avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare salarii angajator in insolventa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare salarii angajator in insolventa

Buna seara,
Am lucrat cu Contract de munca la o firma aflata in insolventa. Procedura de insolventa a fost declansata inainte de a ma angaja acolo.

Firma nu a platit salariile. Administratorul judiciar spune ca firma la care am lucrat a ramas cu dreptul de administrator special si ei trebuie sa faca plata.
M-am adresat la firma unde am lucrat dar amana mereu plata salariilor.

Cei de la ITM au spus ca le-au dat amenda, dar mai mult nu au ce sa le faca.

Doresc sa stiu daca am sanse sa imi recuperez salariile in cazul in care ma adresez in instanta? Firma motiveaza permanent ca nu au bani.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:21, 26 Decembrie 2014
Aveti sanse sa va inscrieti cu suma de recuperat in Dosarul de insolventa al firmei respective care se afla pe rolul Tribunalului unde este sediul societatii la care ati lucrat.
Administratorul judiciar mi-a comunicat ca nu am dreptul sa fiu inscris in tabelul de masa credala conform legii insolventei deoarece m-am angajat dupa data deschideri procedurii de insolventa. Totodata mi-a comunicat ca salariile mele sunt datorii curente care ar trebui platite si ca vor fi inscrise in tabelulul de faliment din oficiu, daca firma va intra in faliment.
Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa
Art. 5. - In intelesul prezentei legi, termenii si expresiile au urmatoarele semnificatii:
....
18. creante salariale sunt creantele ce izvorasc din raporturi de munca si raporturi asimilate intre debitor si angajatii acestuia. Aceste creante sunt inregistrate din oficiu in tabelul de creante de catre administratorul judiciar/lichidatorul judiciar;
.....
67. tabel definitiv de creante este tabelul care cuprinde toate creantele asupra averii debitorului la data deschiderii procedurii, acceptate in tabelul preliminar si impotriva carora nu s-au formulat contestatii, precum si creantele admise in urma solutionarii contestatiilor sau cele admise provizoriu de catre judecatorul-sindic. in cazul procedurii simplificate, tabelul definitiv de creante cuprinde, pe langa creantele nascute anterior deschiderii procedurii, si creantele nascute in perioada de observatie, ce au fost admise la masa credala. in acest tabel se arata suma solicitata, suma admisa si rangul de prioritate al creantei potrivit prevederilor art. 159 si 161;
68. tabelul definitiv consolidat de creante cuprinde totalitatea creantelor care figureaza ca admise in tabelul definitiv de creante si cele din tabelul suplimentar necontestate, precum si cele rezultate in urma solutionarii contestatiilor la tabelul suplimentar. in situatia in care s-a dispus intrarea in faliment dupa confirmarea unui plan de reorganizare, tabelul definitiv consolidat va cuprinde: totalitatea creantelor ce figureaza ca admise in tabelul definitiv de creante, cele din tabelul suplimentar necontestate, cele rezultate in urma solutionarii contestatiilor la tabelul suplimentar, din care se vor deduce sumele achitate pe parcursul derularii planului de reorganizare;
69. tabelul preliminar de creante cuprinde toate creantele scadente sau nescadente, sub conditie sau in litigiu, nascute inainte de data deschiderii procedurii, acceptate de catre administratorul judiciar in urma verificarii acestora. in tabel vor fi mentionate atat suma solicitata de catre creditor, cat si suma acceptata si rangul de prioritate, iar in situatia creditorului aflat in procedura insolventei se va arata si administratorul judiciar/lichidatorul judiciar desemnat. in cazul procedurii simplificate, in acest tabel se vor inregistra si creantele nascute dupa deschiderea procedurii si pana la momentul intrarii in faliment;
70. tabelul suplimentar cuprinde toate creantele nascute dupa data deschiderii procedurii generale si pana la data inceperii procedurii falimentului, acceptate de catre lichidatorul judiciar in urma verificarii acestora. in tabel vor fi mentionate atat suma solicitata de catre creditor, cat si suma acceptata si rangul de preferinta;
.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare drepturi salariale firma insolventa iuliana Dragoi iuliana Dragoi Buna ziua, Firma la care am lucrat a intrat in insolventa, a doua zi dupa declararea oficiala a insolventei si-a mutat o mare parte din salariati pe alta ... (vezi toată discuția)
Întinderea pretențiilor salariale, legale, în perioada de insolvență/faliment a angajatorului debitor viktorV viktorV Dreptul de a obține întreaga creanță salarială, - a angajatului concediat abuziv și neplătit de angajator, în perioada de insolvență a angajatorului, ... (vezi toată discuția)
Faliment iancu123 iancu123 ce se intampla cu datoriile debitorului intrat in reorganizare, aparute dupa data intrarii firmei in reorganizare?creditorul isi poate inscrie creanta in ... (vezi toată discuția)