Buna ziua!
Sunt parte vatamata intr-un proces penal pentru o suma de bani si niste bunuri.La momentul de fata s-a inceput urmarirea penala si dosarul este la politie pentru alte cercetari.A trecut deja ceva timp si cred ca va mai trece pana la trimiterea in judecata a inculpatului.Va rog sa-mi spuneti daca la momentul de fata pot adresa o cerere la parchet prin care sa cer o suma de bani ca dauna pentru lipsa de folosinta a bunurilor si daca acest lucru are baza legala. Va multumesc!
Acum nu puteţi, dar puteţi face declaraţie de constituire parte civilă şi menţionaţi şi sumele de bani pe care le pretindeţi . Dacă inculpatul va fi trimis în judecată , va avea loc şi o acţiune civilă alături de acţiunea penală .
M-am constituit parte civila in procesul penal, probe sunt suficiente, a fost instituit si sechestru asiguratoriu pe bunurile imobile ale reclamatului, dar cercetarea se tergiverseaza la politie cum ca ar fi de audiat martori. M-am gandit daca pot face o cerere de genul ca solicit o suma de 50 lei pe zi de la data depunerii plangerii si pana la data cand mi se restituie suma datorata si bunurile pentru care m-am constituit parte civila, as forta intr-un fel mana anchetatorilor pentru a-si face treaba si a solutiona dosarul.
ORICAT AR DURA CERCETAREA PENALA, INTR-O ZI DOSARUL VA AJUNGE IN INSTANTA. NU PUTETI FORTA MANA NIMANUI. AM INCEPUT UN DOSAR IN 2009, SI ABIA ACUM O SAPTAMANA L-AM FINALIZAT IN INSTANTA. ADUNATI PROBE PT A VA CONSTITUI PARTE CIVILA CU DAUNE MORALE ( DACA ESTE CAZUL) SI DAUNE MATERIALE, CARE VOR TREBUI DOVEDITE CU INSCRISURI. ALTCEVA NU PUTETI FACE.