avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Dispoziþia de platã/încasare
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Dispoziþia de platã/încasare

Care este reglementarea legala care indica modul de utilizare, circuitul si gestionarea dispozitiilor de plata si incasare?
Aceeasi reglementare se aplica oricui le foloseste? Ma intereseaza acest aspect in ceea ce priveste gestiunea financiar-contabila a asociatiilor de proprietari. Cine le contrasemneaza in acest caz si in baza caror documente se face dovada intrarii/iesirii efective a banilor.
Situatie: un administrator pretinde ca a imprumutat asociatia in luna mai 2007 si in luna decembrie retrage banii in baza dispozitiei de plata catre casierie dar nimeni din conducerea asociatiei nu semneaza nici de primire nici de eliberare numerar si nu are cunostinta de acest lucru.
Este normal?
Multumesc!
L.C.

Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 16:57, 30 Noiembrie 2012
Normal trebuie sa fie semnate de catre presedinte si cenzor, atat cand se elibereaza banii cu "Dispozitie de Plata" cat si atunci cand se primesc bani cu "Dispozitie de Incasare".
Daca administratorul a imprumutat asociatia cu bani si a emis D.I., trebuia sa semneze presedintele cand s-a emis dispozitia, si sa o prinda la Registru de casa, iar cenzorul sa o semneze cand facea verificarea lunara, iar cand restituia banii imprumutati facea D.P., care era trecuta si aceasta in RC, semnata de presedinte si cenzor.
Multumesc frumos @thran

Am discutat acest aspect si in topicul "asociatii de proprietari". Eu, Dvs. si alte persoane care se ocupa de administrare sau fac parte din conducerea unei asociatii (si suntem interesati de respectarea legii) stim cum stau lucrurile in mod normal dar daca proprietarii decid in AG sa-l dea in judecata pe fostul administrator pentru delapidare trebuie sa argumentam cu articolul X din legea Y, abuzul de incredere prin incalcarea normelor Z.

Acesta este unul dintre motivele pentru care am nevoie de reglementarile legale in domeniul financiar contabil in aceasta privinta. Al doilea motiv este ca, in calitatea pe care o detin trebuie sa reprezint asociatia si sa intocmesc o sesizare/plangere cat de cat coerenta.

Ambele DI/DP sunt prinse in RC dar si acesta este semnat doar de administrator. Am convingerea 99% ca RC a fost intocmit si printat in timp record de cca. 3 luni de zile pentru perioada de 6 ani (72 de luni) termen scurs de la data solicitarii actelor pana la predare. Stiti cum arata colile nerasfoite de nimeni, nu? Noi noute, neatinse decat pentru a fi semnate si stampilate odata plus ca a uitat complet de extrasele bancare care nu sunt prinse nicaieri; erau doar comisioane de gestionare a contului si o suma de 450 lei care se rula lunar dar trebuiau incluse in contabilitate, nu?
L.C.
Aveti in vedere prevederile Decretului 209/1976 pentru aprobarea Regulamentului operatiunilor de casa(este in vigoare si in prezent)si Normele de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile din OMEF nr.3512/2008 privind documentele financiar-contabile.
Cadrul legal :
Ordinul 3512/27.11. 2008privind documentele financiar-contabile*)

pag. 51- 52

[ link extern ]
Asta cautam! Acum imi este foarte clara situatia.
Va multumesc frumos pentru ajutorul extrem de pretios!
:coffee::coffee:
:vishenka:
Laura Ciobeica
Ultima modificare: Joi, 29 Noiembrie 2012
Laura Ciobeica, moderator

Alte discuții în legătură

Casier asociatie proprietari rocs rocs buna ziua. as dori sa stiu ce atributii are casierul intr-o asociatie de proprietari. Ce acte intocmeste casierul. multumesc! (vezi toată discuția)
Chitanta sau di/dp? AncaUrda AncaUrda Care este documentul corect in baza caruia se poate face trensferul de bani intre casele diferitelor puncte de lucru ale unei societati: chitanta, dispozitia ... (vezi toată discuția)
Casier vs contabil sethgabriela sethgabriela buna ziua, va rog sa ma lamuriti cu o problema: daca registrul de casa este intocmit de catre contabil, in format electronic, in programul de ... (vezi toată discuția)