avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Prescriere rata la banca
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Prescriere rata la banca

Buna seara,

As avea si eu o nelamurire:
In 2003 am facut o rata pentru niste electrocasnice ( celebra rata doar cu buletinu). A fost facut pe maxim, maxim 4 ani! De plata acestei rate se ocupa o alta persoana, o persoana din familie de care nu mai pot da in cest moment.
Pana in 2011 nu am stiut ca rata nu s-a platit, nu am fost notificata in nici un fel asupra datoriei. Din pacate, acum cativa ani, am avut niste probleme si s-au pierdut actele acestui imprumut.
In 2011 am vrut sa iau un credit, care nu a fost acceptat pe motiv ca am alte datorii( creditul de care vorbeam). Dupa aproximativ o luna am inceput sa fiu sunata de cei care se ocupa de recuperarea acestei datorii. Am cerut mai multe informatii, sa mi se ofere o copie dupa contract, sa mi se trimita un desfasurator de rambursare, sa mi se spuna data la care a fost platita ultima rata. "Dansii" mi-au spus, initial, ca nu am nevoie de aceste acte-"Ce sa faceti dvs cu ele?", apoi mi s-a spus ca ei nu au acces la astfel de documente, desi reprezentantii bancii mi-au spus ca toate actele se afla in posesia "recuperatorilor", ca ei nu mai au treaba.
In momentul de fata s-a cerut poprire pe salariu...
Intrebarea este: dupa cat timp se prescrie datoria? Si cum pot afla daca s-a prescris sau nu?
Va multumesc foarte mult si va doresc o seara frumoasa!
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 18:58, 24 Noiembrie 2012
Teoretic dreptul de prescriptie a datoriilor este de 3 ani,daca in acest interval creditorul nu desfasoara demersuri oficiale pentru recuperare debit neachitat
Este greu de crezut in cazul bancilor ca acestea sa nu staruie in interesul legitim pentru recuperare credit nerambursat
Contactati executorul judecatoresc care detine dosarul de executare silita si studiati atent documentele din dosar privitoare la demersurile creditorului
In primul rand va multumesc pt raspuns!
Cum as putea contacta executorul? Mentionez ca reprezentatntii firmei de recuperari nu vor sa-mi dea nici o informatie...
Cu reprezentantii firmei de recuperari trebuie sa ajungeti la o intelegere. Incercati sa obtineti esalonarea sumei pe baza unui angajament de plata, pentru ca atfel se ajunge la o situatie mult mai neplacuta pentru Dvs. Banca a cesionat creanta catre societatea de recuperari. Acestia, prin orice mijloace isi vor recupera suma achitata la banca , plus un comision al lor...care-i destul de maricel. Asa ca luati urgent legatura cu dansii.
Gabrielle Monique a scris:

Cu reprezentantii firmei de recuperari trebuie sa ajungeti la o intelegere. Incercati sa obtineti esalonarea sumei pe baza unui angajament de plata, pentru ca atfel se ajunge la o situatie mult mai neplacuta pentru Dvs. Banca a cesionat creanta catre societatea de recuperari. Acestia, prin orice mijloace isi vor recupera suma achitata la banca , plus un comision al lor...care-i destul de maricel. Asa ca luati urgent legatura cu dansii.


Am incercat, mi s-a spus ca trebuie sa platesc o prima rata de 700 lei, si abia apoi vom discuta despre o eventuala esalonare a datoriei.
In momentul de fata, eu mai am o alta rata care ajunge undeva la 280 pe luna, asa ca mi-e imposibil sa achit acesti 700 lei, cu atat mai mult cu cat nu am certitudinea ca vor vrea sa-mi esaloneze datoria!
De asta intrebam daca pot afla daca datoria este prescrisa! Am vorbit cu un fost angajat al unei firme de recuperari care mi-a spus ca de cele mai multe ori datoriile sunt prescrise, dar ei suna, ameninta rau platnicul, il constrang sa plateasca o anumita suma - un avans din datorie.
Acum nu stiu cat este de adevarat...
Cine a cerut poprire pe salariu ? De unde stiti de acesta poprire in legatura cu creditul ?
Daca era vb de poprire trebuia sa primiti de la executor decizie de infiintare poprire pe salariul dvs, pe conturile bancare etc. Tot executorul e cel ce va someaza sa achitati intr-un timp f scurt datoria. Pana sa faca toate astea, executoul trebuie sa ceara si sa obtina incuviintare de la instanta. Daca a cerut si a primit, puteti afla dvs direct de pe portalul instatelor de judecatat ( accesati portal just. ro, cautati pe harta judecastoria de care apartineti cu domiciliul, tastati apoi in partea de sus numele dvs, vedeti ce apare , daca apare ceva). Daca nu va gasiti, nu e vb de nicio executare silita, ci dosarul dvs e inca la firma de recuperari creante.
Mai departe, aveti doua varianta, ori va recunoasteti si ssumati datoria si intelegeti cu ei sa platiti lunar o suma, ori ii ignorati cu desavarsire. E posibil ca dreptul lor la actiune sa fie prescris, asta inseamna ca nu va mai pot obliga sa platiti nici daca ar fi sa se adreseze unui executor, dara asta nu inseamna ca dvs nu aveti datorie.
Termenul de prescriptie poate fi intrerupt, de la data intreruperii curgand un alt termen de prescriptie. El poate fi intrerupt tocmai de o recunoastere a datoriei, asadar daca erau in termen si dvs ati recunoascut datoria si ati incercat s-o si esalonati, nu mai poate fi vb de prescriptie. Daca deja era prescrisa, nu mai are importanta daca o recunoasteti sa nu, ramane prescrisa si doar prin bunavointa dvs isi vor vedea banii inapoi
Conteaza f mult de cand exact n-a mai platit individul ala si de cand a fost declarat scadent creditul. Putem doar presupune ca datoria e prescrisa plecand de la faptul ca nu vor sa va dea copii dupa documente.

Alte discuții în legătură

Notificare executare silita Livica Livica O cunostinta a facut un credit la [banca] in 2002 si o perioada nu a reusit sa plateasca ratele. Prin 2007 a avut posibilitatea sa plateasca, s-a dus la banca ... (vezi toată discuția)
Calcul prescriptie datorie doraly10 doraly10 Buna ziua, Sper sa ma puteti ajuta cu un raspuns.Am un credit luat la Cec in 2008.Perioada de rambursare era pe 10 ani, 2008-2018 .Am platit o perioada, ... (vezi toată discuția)
Somatie pentru credit din 2007 alina01989 alina01989 Buna ziua. Va rog sa ma jutati cu un sfat. Am nevoie de avocat sau nu? povestea mea: sotul meu a facut un credit la BCR in anul 2007 in val de aprox ... (vezi toată discuția)