avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită EXECUTARE SILITA
Discuție deschisă în Executare silită

EXECUTARE SILITA

Vreau sa ma prezint la o licitatie pentru cumpararea unui apartament executat silit.
Trebuie sa depun o garantie de 10% din pretul de vanzare.
As dori sa stiu daca trebuie sa ofer pretul de vanzare sau pot face o oferta sub acest pret? Ca si exemplu daca ap. este scos la vanzare cu 100.000 lei si eu merg la licitatie si ofer numai 80000 lei se poate sa-l cumpar ? sau trebuie sa ofer 100.000 lei? In cazul in care ma decid in cele din urma sa nu il cumpar mi se restituie garantia?
Cel mai recent răspuns: Dana Fatol , Avocat 11:23, 22 Noiembrie 2012
Buna ziua,

Potrivit Codul de procedura civila art. 509 - "(2) Executorul va oferi spre vânzare imobilul, prin trei strigări succesive, la intervale de timp care să permită opţiuni şi supralicitări, pornind de la preţul oferit care este mai mare decât cel la care s-a făcut evaluarea potrivit art. 500 alin. (2) sau, în lipsa unei asemenea oferte, chiar de la acest preţ. (n.n. pretul de evaluare)
(5) În cazul în care nu este oferit nici preţul la care imobilul a fost evaluat, vânzarea se va amâna la un alt termen, de cel mult 60 de zile, pentru care se va face o nouă publicaţie în condiţiile art. 504 alin. (3). La acest termen licitaţia va începe de la preţul de 75% din cel la care imobilul a fost evaluat. Dacă nu se obţine preţul de începere a licitaţiei, la acelaşi termen bunul va fi vândut la cel mai mare preţ oferit. Vânzarea se va putea face chiar dacă se prezintă o singură persoană care oferă preţul de la care începe licitaţia."

Iar potrivit art. 514 - După adjudecarea imobilului către unul dintre participanţii la licitaţie, executorul, la cerere, va dispune restituirea cauţiunilor depuse de ceilalţi participanţi, procedând, când este cazul, potrivit dispoziţiilor art. 513 alin. (3).

Rezulta deci ca:
- la primul termen nu puteti cumpara imobilul decat la un pret cel putin egal cu pretul de evaluare a imobilului;
- la al doilea termen puteti cumpara imobilul la un pret chiar mai mic decat cel de evaluare, spre exemplu daca imobilul a fost evaluat la 100.000, la acest termen puteti oferi 80.000;
- daca nu cumparati imobilul, vi se restituie cautiunea, la cerere (neaparat sa cereti restituirea cautiunii) cu conditia sa va decideti de la licitatie ca nu cumparati, nu ulterior momentului in care sunteti declarat castigator (daca sunteti declarat castigator si va hotarati dupa acest moment ca nu mai vreti sa cumparati, veti plati valoarea urmatoarei licitatii si chiar cheltuielile prilejuite de urmarirea imobilului).

Sfatul meu e sa discutati si cu executorul inainte de licitatie, el va poate da mai multe detalii.

Succes!
Ultima modificare: Joi, 22 Noiembrie 2012
Dana Fatol, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre executare silita prin licitatie imobil.(executor judecatoresc) gabitzu1ro gabitzu1ro buna si un Craciu Fericit! Am o intrebare.: poate avea loc executare silita a unui imobil de catre executor judecatoresc fara decizia unei setinte de judecata ... (vezi toată discuția)
Pret licitatie sammy44 sammy44 Pana la cat poate scade intr-o licitatie prin executare silita , valoarea unui imobil? (vezi toată discuția)
Sarcina pe cf laura1977 laura1977 Buna ziua,as avea nevoie si eu de un sfat in legatura cu o problema. In vara anului 2009 am vandut o casa unei persoane ,dar deoarece nu ... (vezi toată discuția)