avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Prescriptie civil cu dosar penal legat de credit nevoi ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Prescriptie civil cu dosar penal legat de credit nevoi personale

Buna seara! In iunie 2003, la insistentele sefului meu de la firma unde lucram, am luat un credit de nevoi personale pentru redresarea firmei. Seful a incheiat un act notarial prin care (atentie!) se angaja sa achite creditul nu ca persoana fizica..ci ca administrator al firmei (eram tanar...nu stiam diferenta. In decembrie 2004, nu a mai putut achita creditul; din martie 2005 am fost notificat de banca ca, daca intr-un anumit interval, va trece la recuperarea creantelor chiar si prin executare silita.
nota bene: cand am luat creditul, figuram cu domiciliul in alta localitate decat in cea in care am luat creditul.
Am inceput sesizarea penala..cu privire la inselaciune, fals in declaratii, etc cu privire la fostul meu sef. intre timp (am aflat intamplator), la fostul meu domiciliu, din alt oras, curgeau somatiile. Intre timp, o firma de recuperare credite a preluat creanta de la banca. Am fost sunat, amenintat, tot arsenalul. Din nou atentie! Firma de recuperare stia ca eu sunt tot in orasul din buletin..de fapt eu nemailocuind acolo de cativa ani (nu stiu cat de relevant este.eu prezint doar ce s-a intamplat). In 2008 am primit de la procuratura...ca fostul meu sef nu este vinovat de inselaciune, escrocherie etc (tin sa precizez din nou ca cercetarea penala avea legatura cu creditul bancar).revenind pe civil, singura data cand am dat un semn firmei de recuperare ca am luat la cunostinta faptul ca ii sunt debitor a fost cand avocatul meu, la o somatie de plata, a trimis o adresa firmei in cauza spunand ca este o cercetare penala cu privire la o persoana ce m-a inselat (din nou..tot cu conexiune la credit); aceasta instiintare a fost facute in 2009.
Acum 3 zile...firma de recuperare mi-a trimis acasa o instiintare de cerere de executare silita (nestampilata sau semnata) ce va fi trimisa executorului judecatoresc daca nu achit in 5 zile debitul.
Precizare (nu stiu daca are relevanta juridica sau nu): nu m-am ïnfruptat" din banii de pe credit...au fost dati fostului meu sef in totalitate.
intrebare: prescriptia incepe sa curga din momentul martie 2005 cand nu am mai achitat creditul? daca da...cand s-ar putea invoca ulterior? faptul ca era o cercetare penala pe rol (in 2008 a fost singura instiintare care firma recuperatoare) produce efect asupra curgerii prescriptiei? in cazul in care in 2009 procuratura da nup iar in 2013 sunt amenintat cu executarea silita, prescriptia nu a reinceput sa cruga din momentul nup-ului?
imi cer scuze pt cat de mult am scris, altfel nu puteam crea cadrul discutiei, aducand toate elementele necesare pt intelegere.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: seppuku , utilizator 10:50, 16 Iunie 2013
Prescriptia incepe sa curga, pentru fiecare rata , de la scadenta. Avocatul care a transmis instiintarea in 2008 poate sa va spuna daca acea adresa are valoare de recunoastere a datoriei. Imprejurarea ca firma de recuperari v-a trimis acea " Instintare de cerere de executare silita" nu are nici o relevanta juridica. Doar somatia de plata a executorului judecatoresc este act de executare silita . Prescriptia poate fi invocata pe calea contestatiei la executare.
Multumesc, doamna David.
Cu riscul de a parea agasant, intreb din nou:
1. o cercetare penala, care are legatura directa cu debitorul creditului intrerupe, suspenda prescriptia?
2. Daca (anterior momentului de ïnformare a bancii/firmei de recuperare, in 2008 cu privire la un dosar penal) au trecut 3 ani in care creditorul putea sa ceara executarea silita, si nu a facut-o, asta inseamna ca prescriptia a curs fara intrerupere?
3. De cand se naste un nou termen de prescriptie? Din momentul nup-ului 2008), eventual, sau din momentul informarii existentei unei cercetari penale?
4. Pot miza pe un dolce-far-niente a firmei de recuperare..tinand cont de faptul ca de peste 8 ani nu exista cerere de executare silita la adresa mea.
inca o data, multumesc mult pt citire, atentie.
P.S. Stiu ca am dreptate sa nu platesc..insa sper ca totul sa se coroboreze si cu judecata (daca va fi sa fie).
atentie!

si
Din nou atentie!


Asta ar fi trebuit sa va ziceti dvs inainte de a lua creditul pt altul.


Cum dvs sunteti debitorul bancii, termenul de prescriptie nu e intrerupt sau suspendat pt ce plangeri faceti dvs altora. Administratorul nu are legatura cu creditul, ci numai dvs.
In opinia mea, dreptul creditorului la actiune e prescris, puteti invoca ( pe calea contestatiei la executare ) implinirea termenului in caz ca veti ajunge la executare silita.




ART. 16-D-L 167/1958
Prescriptia se intrerupe:
a) prin recunoasterea dreptului a carui actiune se prescrie, facuta de cel in folosul caruia curge prescriptia.
In raporturile dintre organizatiile socialiste, recunoasterea nu intrerupe curgerea prescriptiei;
b) prin introducerea unei cereri de chemare in judecata ori de arbitrare, chiar daca cererea a fost introdusa la o instanta judecatoreasca, ori la un organ de arbitraj, necompetent;
c) printr-un act incepator de executare.
Prescriptia nu este intrerupta, daca s-a pronuntat incetarea procesului, daca cererea de chemare in judecata sau executare a fost respinsa, anulata sau daca s-a perimat, ori daca cel care a facut-o a renuntat la ea.

Noul Cod civil
Art. 2540

Punerea în întârziere

Prescripţia este întreruptă prin punerea în întârziere a celui în folosul căruia curge prescripţia numai dacă aceasta este urmată de chemarea lui în judecată în termen de 6 luni de la data punerii în întârziere.
SECŢIUNEA a 3-a
Întreruperea prescripţiei extinctive

Art. 2537

Cazurile de întrerupere a prescripţiei

Prescripţia se întrerupe:

1. printr-un act voluntar de executare sau prin recunoaşterea, în orice alt mod, a dreptului a cărui acţiune se prescrie, făcută de către cel în folosul căruia curge prescripţia;

2. prin introducerea unei cereri de chemare în judecată sau de arbitrare, prin înscrierea creanţei la masa credală în cadrul procedurii insolvenţei, prin depunerea cererii de intervenţie în cadrul urmăririi silite pornite de alţi creditori ori prin invocarea, pe cale de excepţie, a dreptului a cărui acţiune se prescrie;

3. prin constituirea ca parte civilă pe parcursul urmăririi penale sau în faţa instanţei de judecată până la începerea cercetării judecătoreşti; în cazul în care despăgubirile se acordă, potrivit legii, din oficiu, începerea urmăririi penale întrerupe cursul prescripţiei, chiar dacă nu a avut loc constituirea ca parte civilă;

4. prin orice act prin care cel în folosul căruia curge prescripţia este pus în întârziere;

5. în alte cazuri prevăzute de lege.

Art. 2540

Punerea în întârziere

Prescripţia este întreruptă prin punerea în întârziere a celui în folosul căruia curge prescripţia numai dacă aceasta este urmată de chemarea lui în judecată în termen de 6 luni de la data punerii în întârziere.

Cercetarea penala la care faceti referire nu a suspendat si nu a intrerupt prescriptia. Putem discuta despre intrerupere in legatura cu adresa facuta de avocat in 2008,daca in cuprinsul ei este inserata o recunoastere a datoriei. Pe de alta parte, nu pot sa va dau un raspuns complet, deoarece nu stiu cand au ajuns ratele la scadenta . Pentru fiecare rata curge un termen de prescriptie distinct in functie de scadenta sa. Ati mai facut referire si la somatiile pe care Banca vi le-a trimis de-a lungul timpului, o chestiune, al fel, nelamurita.
Dreptul lor de a va executa este prescris. Nu vor trimite nicio adresa la executor stiu ca se va respinge cererea de incuviintare.

Alte discuții în legătură

Executare silita romeo_sms romeo_sms buna ziua, mama a facut un credit in data de 28.02.2006 un credit de nevoi personale cu rate lunare pe 5 ani.am inteles ca in ziua de azi contractele de nevoi ... (vezi toată discuția)
Recuperari de creante, datorii, probleme cu bancile cristinapit cristinapit Va rog frumos sa-mi explicati daca prescriptia este intrerupta de somatie fara a fi urmata de executare silita. Mai explicit daca pentru un credit restant, pe ... (vezi toată discuția)
Prescriptie??? bog33 bog33 buna ziua. din tot ce am studiat eu, posibil sa gresec sau am inteles gresit cu privire la calcului termenului de prescriptie de 3 ani e cam asa? 1. daca ... (vezi toată discuția)