avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA tva 9%
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

tva 9%

Buna ziua,
Am o firma care comercializeaza lentile corectoare, rame de ochelari de vedere, accesorii pentru ochelari, lentile de contact sisolutii de intretinere pentru lentile de contact, solutii pentru curatat lentilele corectoare.
Intrebarea mea este : aceste dispozitive pot fi asimilate "protezelor" si sa se utilizeze pentru vanzarea lor cota redusa de 9% ?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: violetanuky , utilizator 11:59, 14 Mai 2013
Conform art 140 alin.(2) lit.c).din Codul fiscal si pct.23.alin (4) din Normele de aplicare ale art.140,cota redusa de TVA de 9% se aplica pentru protezele medicale si accesoriile acestora.Proteza medicala este un dispozitiv medical care amplifica,restabileste sau inlocuieste zone din tesuturile moi ori dure,precum si functii ale organismului uman.Fata de cele de mai sus,consider ca cele expuse de dvs. nu se incadreaza in prevederile referitoare la aplicarea cotei de 9 %.
Dvs. cu ce cota TVA ati achizitionat aceste produse?

Sigur ca nu pot fi asimilate protezelor medicale.
Ochelarii de vedere amplifica o functie a organismului uman si sunt similari aparatelor auditive.
V-am intrebat cu ce cota TVA achizitionati Dvs. ochelarii. Nu mi-ati raspuns.

Cota redusă de 9% se aplică asupra bazei de impozitare pentru următoarele prestări de servicii şi/sau livrări de bunuri, conform art.140,alin.(2) din Legea nr.571/2003 privind Codul Fiscal:

a) serviciile constând în permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice, grădini zoologice şi botanice, târguri, expoziţii şi evenimente culturale, cinematografe, altele decât cele scutite ;
b) livrarea de manuale şcolare, cărţi, ziare şi reviste, cu excepţia celor destinate exclusiv sau în principal publicităţii;
c) livrarea de proteze şi accesorii ale acestora, cu excepţia protezelor dentare;
d) livrarea de produse ortopedice;
e) livrarea de medicamente de uz uman şi veterinar;
f) cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping.
Prestatorii de astfel de servicii colectează cota redusă de TVA de 9% pentru servicii de cazare (şi servirea micului dejun dacă acesta este inclus în costul cazării), dar deduc taxa înscrisă în facturile de achiziţii de la furnizori, de 24%.


www.anaf.ro

Proteza medicala reprezinta orice dispozitiv medical care este destinat sa fie introdus si sa ramana implantat in corpul uman, partial ori total, prin interventie medicala sau chirurgicala, alte dispozitive medicale utilizate pentru inlocuirea unei parti a corpului uman, precum si orice alte dispozitive care se poarta sau se duc in mana, necesare compensarii unei deficiente ori infirmitati. Accesoriul unei proteze este un articol care este prevazut in mod special de catre producator pentru a fi utilizat impreuna cu proteza medicala.
Comform HG 44/2004 privind normele metodologice de aplicare a Legii 571/2003 explicatia protezei medicale este urmatoarea:

Cota redusã de taxã de 9% prevãzutã la art. 140 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal se
aplicã pentru protezele medicale şi accesoriile acestora, exclusiv protezele dentare care sunt
scutite de taxa pe valoarea adãugatã în condiţiile prevãzute la art. 141 alin. (1) lit. b) din
Codul fiscal. Proteza medicalã este un dispozitiv medical care amplificã, restabileşte sau
înlocuieşte zone din ţesuturile moi ori dure, precum şi funcţii ale organismului uman; acest
dispozitiv poate fi intern, extern sau atât intern, cât şi extern.

Mai mult de atat comform Ministerului Sanatatii ochelarul de vedere ( cu specificatie exacta rame si lentile ) sunt considerate proteze medicale

Alte discuții în legătură

Tva 9% gazdatunde gazdatunde Buna ziua! Am rugamintea sa ma lamuriti, lucrez la o optica, la rame si lentile pot sa aplic tva 9%?art.141 alin(1), HG NR.44/2004 , Legea 571/2003 privind ... (vezi toată discuția)
Tva 9% alinafay_bv alinafay_bv Buna ziua, va rog sa ma ajutati intr-o problema privind TVA. Cumpar de la un furnizor-\\"truse lentile de corectie cu dioptrie\\"-pe care mi le factureaza cu ... (vezi toată discuția)
Cota tva aplicabila vanzarii aparatelor dentare (brackets) sorimoldovan sorimoldovan Buna ziua, Am primit opinii diferite, inclusiv de la finante, privind posibilitatea aplicarii cotei de TVA de 9% la vanzarea de aparate dentare (brackets). ... (vezi toată discuția)