avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... icoanele in scoala
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

icoanele in scoala

imi cer scuze ca nu am ales categoria potrivita..nu am gasit ceva legat de culte.
as dori sa stiu daca in momentul actual icoanele sunt interzise in scoala.
va multumesc!
nu sunt interzise. mai mult, exista o hotarare CEDO care spune ca nu se poate interzice scolilor sa puna pe pereti obiecte de cult.
Ultima modificare: Luni, 26 Noiembrie 2012
vladfesan, utilizator
Hotararea CEDO se refera la crucifix, nu la obiecte de cult in general. In opinia mea crucifixul nu are legatura cu icoanele.
Daca intr-o clasa sunt si copii catolici, si ortodocsi, si copii baptisti (cult care nu se inchina la icoane, moste etc.) cum facem sa nu discriminam pe nimeni?

Nu cred ca icoanele sunt permise in scoli, imi pare rau ca nu va pot da temeiul legal insa daca as vedea in clasa copilului meu icoane (ale oricarei religii) as face scandal si in mod sigur as obtine indepartarea lor de pe pereti.
Ultima modificare: Luni, 26 Noiembrie 2012
Ares-3, moderator
Buna seara,
Eu am avut pana in clasa a VIII-a icoana in clasa. Si nu cred ca este ceva rau, atata timp cat inaintea unei teze, inaintea unei ore la care nu am invatat lectia , aproape toti elevi spunem "Doamne-ajuta!".

Am gasit aceasta, poate va este de folos:
[ link extern ]
Decizia CEDO, pronuntata sub uriasa presiune a celor 20 de state care au sustinut recursul Italiei este una dintre cele mai triste evenimente juridice din ultimii ani si arata limitele CEDO. La CEDO se aplica la fel ca in oricare alt loc de pe aceasta planeta albastra regula: "to big to fail" - tradus aici ca "prea mare ca sa piarda". Solutia CEDO este artificiala si absurda dupa cum absurda este si solutia data de Inalta Curte de Casatie si Justitie in cauza d-lui Emil Moise.
Cine este Emil Moise? Un profesor buzoian, care a reclamat ca expunerea publica a icoanelor ortodoxe în salile de clasa constituie o incalcare a separarii dintre BOR si stat (Ce naiv! Cele doua sunt separate doar asa, de ochii lumii) si discrimineaza impotriva ateilor agnosticilor si a celor de alte religii. Asadar, un domn profesor (si tata) care a considerat ca icoanele n-au ce cauta in scoli. Asa ca, avand convingeri iconoclaste si eretice, a sesizat CNCD cu o cerere impotriva Ministerului Educatiei.
SURPRIZA!
Prin decizia CNCD 323/2006 Consiliului Național pentru Combaterea Discriminarii a statuat cu privire la afisarea icoanelor in scolile publice. La 21 noiembrie 2006, CNCD a admis plangerea lui Moise, hotarand ca Ministerul Educatiei, sa respecte caracterul laic al statului si ca simbolurile religioase trebuie afișate eventual in timpul lectiilor de religie sau in zonele dedicate exclusiv educatiei religioase.
Uraaaa!
Avertisment! Cei care cititi ce scriu mai jos, trebuie sa fiti constienti ca aceasta nu poate fi o poveste cu sfarsit fericit pentru ca, in Romania secolului XXI, un profesor buzoian nu poate castiga in fata BOR (de fapt cu ei se judeca, nu cu M.E.), pentru ca in Romania exista sub 5000 de scoli generale dar peste 18.000 de biserici, ca la fiecare doua zile se construieste undeva in Romania o noua biserica, si cu toate aceste cheltuieli uriase cu bisericile BOR a ramas anul trecut un profit de peste 6 milioane de euro.
Apoi, in Romania, singurele povesti cu happy end sunt despre manelisti, despre vedetele de tinichea care impanzesc emisiunile TV si despre politicienii care au scapat de puscarie.
Asadar, decizia CNCD a patit-o mai rau decat Scufita Rosie pentru ca ...

La data de 11 iunie 2008, Inalta Curte de Casație și Justitie a decis ca prezenta icoanelor in scoli este legala.

PUNCT?
X-(

Cand o sa ne ingrijoreze oare simbolurile religioase din scolile publice? Cand o sa ne simtim amenintati de orele de indoctrinare religioasa la care sunt expusi copiii de la varste fragede? Cand o sa le dam dreptul acestor copiii sa aleaga singuri daca vor sau nu sa creada in lucruri care nu se pot dovedi?

Probabil ca ne vom ingrijora la fel de curand ca ardelenii din anecdota urmatoare:

Doi ardeleni, Ion si cu Gheorge, merg prin padure. La un momendat, Ion vede un picior de om si zice: - Ba,Gheo, ala cred io ca-i piciorul lui Vasile. Se uita ei mai bine la picior: "Da, ma, ase-i!" Merg mai departe si vad o mana: - "Ma, ala nu e ceasul Raketa a lu' Vasile ?" "Ba da, ma! A lu Vasalie ii si mana si ceasu" Merg mai departe si vad un cap care seamana izbitor cu Vasile. Ion zice : "Ma, Gheo, io tare ma tem ca Vasile o fi patit ceva!"

Ultima modificare: Luni, 26 Noiembrie 2012
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Stimați forumiști,

Din punctul meu de vedere, Hotărârea Lautsi contra Italiei este una din cele mai frumoase hotărâri ale CEDO și întărește dreptul la instruire, inclusiv prin prisma libertății de gândire, conștiință și religie.

Apropos de discuții despre libertatea de religie, presiunea statelor interveniente s-a concretizat prin angajarea unuia din cei mai mari avocați, domnul profesor Joseph Weiler, evreu, care, tot din punctul meu de vedere, a expus cauza mai bine decât UBIK.

Îi invit pe toți pasionații de discuții juridice să-i vadă pledoaria domnului Weiler, dar și să fie atenți la întrebările finale ale lui sir Bratza.

Ultima modificare: Luni, 26 Noiembrie 2012
andreigrigoriu, moderator

Alte discuții în legătură

A fi sau a nu fi... stat laic Vlad-Fr Vlad-Fr Sunt foarte curios sa vad opiniile romanilor despre acest subiect. Astazi, statul Roman si Biserica nu sunt separate, sau nu destul. A fi stat laic nu inseamna ... (vezi toată discuția)
E legală afișarea simbolurilor religioase în cabinetele medicale? naten naten Sunt legale simbolurile religioase(carti, reviste, icoane pe pereti si citate din biblie inramate extrem de vizibile) in cabinetele medicale? (vezi toată discuția)
Refuz inmormantare in romania a unei persoane incinerata in spania. ... paul_sonea paul_sonea Refuz inmormantare in Romania a unei persoane incinerata in Spania. Este legal? (vezi toată discuția)