipsa notării locuinţei familiei în cartea funciară, soţul care nu şi-a dat consimţământul nu poate cere anularea actului, ci numai daune-interese de la celălalt soţ, cu excepţia cazului în care terţul dobânditor a cunoscut, pe altă cale, calitatea de locuinţă a familiei.
(6) Dispoziţiile alin. (5) se aplică în mod corespunzător actelor încheiate cu încălcarea prevederilor alin. (2).


Va multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Locuinta familiei si cartea funciara GabituD GabituD Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea chestiune. Ce semnificatie are faptul ca locuinta este sau nu inscrisa in Cartea Funciara ca fiind ... (vezi toată discuția)
Declarare in cartea funciara a locuintei familiei. in 2013 am ... Alexutu123 Alexutu123 Declarare in cartea funciara a locuintei familiei. In 2013 am divortat la notar, fara a face partajul. Apartamentul achizitionat in timpul casatoriei era pe ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. trebuie acordul soției la vânzarea unui apartament ... barbulescuorlando barbulescuorlando Buna ziua. Trebuie acordul soției la vânzarea unui apartament mostenit în urma decesului părinților de către soț? În actele de sucesiune nu este ... (vezi toată discuția)