avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Infiintare societate comerciala
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Infiintare societate comerciala

Buna ziua!

As dorii sa imi deschid un magazin alimetar(mic)!Si am cateva intrebari la care sper sa gasesc raspuns!
1.Se poate sa folosesc ca sediu, garajul mamei mele(sta la casa si garajul este in curte)?Cum si unde obtin avizul?
2.Doresc sa fiu asociata cu ea, si deci ne putem angaja reciproc?
3.Mentionez ca sunt studenta ultimul an la Contabilitate!Pot tine eu contabilitatea sau trebuie sa gasesc un contabil pana termin facultatea?

Multumesc anticipat

Va rog mult sa imi spuneti ce pasi am de urmat sa deschid aceasta mica afacere!
1. Poti face magazinul in garajul mamei tale atita vreme cit este foarte foarte curat. Nu iti trebuie nici un aviz special. Doar autorizatiile de la Registrul comertului. Acordul de functionare este solicitat doar de unele Primarii. De regula nu e necesar.
2. Poti deveni asociata si poti avea contract de munca.
3. Poti contabilitatea daca te pricepi. Doar pentru certificarea situatiilor financiare anuale trebuie sa obtii semnatura unui contrabil expert. Costa citeva sute de mii de lei. O data pe an.

E simplu.

Alberto Kurtyan
Vă multumesc!

Toate cele bune!
Andreea1986 a scris:

Buna ziua!

As dorii sa imi deschid un magazin alimetar(mic)!Si am cateva intrebari la care sper sa gasesc raspuns!
1.Se poate sa folosesc ca sediu, garajul mamei mele(sta la casa si garajul este in curte)?Cum si unde obtin avizul?
2.Doresc sa fiu asociata cu ea, si deci ne putem angaja reciproc?
3.Mentionez ca sunt studenta ultimul an la Contabilitate!Pot tine eu contabilitatea sau trebuie sa gasesc un contabil pana termin facultatea?

Multumesc anticipat

Va rog mult sa imi spuneti ce pasi am de urmat sa deschid aceasta mica afacere!

potrivit prevederilor HG.166/2003 studentii ce dorec sa infiinteze o afacere proprie beneficiaza scutiri de la plata taxelor si tarifelor dupa cum urmeaza :

-tarifele pt serviiciile de asistenta prestate de oficiile registrului comertului de pe langa tribunale
-taxele si tarifele pt operatiile de inmatriculare efectuate la oficiile registrului comertului de pe langa tribunale
-taxele si tarifele pt autorizarea functionarii solicitate comerciantilor la constituire
-taxele si tarifele pt obtinerea de la administratia publica locala a autorizatiei de desfasurare a unor activitati economice in mod independent
- tarifele pt publicare in extras in Monitorul Oficial al Romaniei partea IV-a a incheierii de inmatriculare pronuntata de judecatorul delegat la oficiul registrului comertului de pe langa tribunal
-taxa pe timbru pt activitatea notariala in cazul actelor a caror incheiere in forma autentica este obligatorie

Nu fac obiectul facilitatilor fiscale prevazute de HC nr.166/2003:
- taxa de verificare si/sau rezervare firma si/sau emblema
-taxa judiciara de timbru si de timbru judiciar

PT a beneficia de aceste facilitati studentul care infiinteaza o afacere proprie trebuie sa indeplinesca urmatoarele conditii :
-sa urmeze cursurile unei forme de invatamant superios la o institutie de invatamant acreditata
- sa fie cel putin in anul II de studiu si sa fi promovat toate obligatiile prevazute de senatul universitatii
- sa nu depaseasca varsata de 30 ani

Indeplinirea acestor conditii trebuie sa fie atestata printr-un act doveditor emis de institutia de invatamant superior acreditata a carei student sunteti

aceste facilitati se acorda o singura data !

Nu iti recomand sa apelezi la facilitatile HG.166/2003.
Adeverinta de la Facultate este greu de obtinut (trebuie sa fii integralist), cistigul este de 2 milioane lei
si timp de 3 ani nu ai voie sa faci nici o modificare in societate altfel trebuie sa returnezi banii.

Fa-ti firma fara nici o "facilitate" de doi bani oferita de HG166.

Alberto Kurtyan
albertokurtyan a scris:
1. Poti face magazinul in garajul mamei tale atita vreme cit este foarte foarte curat. Nu iti trebuie nici un aviz special. Doar autorizatiile de la Registrul comertului. Acordul de functionare este solicitat doar de unele Primarii. De regula nu e necesar.

E drept ca asta ar fi regula, insa in practica mai toate primariile solicita avizare pentru spatiile de alimentatie publica sau din sectorul alimentar. In Bucuresti am vazut chiar ca autorizatia indica drept temei legea 571/2003, adica codul fiscal....

Ar trebui totusi sa aveti in vedere si prevederile OG 99/2000:

Art. 5 - (1) Orice exerciţiu comercial se desfăşoară numai de către comercianţi autorizaţi în condiţiile legii.

(2) Exercitarea de activităţi comerciale cu produse din sectorul alimentar şi de alimentaţie publică necesită cunoştinţe de specialitate şi se efectuează cu personal calificat, conform normelor de aplicare a prezentei ordonanţe.

(3) În termen de un an de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, personalul angajat în efectuarea de activităţi comerciale cu produse din sectorul alimentar şi de alimentaţie publică va trebui să îndeplinească una dintre următoarele cerinţe profesionale:

a) să fi absolvit un curs de specialitate pentru comercializarea produselor alimentare şi/sau de alimentaţie publică, organizat conform legislaţiei în vigoare;

b) să fi desfăşurat cel puţin 2 ani de activitate profesională de comercializare de produse alimentare şi/sau de alimentaţie publică şi să fi absolvit un curs de noţiuni fundamentale de igienă, organizat în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare.

Alte discuții în legătură

Infiintare societate - student lylyan lylyan Buna ziua Student isi infiinteaza societate. Unde si care sunt pasii pentru a obtine facilitati, si care sunt acestea Ex: beneficiaza de scutiri de impozit ... (vezi toată discuția)
Infiintare srl 2 asociati Rahmad24 Rahmad24 Buna ziua, Am hotarat impreuna cu sotia mea sa deschidem o firma, in mare stiu cam ce trebuie. Tin sa precizez ca sunt student in anul 3, vreau sa fac o ... (vezi toată discuția)
Reduceri pentru studenti, la infiintare firma paptamas paptamas Buna ziua. Stiu ca studentii beneficiaza de anumite reduceri, la deschiderea firmei. Aceste avantaje, sau scutiri de taxe sunt acelasi pentru SRL, PFA, sau ... (vezi toată discuția)