avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1048 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil 1 luna
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil 1 luna

Stiti cumva daca e in vigoare legea care permite tatalui sa stea o luna acasa in concediu de crestere a copilului daca mama alege sa stea 1 sau 2 ani?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:08, 27 Noiembrie 2012
Da, este vorba de OUG 111/2010 modificata si completata, art. 11 lit. a
Ultima modificare: Luni, 26 Noiembrie 2012
leuca_luminita, utilizator

DAU TEXTUL DE LEGE

"Art. 11. - Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia."

Art.2. - (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

"a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;".

"Art. 8. - (1) De indemnizatia lunara si stimulentul de insertie prevazute de prezenta ordonanta de urgenta beneficiaza oricare dintre parintii firesti ai copilului, in raport cu optiunea exprimata conform art. 2 alin. (1), daca indeplineste conditiile de acordare prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.

(2) Beneficiaza de aceleasi drepturi si una dintre persoanele care a adoptat copilul, careia i s-a incredintat copilul in vederea adoptiei sau care are copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta, cu exceptia asistentului maternal profesionist care poate beneficia de aceste drepturi numai pentru copiii sai, precum si persoana care a fost numita tutore.

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

sa inteleg ca se poate chiar mai mult de o luna? pot lua eu ca viitor tata, de exemplu, 3 luni si sotia 21 de luni? sau chiar mai mult, pot lua eu un an si ea un an?

multumesc anticipat!

Daca primul care intra CCC opteaza pentru CCC pana la 2 ani puteti sa luati unul 12 luni iar celalalt restul pana la varsta de 2 ani a copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccc pt copil adoptat chiriacdoina53 chiriacdoina53 Buna ziua! am depus o cerere la directia de protectie a copilului din orasul meu si dupa cateva luni am fost sunata. aveau un baietel de 1 luna, abandonat in ... (vezi toată discuția)
Tatal in concediu crestere copil elissar elissar Buna ziua ,imi spune si mie cineva,am inteles ca si tata ar fi obligat prin lege sa stea cu copilul acasa o luna ,poate ma ajuta ti cu informatii privind ... (vezi toată discuția)
Luna concediu cresterea copilului pentru celalalt parinte pintea_adela pintea_adela Buna ziua. Anul trecut in septembrie am nascut o fetita, si eu ca mama, am intrat in cresterea copilului pentru 2 ani. Am tot auzit ca o lunaeste obligat ... (vezi toată discuția)