avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Constituire de parte civila in cadrul procesului penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Constituire de parte civila in cadrul procesului penal

Buna ziua!
Respectuos va rog sa imi dati un sfat in urmatoarea speta.
Sunt parte vatamata in cadrul unui dosar penal si m-am constituit si parte civila pentru recuperarea unei sume de bani si a unor bunuri.La momentul de fata s-a dispus inceperea urmarii penale, dar cercetarile stagneaza datorita unor chichite de care profita invinuitul (audierea de martori in apararea lui, martori care sunt plecati din tara). Va intreb daca la momentul de fata pot renunta la constiutuirea ca parte civila in cadrul procesului penal si inceperea unui proces separat in civil pentru recuperarea banilor si bunurilor?Ma gandesc ca astfel pot evita tergiversarile de orice natura de care ma lovesc la parchet si politie. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters258148 , utilizator 14:50, 15 Septembrie 2012
Art. 19 Cod procedura penala prevede:

Acţiunea adresată instanţei civile

(1) Persoana vătămată care nu s-a constituit parte civilă în procesul penal poate introduce la instanţa civilă acţiune pentru repararea pagubei materiale şi a daunelor morale pricinuite prin infracţiune.
Judecata în faţa instanţei civile se suspendă până la rezolvarea definitivă a cauzei penale.

(2) De asemenea, poate să pornească acţiune în faţa instanţei civile persoana vătămată care s-a constituit parte civilă sau pentru care s-a pornit din oficiu acţiunea civilă în procesul penal, dar acesta a fost suspendat. În caz de reluare a procesului penal, acţiunea introdusă la instanţa civilă se suspendă.

(3)Persoana vătămată care a pornit acţiunea în faţa instanţei civile poate să părăsească această instanţă şi să se adreseze organului de urmărire penală sau instanţei de judecată, dacă punerea în mişcare a acţiunii penale a avut loc ulterior sau procesul penal a fost reluat după suspendare. Părăsirea instanţei civile nu poate avea loc dacă aceasta a pronunţat o hotărâre chiar nedefinitivă.

Fata de aceste prevederi legale, nu puteti renunta la constituirea de parte civila.

Oricum in civil platiti taxe de timbru si actiunea civila se va suspenda pana la judecrea cauzei penale, conform principiului de drept "penalul tine in loc civilul"


Sfatul meu este sa continuati in dosarul penal. Oricum daca va judecati la o instanta din Bucuresti, pe civil vi se va da prim termen la anul, instantele fiind incarcate de cauze.
Din punct de vedere procedural cauza penala se judeca mai repede.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Civilul si penalul Florentina_A Florentina_A A avut loc un proces penal cu privire la o acuzatie de delapidare. In cadrul lui, procuratura a emis o rezolutie de netrimitere in judecata. Dupa incheierea ... (vezi toată discuția)
Persoanele care pot exercita actiunea civila in procesul penal?? anna_iuly anna_iuly va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi am de facut o lucrare cu aceasta tema si ma intereseza cateva articole legate de acest lucru daca aveti sau poate chiar ... (vezi toată discuția)
Ce înseamnă puterea de lucru judecat a procesului penal în procesul civil? sphinx sphinx Am deschis o actiune civila care, in faza de recurs, a fost suspendata deoarece a inceput procesul penal in aceeasi cauza, proces in care aveam calitate de ... (vezi toată discuția)