avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... antecontract de vanzare- cumparare imobil nerespectat
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

antecontract de vanzare- cumparare imobil nerespectat

Buna ziua.
Am nevoie de cateva lamuriri inanite de la intenta un proces unui vanzator cu care am incheiat un antecontract de vanzare cumparare pentru un imobil.
In noiembrie 2007 am incheiat un astfel de antecontract pentru cumpararea unui apartament nou, care era gata la data respectiva, antecontract prin care am dat un avans de 14000 euro, dintr-un pret total de 30500 euro al apartamentului. Am convenit de comun acord sa incheiem contractul autentic de vanzare- cumparare pe data de 1.04.2008; clauze contarctuale: daca, din vina vanzatorilor nu se incheie respectivul contract, acestia se obiga sa restituie cumparatorilor intregul avans + 5000 euro cu titlu de clauza penala; daca din vina cumparatorilor nu se perfecteaza contractul acestia vor pierde 5000 euro din avansul dat.
In antecontract mai este specificat faptul ca noi, cumparatorii vom da restul de bani prin credit ipotecar.
Nici pana in prezent nu s-a incheiat contractul autentic deoarece lipseste CF- ul; noi nu am putut sa ne indeplinim obligatiile contractuale in lipsa acestui CF; am obtinut totusi o preaprobare pentru un credit ipotecar in noiembrie 2008, la o dobanda rezonabila (cu toate ca crescuse odata de la data in care trebuia semnat contractul), preaprobare care a fost valabila 45 de zile. L-am rugat pe vanzator sa urgenteze intrarea in posesie a CF-ului, dar a refuzat sa plateasca taxa de urgenta la cadastru; se pare ca are probleme serioase deoarece constructia este gata din 2007 si nu exista inca acte; in momentul de fata, daca dorim sa solicitam un credit in lei va trebuie sa scoatem cu 10000 si ceva in plus decat daca am fi scos pana la 1 aprilie 2008, la o dobanda cu 40% mai mare. Am ajuns la concluzia ca am piedut f. mult si am hotarat sa avem o discutie cu vanzatorul sa renegociem contractul; i-am propus sa luam in considerare cursul euro de la 1 aprilie 2008 cand trebuia semnat contractul- fapt care nu s-a realizat, evident din vina lui; se pare ca nu prea ii convine; prin urmare, putem sa apelam la instanta sa cerem respectarea clauzelor din antecontract? Va rog sa-mi spuneti si ce sanse avem sa castigam procesul.
Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 00:41, 27 Martie 2009
Dvs va puteti adresa instantei de judecata in vederea mentinerii antecontractului sau pronuntarii sanctiunii rezolutiunii.
Depinde de ceea ce doriti sa obtineti, in situatia in care doriti mentinerea, cu siguranta veti castiga, daca doriti rezolutiunea este putin mai complicat, vanzatorul poate cere o amanare pentru indeplinirea obligatiei ( care de obicei se acorda) sau si-o poate indeplini iar dunneavoastra va tebui sa faceti plata. A trecut totusi ceva timp de cand trebuia semnat contractul de vanzare-cumparare, ar fi tebuit sa notificati vanzatorul in acest sens. Este foarte importanta clauza penala pe care o aveti in contract, eu cred ca ar tebui sa mergeti pe aceasta ( nu stiu cum suna) dar daca este bine formulata puteti castiga si rezolutiunea fara ca vanzatorul sa ceara amnarea indeplinirii obligatiei. Incepeti insa printr-o notificare daca nu este prevazut altefel in clauza penala.
Succes.
In temeiul art 1073 si art 1075 din Codul Civil instanta poate pronunta o hotarare care sa tina loc de act de vanzare-cumparare.
Multumesc mult pentru sfaturi
Acţiunea în instanţă (printr-o cerere în prestaţie tabulară pentru obţinerea unei hotărîri care să ţină loc de contract) nu prea vă este de folos. Dacă imobilul nu este întabulat (şi înţeleg că acesta este motivul neîncheierii actului autentic de v/c), iar documentaţia de întabulare este inexistentă, nu văd asupra a ce va dispune instanţa transferul dreptului de proprietate şi în ce măsură o astfel de sentinţă (presupunînd că va fi una favorabilă) vă va ajuta să obţineţi creditul pentru plata preţului, creditul fiind condiţionat de încheierea unui contract de ipotecă asupra bunului dobîndit, ipotecă ce nu poate fi constituită deoarece creditorul nu are unde să o înscrie.

În acest caz, dacă nu aveţi certitudinea că imobilul va fi întabulat şi dacă nu doriţi neapărat cumpărarea lui, soluţia este o cerere pentru rezoluţiunea contractului, cu consecinţa restituirii avansului şi plata sumei prevăzute cu titlu de clauză penală.

Alte discuții în legătură

Antecontract de vanzare cumparare nerespectat ioana bajko ioana bajko Buna ziua. Am nevoie de cateva lamuriri inainte de la intenta un proces unui constructor cu care am incheiat un antecontract de vanzare cumparare pentru un ... (vezi toată discuția)
Nerespectare promisiune de vanzare imobil Liviu V. Liviu V. In ce conditii nu mai produce efecte o promisiune de vanzare? A fost incheiata o astfel de promisiune prin care vanzatorul se obliga sa predea apartamentul ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare cumparare paul_2008 paul_2008 Buna-ziua, Am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare apartament,din care am predat la data semnarii sale un avans de 15.000 lei. Contractul trebuia ... (vezi toată discuția)