avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 965 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cat de legal este?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cat de legal este?

Cat de legala este instrainarea prin act autentic a unei cote ideale de 50% dintr-un imobil ,fara existenta cadastrului pentru acea cota , ci doar pe intregul imobil?
Ultima modificare: Joi, 22 Noiembrie 2012
avvalentina, utilizator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 16:12, 23 Noiembrie 2012
avvalentina a scris:

Regula este ca bunul care se vinde trebuie sa fie corect individualizat.


avvalentina a scris:

Cat de legala este instrainarea prin act autentic a unei cote ideale de 50% dintr-un imobil, fara existenta cadastrului pentru acea cota , ci doar pe intregul imobil?



Pai ...ati scris chiar dvs., cu mana dvs. Bunul este individualizat in materialitatea lui (ziceti ca are cadastru).
Dar nu se instraineaza o fractiune materiala din bun, ci o cota parte IDEALA din dreptul de proprietate asupra bunului (nefractionat in materialitatea lui).

Cotele parti ideale, abstracte (50%-50% in cazul dat) din dreptul de proprietate asupra bunului se intalnesc pe ...ultima particula (subatomica) din cele ce compun acel bun.

A! Daca vreau cireasa de pe tort, atunci nu cumpar cota parte ideala de 50% din dreptul de proprietate asupra tortului (care inseamna si 50% din ultima particula a ciresei de pe tort) pentru ca exista riscul sa nu cada cireasa pe felia mea de tort (la partajul ulterior). Si atunci, procedez mai intai la fractionarea bunului (tai totul) si individualizare felilor (cu si fara cireasa) si abia apoi cumpar felia cu cireasa. In acest din urma caz, daca in loc de tort am un imobil, atunci este necesar mai intai cadastru pe "felii" (loturi), caci altminteri nu stiu de unde si pana unde tine "felia mea".

Ultima modificare: Vineri, 23 Noiembrie 2012
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare imobil cu cota indiviza am un certificat de mostenitor ... Filia Filia Vanzare imobil cu cota indiviza Am un certificat de mostenitor unde suntem trecuti doi frati cu drept de proprietate, cota indiviza 11/16 din casa aflata pe ... (vezi toată discuția)
Vanzarea unui teren fara iesirea din indiviziune? sorina_h2004 sorina_h2004 Buna ziua, In cazul a doi mostenitori ,se poate face instrainarea unui teren prin vanzare doar cu aceeptul celuilat mostenitor ,fara a face iesirea din ... (vezi toată discuția)
Testament gigelas gigelas Buna dimineata, Sora mea are testament ptr. 1250 mp. dintr-o suprafata totala de 2500 mp. Poate sa-si faca singura cadastrul,ptr.cei 1250 mp.,sau trebuie ... (vezi toată discuția)