avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 420 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Schimbare calorifere si reparatie instalatie termica ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Schimbare calorifere si reparatie instalatie termica apartament

Buna ziua,
Am ajuns in urmatoarea situatie.
Trebuie sa schimb caloriferele in aceasta perioada, pentru ca renovez. Am luat legatura cu administratorul blocului, i-am spus ce vreau sa fac si mi-a spus sa vorbeasca cu cei din comitet.
Am revenit la o saptamana sa aflu ce s-a rezolvat si mi-a spus ca nu este posibil acest lucru, deoarece cei din comitet nu vor sa auda, deja s-au facut 4 interventii de cand s-a dat drumu la caldura.
Eu ma aflu in urmatoarea situatie: Fara sa fiu chemat in comitet sau sa fiu intrebat daca sunt de acord cu cele 4 interventii, acestea s-au efectuat. Cand a venit vorba sa fac si eu nu s-a mai putut. Cu cativa ani in urma asociatia a schimbat o coloana de apa calda, ce-mi trece printr-o camera, fara sa ma intrebe daca sunt sau nu de acord sa se faca, sau sa se faca cu acele materiale (plastic). Din x motive nu eram in tara si la timpul respectiv locuia altcineva in apartament.

Problema se pune in felul urmator. Unul dintre calorifere este foarte ruginit si deja are broboane intr-o zona. Nu picura. Este foarte nesimnificativ. I-am spus adiministratorului ca am aceasta problema si mi s-a spus ca momentan tot nu se poate face nimic. Sa gasesc o solutie care sa tina pana la primavara. Avand in vedere anul trecut, primavara poate sa fie peste 4 sau 6 luni.

In cazul in care inca o data mi se refuza pot cere si eu refuzul platii celor 4 interventii?
In plus respectivul apartament nu locuieste nimeni din ianuarie anul acesta. Cu toate acestea uneori sunt pus la plata cu jumatate de persoana alteori cu 1 o persoana si platesc fond de rulment de cele mai multe ori cat toata intretinerea. In bloc nu vad sa se faca reparatii.


Dati un ciocan in calorifer cat sa curga si ii somati sa va permita reparatia (de preferat in scris, dublu exemplar, cu stampila si semnatura lor de primire pe exemplarul care ramane la dvs. Si daca tot nu vor, mai scrieti-ne.
1-Conform norme in domeniu interventii asupra instalatiei de caldura se realizeaza numai in afara sezonului rece sau in cazuri de forta majora-defectiuni neprevazute la instalatia parte comuna sau privata
2-Situatia cu care va confruntati demonstreaza lipsa de experienta ,deoarece in astfel de situatii,proprietarul interesat,tehnic poate asigura atat continuitatea tur/retur agent termic cat si posibilitatea ca dvs sa va montati caloriferele la orice moment.din sezonul rece cand se asigura caldura in sistem centralizat
Avand in vedere perioada in care ne aflam cand conditiile meteo impun beneficierea de caldura,se impunea ca dvs/executantul dvs sa prevada necesitatea executiei inlocuirii caloriferelor ,sa monteze la fiecare tur retur robinet/vana,astfel incat restul proprietarilor sa nu fie afectati ,iar dvs sa va puteti monta cand doreati corpurile de calorifere
3-Nu exista dispozitie in vigoare care sa prevada obligatia comitetului de a convoca la sedinte;e proprii proprietarii
4-Ce intelegeti prin plata celor 4 interventii?
5-In situatia in care apartamentul nu este locuit,informati oficial presedintele de asociatie despre aceasta situatie
6-
sunt pus la plata cu jumatate de persoana alteori cu 1 o persoana

Aspectul mentionat de impunere la calcul de jumatate de persoaana,constituie o reala premiera
Norma in vigoare prevede obligativitatea introducerii la calcul a persoanelor care detin domiciliul stabil sau locuiesc provizoriu mai mult de 15 zile,nefiind precizata posibilitatea calcularii pentru fractii de persoane
7-
platesc fond de rulment de cele mai multe ori cat toata intretinerea. In bloc nu vad sa se faca reparatii

-Fondul de rulment ,in temeiul disp art 24 din HG nr 1588/2007 reprezinta fondul necesar pentru plati curente,din care se achita lunar facturile partenerilor contractuali ai asociatiei de proprietari pana la perceperea si recuperarea acestora prin lista de intretinere
Reparatiile in cadrul asociatiilor de proprietari se executa din fondul distinct de reparatii

Haideti sa o luam asa...
Daca in periada calda nu am avut bani sa fac aceasta lucrare, daca timpul personal nu mi-a permis, ce ar fi trebuit sa fac? Sa imi mai iau inca 10 ore pe zi pe langa cele 24 dintr-o zi sau sa fac un credit bancar pentru aceasta.

Lucrez in domeniul instalatiilor automatizate. Deci cunosc sistemul si dl. administrator nu imi poate vinde gogosi cu privire la contorizare. Contorizarea se face in punctul termic care deserveste o anumita zona. Acolo se masoara temperatura agentului si presiunea. La inceput cand instalatia se incarca se masoara si cati mc au intrat in instalatie. In cazul unei astfel de interventii singurul lucru care se intampla este scaderea presiunii din instalatie, care se reface automat. Nu sta nimeni in centrala sau punct termic sa monitorizeze aceste lucruri. De obicei este doar un fochist care are grija ca agentul termic sa fie incalzit... sa ii functioneze lui cazanele.

Plata celor 4 interventii care au avut loc de cand s-a dat drumul la agent termic. Pana acum s-au efectuat deja 4 interventii. Ba ca a pocnit un robinet si a trebuit schimbat, ba ca o teava curge, ba ca un calorifer nu se incalzeste si trebuie schimbat.
Dupa spusele dl. administrator, cheltuielile cu incarcarea instalatiei la cele 4 interventii va fi suportata de catre locatarii scarii. Deci, implicit si eu.

Apartamentul nu este locuit din luna ianuarie 2012. Este informat ca nu locuieste nimeni acolo. In acest caz sa fim seriosi, daca cineva nu locuieste nu-l poti pune sa plateasca ca fiind o persoana intreaga. Lift nu folosesc nici daca as sta acolo (am fobie) si stau si la parter. Gunoi nu produc. Mizerie pe casa scarii nu fac (oricum nu exista cineva care sa spele scara). In schimb desi luna de luna am dat contoarele de apa calda si apa rece cu aceeasi suma (daca nu stau acolo nu folosesc apa, n-am de ce) ... m-am trezit pus cu cate 1mc la fiecare la plata. Nu e o avere.

Ce vreti sa imi spuneti dvs, este ca daca 5 persoana au domiciliul pe apartamentul respectiv, dar apratamentul nu este locuit, intretinerea ar trebui sa fie calculata la 5 persoane?
Iata ce se spune in legea 325/2006:
Infracţiuni şi contravenţii
Art. 44. – Încălcarea dispoziţiilor prezentei legi atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravenţională sau penală, după caz.
Art. 45. – (1) Constituie contravenţii, altele decât cele prevăzute în Legea nr. 51/2006, şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei următoarele fapte:
.................
c) golirea instalaţiilor de către utilizatorul/consumatorul serviciului în vederea executării unor modificări sau reparaţii fără acordul scris al operatorului serviciului şi al asociaţiei de proprietari, cu excepţia cazurilor de avarii sau de forţă majoră.

Nu sunteti in cazul de forta majora. Asemenea lucrari se fac in afara sezonului de furnizare a agentului termic. Legea e pentru toata lumea indiferent de ocupatiile personale, timpul liber, bani sau chef de a face o lucrare vara sau iarna.

Atata timp cat lipsiti din apartament trebuie sa fiti scos de la plata curentului electric, gazelor si salubrizarii.

Pentru ascensor toti proprietarii platesc factura de service ascensor care se repartizeaza pe cota-parte indiviza, indiferent daca il folosesc sau nu.

Salariile se platesc de asemenea de catre toti proprietarii, fiind repartizate pe cota-parte indiviza.
Deci...
Daca eu spun ca am un calorifer care transpira printr-un loc din cauza ca este vechi si rughinit. Nu este urgenta majora. Deci va trebui sa astept sa erupa intr-o fantana arteziana.
Dar in lege dupa cum spuneti dvs. nu scrie nicaieri in ce anotimp sa imi fac eu aceste lucrari.
Daca altii si-au facut si contribui si eu la plata acestor reparatii, eu de ce nu as putea sa fac? Sunt mai tanar si pot fi ... in freza?
Ce intelegeti dvs. prin a fi scos de la plata acestor utilitati?
Treaba cu ascensorul stiu, am dat ca exemplu.

Alta intrebare...
Stiu ca asociatia are dreptul sa ceara firmei care se ocupa de ridicarea gunoiului, sa aduca un container pentru cei care fac renovari. Astfel incat molozul rezultat din renovare sa nu fie aruncat la tomberon.
Am intrebat de acest lucru si mi s-a spus ca el nu stie de asa ceva si daca nu stie ramane in sarcina mea sa imi aduc firma care sa ridice acest moloz.

In plus am aflat ca pana acum imi vindea gogosi in privinta termoizolarii blocului, ca a depus acte ca mai are nu stiu ce si incepem. De unde. Astazi am sunat la primarie iar scara pe care ma aflu, este separat. Iar el nu a depus nimic. Restul blocului, a depus si urmeaza sa intre in reabilitare termica.

Pe aceasta scara nu exista nici un fel de contorizare termica. Nu a fost de acord cu montarea contoarelor de caldura pe calorifere. Nu e de acord cu montarea centralei si nici macat cu contorizarea individuala la gaze, nici in varianta cu contor pe casa scarii nici in varianta cu contor in casa.

De fiecare data cand am intrebat de ce? De ce? Mi s-a spus ca este o prostie cu acele contoare si ca se incarca factura.
Atunci intreb si eu. Cum se poate ca intr-un apartament de 3 camere, 4 persoane, la una din celelalte scari sa plateasca cat platesc eu iarna nelocuind acolo. Si nu stau acele persoane cu plapuma pe ei si nici cu aragazul pornit.

Eu consider, ca daca nu esti apt sa conduci, sa reprezinti, sa te ocupi de acel bloc, angajeaza pe cineva, o firma, ceva.

In concluzie, dupa cum spunea un mai sus numit coleg de forum, am sa ma rog la domnul ciocan... si forta majora.

La altii mai batrani din bloc se poate, se pot face si reparatii la partile comune din diverse fonduri... etc.

Alte discuții în legătură

Caldura de pe scara v_florina v_florina Buna ziua, locuiesc intr-un apartament intr-un bloc cu 4 etaje. Toate apartamentele au repartitoare. La caloriferele de pe scara nu exista robineti, a.i. ... (vezi toată discuția)
Modernizare apartament cristi.catalin cristi.catalin Salut, Am achizitionat recent un apartament intr-un bloc vechi. Dupa cumparare s-a inceput procesul de renovare deoarece apartamentul nu era locuibil. In ... (vezi toată discuția)
Schimbare instalatie termoficare apartament pe timp de iarna andrea108 andrea108 Buna ziua! de curand am cumparat un apartament in Arad, pe care am inceput sa-l renovez avand in vedere ca se afla in stare deplorabila. Deoarece sunt foarte ... (vezi toată discuția)