avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 380 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Certificari profesionale obligatorii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Certificari profesionale obligatorii

Buna seara,
Va prezint urmatoarea situatie. In compania in care lucrez, in departamentul IT suntem obligati (mai mult sau mai putin) sa luam 1-2 certificari profesionale pe an. Cheltuielile sunt suportate de companie.In cazul in care refuzi sa iti dai o certificare in momentul cand vei fi evaluat ti se vor scadea niste puncte pentru asta. Daca iti dai certificarile (firma achitandu-le) si te hotarasti sa pleci din companie te afli in situatia in care esti nevoit sa platesti contravaloarea certificarilor pe ultimul an conform unui act aditional semnat intern. De ex. daca am dat doua certificari pentru care firma a platit 500Eur trebuie sa stau 1 an in companie in caz contrar platesc o suma raportata la numarul de luni ramase pana la implinirea anului. Va intreb daca este normala si legala aceasta masura in conditiile in care eu ca angajat nu solicit sa-mi iau aceste certificari (firma are nevoie in schimb de oameni certificati pentru a castiga licitatii), daca refuz sa le dau primesc o nota cu 15% mai mica la evaluare,iar daca accept sa le dau si ma hotarasc la un moment dat sa plec trebuie sa le platesc despagubiri.
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:34, 22 Noiembrie 2012
1. Art. 194 C.mun.
(1) Angajatorii au obligaţia de a asigura participarea la programe de formare profesională pentru toţi salariaţii, după cum urmează:
a) cel puţin o dată la 2 ani, dacă au cel puţin 21 de salariaţi;
b) cel puţin o dată la 3 ani, dacă au sub 21 de salariaţi.
(2) Cheltuielile cu participarea la programele de formare profesională, asigurată în condiţiile alin. (1), se suportă de către angajatori.

2. Art. 198 C.mun.
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.

3. Asadar, cele doua masur luate de catre angajatorul dvs mi se par corect , avand in vedere si prevederle legale de mai sus ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curs formare profesionala tudor10 tudor10 Buna ziua Am facut un curs de formare profesionala si am fost pus sa semnez un act aditional ca nu voi pleca din companie inainte de un an iar daca voi pleca ... (vezi toată discuția)
Intreruperea contractului de munca- obligativitatea angajatului de a plati perioada de training? GabrielaMZ GabrielaMZ Buna ziua, Adresez o intrebare la o situatie care m-a pus pe ganduri. Zilele trecute am primit o oferta de munca din partea unei firme mici (nu ... (vezi toată discuția)
Demisie in perioada de proba cu clauza formare profesionala Little_skip Little_skip Buna seara, As dori sa stiu daca in perioada de proba intra in vigoare clauza de formare profesionala. Mentionez ca nu am beneficiat pana in prezent de ... (vezi toată discuția)