Cat de legala este instrainarea prin act autentic a unei cote ideale de 50% dintr-un imobil ,fara existenta cadastrului pentru acea cota , ci doar pe intregul imobil?
In conetxtul in care instrainarea se face cu scopul de a reintregii proprietatea celeilalte parti ce detine cota de 1/2 din imobil, se poate face doar in baza cadastrului pentru intreg, cadastru ce a servit la intabularea intregului pentru ambii proprietari. Problema pusa in discutie comporta individualizari - Indiviziune, cote parti , posesor, etc.
Cum să existe cadastru pentru cota ideală, indiferent de valoarea acelei cote?
Vînzarea este posibilă în oricare din situaţiile de mai jos:
- unicul proprietar înstrăinează o cotă parte unuia sau mai multor cumpărători
- deţinătorul unei cote părţi îşi înstrăinează cota, fie unui terţ, fie coproprietarului cu care este în indiviziune
- deţinătorul unei cote-părţi înstrăinează o cotă parte din cota sa
fără a fi nevoie de vreo documentaţia cadastrală cu privire la cotele înstrăinate.
Doar dacă s-ar pune problema înstrăinării unei parcele bine determinate se pune problema stabilirii prin documentaţie a limitelor acelei parcele, a lotizării terenului, a atribuirii de noi numere cadastrale şi de întabulare într-o nouă carte funciară a parcelei rezultate.
Multumesc pentru raspunsuri.Regula este ca bunul care se vinde trebuie sa fie corect individualizat.Credeti ca exceptia privind individualizarea , in cazul apartamentelor, este constitutionala? In primul caz mentionat si de @themis , care ma intereseaza, de ce ar fi constitutionala vanzarea unei cote de catre unic proprietar care duce la crearea unei stari de indiviziune prin conventia partilor si ulterior, prin vanzarea cotei noului proprietar catre cel initial sa se revina la situatia anterioara?
Testament
gigelas
Buna dimineata,
Sora mea are testament ptr. 1250 mp. dintr-o suprafata totala de 2500 mp.
Poate sa-si faca singura cadastrul,ptr.cei 1250 mp.,sau trebuie ... (vezi toată discuția)