Fostul angajator are sa imi plateasca mai multe salarii restante.
Ma poate ajuta un executor sa recuperez aceasta datorie daca firma se afla in insolventa, s-a pus deja poprire pe conturi si sechestru pe stocurile de marfa?
Deorece ar trebui sa ma deplasez in alt judet ptr a apela la un executor, am trimis mailuri mai multor astfel de birouri ptr a afla care este onorariul. Am primit raspuns de la un cabinet ca ar fi la ei 2 dosare de acest fel ptr aceeasi firma la care am lucrat eu, dar ca s-au finalizat ca fiind nesolvabile.
Ce pot face????
Daca firma se afla in insolventa, nu executorului judecatoresc trebuie sa va adresati, ci administratorului/ lichidatorului judiciar.
Astfel, conform art. 3 al.10 din Legea 85/2006 privind procedura insolvenţei “creanţele salariale sunt creanţele ce izvorăsc din raporturi de muncă între debitor şi angajaţii acestuia. Aceste creanţe sunt înregistrate din oficiu în tabelul de creanţe de către administratorul judiciar/lichidator” deci dvs nu trebuie sa faceti nimic, ci doar sa va asigurati, printr-o discutie cu administratorul judiciar/lichidatorul ca au fost inscrise creantele.
Cautati pe siteul instantei pe rolul careia este dosarul de insolventa cine este administratorul/lichidatorul judiciar si contactati-l. Acesta ar trebui sa va dea mai multe detalii despre stadiul procedurii.
Exista si un fond de garantare al creantelor pt persoanele in situatia dvs, dar trebuie trimisa o cerere completata tot de lichidator. Cititi legea 200/2006 pt detalii
Sa inteleg ca administratorul fostei firme trebuie sa inainteze o cerere ptr efecuarea platii salarilor la agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca?
Nu are legatura administratorul firmei. Daca firma e in insolventa (asa ati spus) inseamna ca pe rolul tribunalul in circumscriptia caruia se afla sediul societatii angajatoare se afla un dosar avand ca obiect insolventa societatii respective.
Intrati pe siteul tribunalului respectiv, cautati dosarul, cautati numele administratorului/lichidatorului judiciar desemnat de instanta (adminstratorul judiciar e diferit de administratorul actual al societatii) si sunati-l. Acesta se va ocupa de recuperarea sumelor de la societate si daca exista sume disponibile pentru salariati, veti primi si dvs. ceea ce va datoreaza societatea.
Daca nu va descurcati cu gasitul dosarului, ori nu intelegeti ce va zice administratorul/lichidatorul judiciar, apelati la un avocat.
Am gasit dosarul; la obiectul cauzei este precizat: procedura insolventei. Ca si lichidator este trecut numele unei Case de Insolventa...Observ ca in lista creditorilor se aflta diverse firme furnizoare de produse sau servicii catre fostul angajator. Se platesc mai intai sumele datorate societatilor si apoi fostilor salariati?