avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... vatamare corporala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

vatamare corporala

cati bani se pot cere ca daune in cazul unui accident rutier in care victima a suferit vatamari corporale iar certificatul medico-legal este de 10 zile. Ce se poate intampla in cazul in care vinovatul nu este de acord sa plateasca si sa se termine totul pe cale amiabila? I se poate face dosar penal?
Este posibil ca persoana vatamata sa formuleze plangere penala si sa solicite si despagubiri pe latura civila.
In functie de prejudiciul suferit si de dovezile pe care partea vatamata le va depune in dosar, instanta va acorda si despagubiri (materiale si morale).Sanctiunea pentru faptuitor/inculpat poate fi de la caz la caz, in functie de pericolul social al faptei, amenda administrativa (art.18 ind. 1-C.pen.pericol social redus), amenda penala sau inchisoarea (cu sau fara suspendare).

Av. Cermak Iuliana
Cum s-a produs accidentul rutier ?
In cazul infractiunii de vatamare corporala din culpa pt a fi anagajata raspunderea penala e necesar un nr. de peste 10 zile de ingrijiri medicale.
Prin urmare , cu un nr de 10 zile de ingrijiri medicale nu este intrunit continutul constitutiv al infractiunii de vatamare corporala din culpa.
Persoana care a suferit vatamari corporale se afla intr-un taxi, care a intors intr-o intersectie fara a se asigura, iar din sens opus a fost lovit de un alt taxi care avea viteza si care, dupa spusele martorilor plecase pe rosu. Din expertiza facuta, a reiesit ca amandoi soferii au fost vinovati si ca ar fi putut evita producerea accidentului. Astfel, acestia au incalcat prevederile art. 31 din O.U.G.R NR. 195/2002 si respectiv prevederile art. 142 din O.U.G NR. 195/2002.
Ambii soferi poarta raspunderea in producerea accidentului .
nu exista art. 142 in OUG 195/2002

trebuie sa va interesati. din cate stiu exista o asigurare speciala facuta de soferii de taxi pentru bagaje si pasageri alta decat rca-ul si casco. puteti obtine plata unor daune atat de la un sofer cat si de la altul prin politele acestea de care v-am spus. daca au si casco cu atat mai bine.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Februarie 2009
Gabriela Mihai, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident pe trecerea de pietoni - rca-ul poate plati daunele? LAURENTZYU LAURENTZYU revin cu noi intrebari, legate de un nefericit eveniment. un individ a lovit-o pe logodnica mea pe trecerea de pietoni. a lovit-o destul de rau. in urma ... (vezi toată discuția)
Accident rutier, dosar penal alexandra2726 alexandra2726 Buna, fratele meu acum 3luni de zile a avut un accident rutier.Conducea si era in masina cu fosta lui sotie,se certau iar aceasta a inceput sa-l loveasca si ... (vezi toată discuția)
Accident cu victime. cum obțin pasagerii despăgubiri și cine le achită? AurelianStudent AurelianStudent Va rog frumos sa imi spuneti cum trebuie procedat in cazul in care victima , pasager, a suferit multiple fracturi deschise in urma unui accident de circulatie ... (vezi toată discuția)