avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale scutire plata impozit pe cladire persoana cu handicap ...
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

scutire plata impozit pe cladire persoana cu handicap grav

Buna seara,

Conform legii 448/2006-art. 26 si Codului fiscal art. 284 al. 4-5, persoana cu handicap grav sau accentuat beneficiaza de scutire de la plata impozitului pe cladirea in care locuieste ( are domiciliul inscris).

In situatia in care mai cumpara un imobil,
beneficiaza de scutire si pentru acesta ( nu are domiciliul inscris aici) ?
Daca nu, cum se calculeaza impozitul pentru acest al doilea imobil ?

Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Nãstase Cristian-Mihail , Consilier juridic 18:29, 26 Noiembrie 2012
iata ce spune codul fiscal
Art. 284: Facilitati pentru persoane fizice

(4) Impozitul pe cladiri, impozitul pe teren si taxa pentru eliberarea unei autorizatii pentru desfasurarea unei activitati economice nu se datoreaza de catre persoanele cu handicap grav sau accentuat si de persoanele incadrate in gradul I de invaliditate.


(5) In cazul unei cladiri, al unui teren sau al unui mijloc de transport detinut in comun de o persoana fizica prevazuta la alin. (1), (2), (3) sau (4), scutirea fiscala se aplica integral pentru proprietatile detinute in comun de soti.


ATENTIE
(6) Scutirea de la plata impozitului pe cladiri se aplica doar cladirii folosite ca domiciliu de persoanele fizice prevazute la alin. (1), (2), (3) sau (4).
(7) Scutirea de la plata impozitului pe teren se aplica terenului aferent cladirii utilizate de persoanele fizice prevazute la alin. (1) lit. b), alin. (2) si alin. (4).

iata ce spun normele metodologice:

211. Scutirile prevazute la art. 284 alin. (1)-(4) din Codul fiscal se acorda in proportie de 100 % pentru bunurile proprii si pentru bunurile comune ale sotilor, stabilite potrivit Codului familiei.

212. Scutirea de la plata impozitelor si taxelor locale prevazute de art. 284 din Codul fiscal se acorda persoanelor in cauza pe baza cererii acestora, proportional cu perioada ramasa pana la sfarsitul anului, incepand cu luna urmatoare celei in care persoanele in cauza prezinta actele prin care se atesta situatia respectiva. Copia actului ramane ca document oficial la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale, care il certifica pentru conformitate.

213. Daca au intervenit schimbari care conduc la modificarea conditiilor in care se acorda
scutirile prevazute la art. 284 din Codul fiscal, persoanele in cauza trebuie sa depuna noi
declaratii fiscale in termen de 30 de zile de la aparitia schimbarilor.


DREPT URMARE, SE SCUTESTE NUMAI LOCUINTA DE DOMICILIU, SI TERENUL AFERENT ACESTEIA

iata ce spune codul fiscal
Art. 252. - (1) Persoanele fizice care au in proprietate doua sau mai multe cladiri datoreaza un impozit pe cladiri, majorat dupa cum urmeaza:

a) cu 65% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scutirea de impozit pentru cei incadrati in grad de handicap tatian2 tatian2 sunt pensionar ptr.limita de virsta si de curand am fost incadrat in grad de invaliditate accentuat. in acest caz beneficiez de scutire de impozit pe pensie? (vezi toată discuția)
Scutire la impozit pe cladire si teren ionitaani29 ionitaani29 buna ziua!mama mea face dializa de 3 ori pe saptamana, iar tatal meu este decedat. as vrea si eu sa stiu daca este scutita de impozit pe cladire si teren.va ... (vezi toată discuția)
Impozit cladire teren stanciulaurentiu91 stanciulaurentiu91 in februarie am depus la primarie actele de handicap certificatele, gradul 2 accentuat ptru scutire impozit pe teren si cladire azi am fost la primarie si un ... (vezi toată discuția)