avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Rezerve ulterioare receptionarii marfii - caraus
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Rezerve ulterioare receptionarii marfii - caraus

Buna ziua,
Am efectuat un transport marfa tur-retur ca urmare a unei comenzi de transport din partea unei firme de expeditii. Am preluat marfa, am transportat la destinatie, am asteptat pana ce piesele au fost prelucrate si vopsite si am incarcat pentru a returna piesele beneficiarului. Marfa era paletizata, acoperita cu cartoane, sigilata. Am iesit pe poarta fabricii si, la cateva minute, am auzit o troznitura. Ceva nu era in regula cu unul dintre paleti. Am chemat un reprezentant al fabricii, care a constatat ca s-a rupt paletul. Ne-am intors la fabrica dar reprezentantul mi-a spus ca atelierul este deja inchis si alarma pusa (era dumnica de florii, orele 15). I-am cerut sa rezolve problema - sa repare iar daca nu se poate, sa descarce - altfel nu pot efectua transportul. A adus lemne, a batut cuie....a spus ca paletul este reparat dar ca piesa are cateva zgarieturi, va veni un specialist sa le repare la beneficiar si va raporta situatia. Fiind totul inchis, nimeni nu mai putea semna pentru mentiuni.
Am livrat marfa la beneficiar, cei 4 paleti au fost scosi din masina de fata cu mine. Ambalajul in care erau invelite piesele si sigiliul exterior erau intacte. Mi-a fost semnat CMR fara rezerve. Mi-am incasat banii pentru transport de la compania de expeditii.
Cateva ore mai tarziu am primit un telefon ca marfa a fost deteriorata la transport. Am sunat pe cel care remediase paletul si acesta mi-a spus ca un reprezentant al lor este deja la beneficiar si remediaza piesa.
Cei de la compania de expeditii imi arata o poza din care rezulta ca un filet ar fi fost zgariat, de cuie, in timpul transportului si nu poate fi remediat.
Procesul verbal de constatare a deteriorarii nu a fost facut in prezenta mea si nu am acces la alte detalii. Le-am relatat celor de la compania de expeditii incidentul cu paletul. Le-am spus ca am predat marfa intacta la exterior - beneficiarul s-a uitat la ambalaj si sigilii la livrare, inainte de a semna CMR-ul.
In prezent, cei de la firma de expeditii imi cer (oarecum amenintator) sa declar in scris ca acele cuie batute in palet ar fi cauzat deteriorarea pieselor.
Daca nu accept sa dau aceasta declaratie, sunt vinovat pentru deteriorarea marfii la transport? Nu stiu cum exact cum s-a putut zgaria acea piesa. Nu stiu detalii, nu am acces la toate datele si la procesul-verbal. Cel mai probabil, de la cuiele din paleti, pentru ca eu nu am cuie in podeaua masinii. Tot ce stiu e ca in masina mea nu s-a deplasat sau rasturant nici un palet (pe fiecare palet era cate o piesa de 700 kg, daca se rasturnau sau loveau paletii intre ei.....eu nu mai ajungeam cu bine si cu ambalajele impecabile la destinatie!)
Daca tot nu am acces cand se intocmeste un proces-verbal de constatare, am cerut macar o poza cu paletii, dupa descarcare, pentru ca acea poza cu un filet deteriorat e .... neconcludenta. Mi s-a raspuns ca nu exista, ca beneficiarul putea sa fi aruncat paletul rupt, sa-l fi reparat...nu-i treaba mea!
Cineva chiar incearca sa arunce cu nesimtire vina asupra carausului! Mai ales ca o piesa costa aprox. 7000 euro.
Cum ma sfatuiti sa reactionez cu privire la acea declaratie? Ce obligatii am, in calitate de caraus, fata de beneficiar si fata de firma de expeditii?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: unika01 , utilizator 17:31, 27 Aprilie 2016
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prevederi cmr si asigurari morio morio Buna ziua ! As vrea o parere avizata pt urmatoarea speta : A- expeditor B- casa expeditii C- transportator D- destinatar. A are contract de transport ... (vezi toată discuția)
Cmr semnat. marfa lovita inlineasofa inlineasofa Buna ziua! O firma X cu sediul in Romania a trimis marfa pe care produce la un client in Olanda cu o firma transportatoare din Romania Ajunge marfa la ... (vezi toată discuția)
Lipsa marfa la un transport popa diana popa diana Va rog am nevoie de ajutor. Avem o comanda de transport de la un client-casa de expeditie cu care am lucrat de mai multe ori pt o cantitate de marfa de 1 ... (vezi toată discuția)