avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... intrebare despre reabilitarea termica a blocurilor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

intrebare despre reabilitarea termica a blocurilor

Am vazut cum se face lucrarea: se prind cu adeziv placi de polistiren, apoi se dau gauri cu rotopercutorul, in placa si in zidul din spate, iar in gauri de baga dibluri de plastic de 18 cm lungime. Muncitorul NU vede unde da gaura in perete, eventual poate compromite fierul beton din armatura, pentru ca deja a fixat placa de polistiren cu adeziv.

Intrebare: stiut fiind ca termenul de garantie acordat este in general de 2-3 ani, ne putem astepta ca dupa un timp, sa zicem 5 ani, sa fie nevoie de o reparatie generala. In aceste conditii, se va executa inca un rand de gauri, cele vechi fiind imposibil de identificat sub placile "noi". Cat va rezista un bloc la astfel de "ciuruiri succesive" ?

Desigur intrebarea de mai sus este retorica, cea concereta este urmatoarea: cine stie daca exista lucrari avand perioada de garantie mai mare, de la 10 ani in sus, de exemplu !?
Ultima modificare: Luni, 26 Noiembrie 2012
ContSters61389, utilizator
Cel mai recent răspuns: g3g3 , utilizator 12:41, 28 Noiembrie 2012
Subiectul initiat de dvs,a fost si va mai fi amplu comentat,cu opinii pro si contra
Independent de garantia "modernizarii eficientizarii energetice "a imobilelor,,ramane garantia miilor de gauri practicate pentru fixarea placilor de material izolant,gauri care pri numar si adancime,categoric contribuie la afectarea partilor comune
Un risc concret si un aspect continu discutat il constituie riscul iminent la factorul "foc "-dovada fiind mediatizate cazuri de imobile si nu numai imobile de locuit in comun a caror suprafete "modernizate" au ars numai si datorita materialului aplicat si bine fixat prin dibluri
Un alta realitate,o constituie ca multe imobile modernizate ,chiar daca executia a respectat norma tehnica,totusi in timp relativ scurt,datorita unor factori independenti de vointa executantului si beneficiarului,fatade intregi s-au descuamat,de pe suportul aplicat,necesitand reparatii partiale si fara garantie .
Mai ales in cazul imobilelor de locuit in comun,unde exista continua divergenta de opinie referitoare la necesitatea interventiilor care obliga la eforturi financiare apreciabile,intra in discutie inclusiv calitatea materialelor utilizate
In tari cu traditie si cu standarde tehnice ridicate nu mai sunt acceptate pentru izolare placile de polistiren datorita riscurilor si dezavantajelor demonstrate drept cauzatoare pentru scaderea eficientei ,rezistentei si comportamentului in timp a constructuiilor
LEGE Nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii prevede:

ART. 29
Proiectantul, specialistul verificator de proiecte atestat, fabricanţii şi furnizorii de materiale şi produse pentru construcţii, executantul, responsabilul tehnic cu execuţia atestat, dirigintele de specialitate, expertul tehnic atestat răspund potrivit obligaţiilor ce le revin pentru viciile ascunse ale construcţiei, ivite într-un interval de 10 ani de la recepţia lucrării, precum şi după împlinirea acestui termen, pe toată durata de existenţă a construcţiei, pentru viciile structurii de rezistenţă rezultate din nerespectarea normelor de proiectare şi de execuţie în vigoare la data realizării ei.

Obligatia este garantia de minim 10 ani, atata doar ca firmele profita de ignoranta cetatenilor si nu o respecta. Lucreaza de multe ori si prost si cu garantie scurta. De ce sa lucrezi o data si bine, cand poti sa lucrezi prost si de mai multe ori in 10 ani, castigand de fiecare data pretul lucrarii?

De ce nu incercati mai intai reabilitarea termica pe parte de instalatii (curatare, inlocuire tevi, contorizare cu echilibrare hidraulica?
Este mai ieftina decat cea pe partea de constructii, si aduce economii semnificative si ea.
Tehnic se face inainte de reabilitarea pe partea de constructie. In urma anveloparii, instalatia de incalzire devine supradimensionata fata de necesarul de caldura nou.
La noi in tara se crede in mod gresit ca reabilitare termica inseamna doar sa lipesti polistiren pe pereti, deoarece aceasta se promoveaza, se umfla mai usor devizele.


Ultima modificare: Luni, 26 Noiembrie 2012
darida, utilizator
Armatura nu poate fi afectata de bormasina cu percutie folosita de ei pentru a da gauri.
Burghiele respective sunt burghie pentru beton si se vor strica daca nimeresc in armatura.
Decinu exista un astfel de pericol.
Burghielede care spuneti sunt cele "casnice", pe care le utilizam noi, acasa, cand punem un tablou pe perete. Burghiele profesionale "trec" si prin fierul beton din armatura la fel ca prin beton. Doar nu va imaginati ca cineva face incercari suscesive, pana ce trece pe langa fier, atunci cand e vorba de mii de gauri. Faceti socoteala, ca o gaura la 50 cm inseamna, la o fatada de opt etaje si doua apartamente, 1500-2000 de gauri.
BX a scris:

Armatura nu poate fi afectata de bormasina cu percutie folosita de ei pentru a da gauri.
Burghiele respective sunt burghie pentru beton si se vor strica daca nimeresc in armatura.
Decinu exista un astfel de pericol.


Adica ,mai pe romaneste,nu va faceti griji ca daca nimereste in armatura face alta gaura. :))
Oricum garantia oferita la anveloparile romanesti este foarte greu de precizat cine anume o ofera si in ce anume consta. Cititi contractul si ne spuneti si noua ce ati inteles..:rtfm:

Alte discuții în legătură

Anexa nr. 1 la ordinul 1071 / 2009 trifoi1998 trifoi1998 Am gasit pe net, multumita d-lui \\"adriantot\\". METODOLOGIA DE CALCUL AL PERFORMAN³EI ENERGETICE A CLÃDIRILOR. Am citit cu mare atentie studiul de caz, ... (vezi toată discuția)
Pereti de rezistenta sau nu? m.belu m.belu Ce caracteristici poate avea un zid din incinta apartamentului de bloc, care separa bucataria de balcon, pentru a recunoaste daca este zid de rezistenta sau ... (vezi toată discuția)
Izolatie polistiren, casa intra pe terenul vecinului stefanp2803 stefanp2803 Buna ziua, Am autorizatie de consolidare si extindere pentru o casa in Bucuresti. Casa are 2 pereti construiti pe limita de proprietate (lateral-stanga si ... (vezi toată discuția)