avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... prevederi cmr si asigurari
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

prevederi cmr si asigurari

Buna ziua !
As vrea o parere avizata pt urmatoarea speta :
A- expeditor
B- casa expeditii
C- transportator
D- destinatar.

A are contract de transport cu B. B il subcontracteaza pe C sa ii livreze marfa la D. Din anumite motive , marfa ajunge avariata la D, si se noteaza pe CMR ca anumiti paleti sunt atinsi, si ca lipsesc ceva capace. Se intocmeste un Proces Verval prin care se constata aceleasi lucruri.
Dupa 1 an si o luna (timp in care nu se mai aude nimic de aceasta dauna, si este considerata de tranportator ca a fost neglijabila), B il informeaza pe C printr-un mailca s-a stabilit valoarea pagubei, cateva mii de euro.

Intrebarea ar fi : are dreptul D sa ceara atatia bani dupa un an si o luna, timp in care nu a mai spus nimic, nu a cașculat nici un prejudiciu ?

Va multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: morio , utilizator 13:56, 5 Decembrie 2012
~ Conținut șters la cerere ~
Banuiesc ca transportul v-a fost platit de catre casa de expeditie,un motiv in plus de a sta linistit.
Ce inseamna "paleti atinsi si niste capace lipsa"? Paletii atinsi inteleg eu ca ar putea fi din cauza transportului/drumului, dar capacele lipsa ce inseamna......? In aceste cazuri se impunea o receptie a marfii din care sa stiti dvs eventuala marfa distrusa sau lipsa, plus ca trebuia verificata starea aparenta a marfii +ambalajul la incarcare.
Ati facut aceste lucruri ?
A fost transport sub sigiliu? Daca da,marfa nu putea disparea in timpul transportului.
Incercati sa evaluati toate conditiile in care ati efectuat acel transport ,e vorba de multi bani,iar casa de expeditie va incerca cu siguranta sa va ia banii.
Cred ca o solutie la problema dvs o gasiti in conventia CMR ,din care citez :
"Art. 32
1. Actiunile derivind din transporturile supuse prezentei conventii se prescriu in termen de
un an. Totusi, in caz de dol sau de culpa considerata de legea tarii careia ii apartine organul
de jurisdictie sesizat ca echivalenta cu dolul, termenul de prescriptie este de 3 ani. "


Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Decembrie 2012
turkn, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
1. Marfa a fost avariata din cauza unui accident. Capace lipsa - adica lipseau cateva capace ale marfii (nu e foarte relevant).
2. marfa a fost receptionata in buna stare, dar a fost livrata partiala avariata din cauza accidentului.
3. marfa nu a fost sigilata.

4. am citit si eu conventia Cmr si ce am inteses eu este ca ei nu mai au dreptul sa imi solicite despagubiri (sau plata marfii avariate) dupa un an . Trebuiau sa faca acest lucru imediat dupa livrarea ei ,nu ? sau in termen maxim de 1 an.
Nu cred ca situatia mea se incadreaza la „dol„ , ptc in nici un caz nu am avut de gand sa ii insel, sau sa ajung cu marfa avariata. Asa s-a intamplat.

Va rog sa ma corectati daca gresesc. Cred ca de marfa raspund eu, si nu casa de expeditii, asta e un lucru cert.

SI va multumesc pt raspunsuri.
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Furt marfa pe durata transportului Septimius4 Septimius4 Buna ziua, Cu o saptamana inainte societatea a avut de efectuat un transport de apa infoliata pe paleti, fiecare palet cu eticheta corespunzatoare bon ... (vezi toată discuția)
Dauna asig cmr office_log office_log In urma efectuarii unui transport rutier de marfuri international,la una din livrari s-a constatat deprecieri la doua bucati panouri sandwich si pt care am ... (vezi toată discuția)
Rezerve ulterioare receptionarii marfii - caraus unika01 unika01 Buna ziua, Am efectuat un transport marfa tur-retur ca urmare a unei comenzi de transport din partea unei firme de expeditii. Am preluat marfa, am ... (vezi toată discuția)