Buna ziua!
Nu stiu sa va spun aspectele legislative, dar, pentru va pot spune cum a fost la mine (am cumparat prin acest program un apartament).
La solicitarea creditului, pe numele beneficiarului (adica cel ce va cumpara casa) se creeaza un cont in care vor fi virati banii ulterior, cand se va finaliza documentatia. Teoretic, banca ii da banii imprumutatului, si nu d-voastra. Numai ca imprumutatul nu poate accesa contul in nici un fel si instantaneu, in momentul in care banii ajung in cont, sunt transferati automat in contul vanzatorului (adica al d-voastra).
In cazul nostru: am platit avansul, apoi ne-am apucat de intocmit actele. Cand totul a fost gata, a trebuit sa venim cu notarul la banca, sa verifice daca sunt toate actele ok si daca se poate finaliza tranzactia (prezenta notarului la banca este astfel o asigurare pt d-voastra). Dupa ce se mai semneaza niste acte intre banca si notar, se poate legaliza CVC.
Daca doriti, puteti merge impreuna cu cumparatorii la banca atunci cand are loc livrarea banilor sau puteti sta linistit acasa, banii vor fi virati in contul d-voastra in 5 minute. La noi vanzatorii nu au fost la banca.
De preferat sa deschideti un cont la banca la care se face creditul, ca sa nu platiti si spezele bancare ;)
Nu va faceti griji, garantul pt creditele astea ete statul roman. Credeti ca isi asuma el vreun risc sa iasa in paguba? :D
Nu toate bancile procedeaza asa. Multe vireaza banii dupa inscrierea imobilului in CF pe numele cumparatorului, acesta duce incheierea la banca si d'abia atunci banca vireaza banii in contul vanzatorului.
Toate bancile procedeaza asa, se vireaza banii in contul vanzatorului dupa incrierea in Cartea Funciara a noilor proprietari si a ipotecii in favoarea Statului Roman, operatiune care se face in decurs de o zi (de obicei).
In contractul de vanzare cumparare sunt stipulate toate elementele tranzactiei, inclusiv cele referitoare la modalitatea de plata a pretului. Se mentioneaza pretul total, avansul achitat (conform antecontract), precum si restul de pret, care se va achita in baza creditului acordat prin programul Prima Casa de catre banca X, in contul vanzatorului nr... Deci, intr-un fel, banca intra intr-o relatie contractuala si cu vanzatorii...
Cu toate clauzele stipulate, cumparatorul poate renunta la credit dar se alege cu imobilul?
Si cu probleme, este adevarat!
Nu, nu este asa... cumparatorul nu poate renunta la credit dupa ce toate actele au fost semnate si proprietatea intabulata, astfel incat sa se "aleaga" cu imobilul... In momentul cand cumparatorul prezinta la banca extrasul CF de informare care atesta intabularea sa ca proprietar, restul de pret (suma din creditul acordat de banca) este virata in contul vanzatorului de catre banca, nu are cumparatorul controlul banilor ca sa decida sa nu-i mai achite... sunt proceduri clare, sunt implicate o multime de institutii (banca, notar public, Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara)...