avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... antecontract de vanzare cumparare nerespectat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

antecontract de vanzare cumparare nerespectat

Buna ziua.
Am nevoie de cateva lamuriri inainte de la intenta un proces unui constructor cu care am incheiat un antecontract de vanzare cumparare pentru un imobil.
In noiembrie 2007 am incheiat un astfel de antecontract pentru cumpararea unui apartament nou, care era gata la data respectiva, antecontract prin care am dat un avans de 14000 euro, dintr-un pret total de 30500 euro al apartamentului. Am convenit de comun acord sa incheiem contractul autentic de vanzare- cumparare pe data de 1.04.2008; clauze contractuale: daca, din vina vanzatorilor nu se incheie respectivul contract, acestia se obliga sa restituie cumparatorilor intregul avans + 5000 euro cu titlu de clauza penala; daca din vina cumparatorilor nu se perfecteaza contractul acestia vor pierde 5000 euro din avansul dat.
In antecontract mai este specificat faptul ca noi, cumparatorii vom da restul de bani prin credit ipotecar.
Nici pana in prezent nu s-a incheiat contractul autentic deoarece lipseste CF- ul; noi nu am putut sa ne indeplinim obligatiile contractuale in lipsa acestui CF; am obtinut totusi o preaprobare pentru un credit ipotecar in noiembrie 2008, la o dobanda rezonabila (cu toate ca crescuse deja de la data in care trebuia semnat contractul), preaprobare care a fost valabila 45 de zile. L-am rugat pe vanzator sa urgenteze intrarea in posesie a CF-ului, dar a refuzat sa plateasca taxa de urgenta la cadastru; se pare ca are probleme serioase deoarece constructia este gata din 2007 si nu exista inca acte; in momentul de fata, daca dorim sa solicitam un credit in lei va trebuie sa scoatem cu 10000 si ceva in plus decat daca am fi scos banii pana la 1 aprilie 2008, la o dobanda cu 40% mai mare. Am ajuns la concluzia ca am piedut f. mult si am hotarat sa avem o discutie cu vanzatorul sa renegociem contractul; i-am propus sa luam in considerare cursul euro de la 1 aprilie 2008 cand trebuia semnat contractul- fapt care nu s-a realizat, evident din vina lui; se pare ca nu prea ii convine; prin urmare, putem sa apelam la instanta sa cerem respectarea clauzelor din antecontract? Va rog sa-mi spuneti si ce sanse avem sa castigam procesul.
Va multumesc mult.
Am convenit de comun acord sa incheiem contractul autentic de vanzare- cumparare pe data de 1.04.2008; clauze contractuale: daca, din vina vanzatorilor nu se incheie respectivul contract, acestia se obliga sa restituie cumparatorilor intregul avans + 5000 euro cu titlu de clauza penala; daca din vina cumparatorilor nu se perfecteaza contractul acestia vor pierde 5000 euro din avansul dat.

Atata timp cat contractul de vanzare-cumparare nu s-a perfectat din vina constructorului si termenul prevazut in antecontract a expirat, Aveti toate sansele de reusita, antecontractul fiind "legea partilor".

Av. Gheorghe Alexandru
Aveţi toate şansele. Instanţa va pronunţa o hotărîre privind rezoluţiunea contractului şi va obliga promitentul vînzător în conformitate cu prevederile din contract, contract care este legea părţilor.

Problema este alta. Dacă nu plăteşte conform sentinţei, are bunuri care pot fi executate silit? Are active în patrimoniu, sau a ajuns la stadiul în care nu mai are decît datorii?

Referitor la intrebarea- detine bunuri care pot fi executate silit- credem ca este proprietarul de drep al unui apartament in care locuieste impreuna cu familia.
Se poate. Întrebarea este următoarea: aţi contractat cu el în calitate de persoană fizică sau cu firma pe care o reprezintă? Dacă aţi contractat cu firma lui, apartamentul poate fi executat doar dacă survine răspunderea lui proprie ca administrator al firmei, în condiţiile prevăzute în lege, pentru falimentul societăţii.
A semnat antecontractul in calitate de persoana fizica, impreuna cu sotia.

Alte discuții în legătură

Antecontract de vanzare- cumparare imobil nerespectat ioana bajko ioana bajko Buna ziua. Am nevoie de cateva lamuriri inanite de la intenta un proces unui vanzator cu care am incheiat un antecontract de vanzare cumparare pentru un ... (vezi toată discuția)
Contract pentru imobil in faza de proiect acremene acremene Buna am nevoie de un sfat... In Decembrie 2007 am platit un avans de 40000 Euro pentru un apartament care trebuia predat pe data de 1 August 2008, urmand sa ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare-cumparare apartament alinan2 alinan2 Buna ziua, Expun pe scurt situatia actuala: antecontractul expira la 30.05.2010 si aparatamentul nu este finalizat(si nici nu sunt sanse de finalizare pana ... (vezi toată discuția)