avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... \\"prima casa\\"
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

"prima casa"

Ce garantie am eu ca vanzator ca o sa primesc contravaloarea imobilului dupa autentificarea contractului de vanzare-cumparare, prin programul Prima casa, atata vreme cat banca nu are nicio relatie contractuala cu mine, vanzator?
Ultima modificare: Duminică, 25 Noiembrie 2012
ContSters259670, utilizator
Cel mai recent răspuns: narcisa_salbatica , utilizator 11:24, 26 Noiembrie 2012
Buna ziua!
Nu stiu sa va spun aspectele legislative, dar, pentru va pot spune cum a fost la mine (am cumparat prin acest program un apartament).
La solicitarea creditului, pe numele beneficiarului (adica cel ce va cumpara casa) se creeaza un cont in care vor fi virati banii ulterior, cand se va finaliza documentatia. Teoretic, banca ii da banii imprumutatului, si nu d-voastra. Numai ca imprumutatul nu poate accesa contul in nici un fel si instantaneu, in momentul in care banii ajung in cont, sunt transferati automat in contul vanzatorului (adica al d-voastra).
In cazul nostru: am platit avansul, apoi ne-am apucat de intocmit actele. Cand totul a fost gata, a trebuit sa venim cu notarul la banca, sa verifice daca sunt toate actele ok si daca se poate finaliza tranzactia (prezenta notarului la banca este astfel o asigurare pt d-voastra). Dupa ce se mai semneaza niste acte intre banca si notar, se poate legaliza CVC.
Daca doriti, puteti merge impreuna cu cumparatorii la banca atunci cand are loc livrarea banilor sau puteti sta linistit acasa, banii vor fi virati in contul d-voastra in 5 minute. La noi vanzatorii nu au fost la banca.
De preferat sa deschideti un cont la banca la care se face creditul, ca sa nu platiti si spezele bancare ;)
Nu va faceti griji, garantul pt creditele astea ete statul roman. Credeti ca isi asuma el vreun risc sa iasa in paguba? :D
Nu toate bancile procedeaza asa. Multe vireaza banii dupa inscrierea imobilului in CF pe numele cumparatorului, acesta duce incheierea la banca si d'abia atunci banca vireaza banii in contul vanzatorului.
Ultima modificare: Duminică, 25 Noiembrie 2012
ContSters259670, utilizator
Toate bancile procedeaza asa, se vireaza banii in contul vanzatorului dupa incrierea in Cartea Funciara a noilor proprietari si a ipotecii in favoarea Statului Roman, operatiune care se face in decurs de o zi (de obicei).
In contractul de vanzare cumparare sunt stipulate toate elementele tranzactiei, inclusiv cele referitoare la modalitatea de plata a pretului. Se mentioneaza pretul total, avansul achitat (conform antecontract), precum si restul de pret, care se va achita in baza creditului acordat prin programul Prima Casa de catre banca X, in contul vanzatorului nr... Deci, intr-un fel, banca intra intr-o relatie contractuala si cu vanzatorii...
Cu toate clauzele stipulate, cumparatorul poate renunta la credit dar se alege cu imobilul?
Si cu probleme, este adevarat!
Nu, nu este asa... cumparatorul nu poate renunta la credit dupa ce toate actele au fost semnate si proprietatea intabulata, astfel incat sa se "aleaga" cu imobilul... In momentul cand cumparatorul prezinta la banca extrasul CF de informare care atesta intabularea sa ca proprietar, restul de pret (suma din creditul acordat de banca) este virata in contul vanzatorului de catre banca, nu are cumparatorul controlul banilor ca sa decida sa nu-i mai achite... sunt proceduri clare, sunt implicate o multime de institutii (banca, notar public, Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara)...

Alte discuții în legătură

Impozit antecontract de vanzare-cumparare apartament apu apu Buna ziua, am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare a unui apartament. Pe langa taxele notariale, mi s-a solicitat si am achitat impozitul de 2%, ... (vezi toată discuția)
Cumpararea unui imobil asupra caruia exista o ipoteca za_raptor za_raptor Buna ziua, Am gasit un imobil pe care vreau sa-l cumpar prin programul Prima Casa si care indeplineste toate criteriile pe care le aveam pentru ... (vezi toată discuția)
Obtinerea sumei pret apartament din credit bancar prima casa de catre vanzator liliana.suciu liliana.suciu Daca eu sunt vanzatorul unui apartament care urmeaza sa fie achitat din creditul bancar „prima casa-cu avans 5%” primit de cumparator de la banca ,dupa ... (vezi toată discuția)