avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Calcul prescriptie datorie
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Calcul prescriptie datorie

Buna ziua,

Sper sa ma puteti ajuta cu un raspuns.Am un credit luat la Cec in 2008.Perioada de rambursare era pe 10 ani, 2008-2018 .Am platit o perioada, apoi pt ca nu am platit 3 luni la rand , creditul l-a preluat o firma de recuperari.

Am primit prima instiintare la jumatatea lui 2009.Am facut o cerere la ei si trimis-o pe fax , in care spuneam ca ii rog sa imi aprobe esalonarea ratei si sa platesc cate 1000 ron /luna,dar mi-au zis ca nu se poate , si ca nu accepta decat plata in 3 rate a a datoriei.Nu am avut posibilitatea sa platesc dupa cum au vrut ei, asa ca nu i-am mai contactat

.La sfarsitul anului 2009 mi-au mai trimis o instiintare, apoi la finele anului 2010, dupa un an, am primit somatie pt aceeasi datorie de la alta firma de recuperare.( cred ca este interzis sa trec numele firmelor)
Nu am raspuns si mentionez ca am mai primit o alta instiintare de la a doua firma de recuperare in ianuarie 2011.De atunci nimic...cum as putea afla daca datoria mea este prescrisa sau nu?

De exemplu, datoria mea se prescrie calculand 3 ani de la prima somatie, sau calculand 3 ani de la ultima rata pe care ar fi trebuit sa o achit la Cec, adica incepand cu anul 2018?..Sau nu se va prescrie deloc? :)

Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Ultima modificare: Miercuri, 14 Noiembrie 2012
doraly10, utilizator
Cel mai recent răspuns: doraly10 , utilizator 21:54, 14 Noiembrie 2012
In principiu, creanta firmei de recuperari a luat nastere prin contractul de cesiune de creanta. De asemenea, pentru a se fi putut incheia contractul de cesiune de creanta, trebuia ca banca sa fi declarat creditul scadent anticipat. In momentul in care se declara creditul anticipat, termenul de rambursare a datoriei nu mai este 2018, ci 2009.
Prin urmare, prin contractul de cesiune se transmite intreaga datorie scadenta in 2009. De la momentul 2009 incepe sa se calculeze termenul de prescriptie. Raspunsul pe care l-ati trimis dvs. este in opinia mea o recunoastere a datoriei, astfel ca de la data raspunsului curge un nou termen de prescriptie, de 3 ani.
Opinia mea ar fi sa nu recunoasteti de acum incolo datoria, sa nu ii contactati, iar daca exista demersuri impotriva dvs. (proces sau executare silita) sa va angajati un avocat pentru ca e foarte posibil sa puteti invoca cu succes prescriptia.
Recunoasterea datoriei am facut-o in 08.2009.La credit nu am avut ipoteca, dar in somatiile primite se specifica printre altele si de inceperea procedurii de executare asupra bunurilor si proprietatilor detinute.

Va multumesc foarte mult pentru raspunsul dvs.!
Ultima modificare: Miercuri, 14 Noiembrie 2012
doraly10, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen de prescriptie pentru credit bancar ifti1967 ifti1967 Buna ziua, Am primit, in februarie 2010, o notificare de executare silita de la o firma de recuperari ptr un credit neachitat integral de titular, eu avand ... (vezi toată discuția)
Prescriptie civil cu dosar penal legat de credit nevoi personale seppuku seppuku Buna seara! In iunie 2003, la insistentele sefului meu de la firma unde lucram, am luat un credit de nevoi personale pentru redresarea firmei. Seful a incheiat ... (vezi toată discuția)
Credit bancar neachitat rodega7 rodega7 Este adevarat ca,un credit neachitat o perioada mai mare de timp (cativa ani) se prescrie ,daca o persoana care a contractat un credit (presupun ca nu conteaza ... (vezi toată discuția)