Buna ziua!
Nu demult m-am confruntat cu o situatie careia nu i-am gasit nici pana azi rezolvare de aceea am decis sa cer si sfaturile voastre. Intrebarea principala este: Este legala utilizarea etilotestului in societatile private? ideea achizitionarii unui astfel de aparat a venit de la faptul ca un angajat al societatii a venit la munca in stare de ebrietate, initial a fost trimis acasa pana a doua zi insa in cazul in care sesizezi ca unul din angajati ar fi conumat bauturi alcoolice ai dreptul sa-l supui la test? Inteleg ca nu este proba pentru a-l sanctiona disciplinar, dar ulterior testarii il poti duce la probe de sange, ceea ce reprezinta act doveditor al consumului de alcool si dovada pentru cercetarea disciplinara. In mod normal angajatii au dreptul de a refuza testarea, dar ma intereseaza din punctul de vedere al persoanei juridice daca e permisa utilizarea unei astfel de metode de verificare.
Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Folosirea aparatului pentru depistarea alcoolemiei-''etilotest'' in cadrul unei societati comerciale nu este ilegala, dar nu are nici beneficii majore. Detinerea si folosirea lui este legala, dar nu constituie doar prin el insusi o proba indubitabila pentru sanctionare. Persoana salariata poate refuza testarea cu " etilotestul" sau poate accepta.
Refuzul nu inseamna vinovatie.
Rezultatul care ar arata o alcolemie trebuie confirmat prin recoltare de probe de sange la spital.
Test alcoolemie
izabela_wt
Am si eu o nelamurile. Daca sunt oprita in trafic am obligatia de a efectua testul de alcoolemie sau ramane la latitudinea mea sa aleg? Voi fi sanctionata sau ... (vezi toată discuția)