avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1109 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... referitor succesiune cu frati vitregi
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

referitor succesiune cu frati vitregi

Va rog sa ma ajutati intr-o problema. Mama mea s-a recastorit , eu fiind singura fiica, tatal meu vitreg avea 3 copii din casatoria anterioara. Mama mea a murit in anul 2006 iar tatal meu vitreg in anul 2012.Mama mea are un titlu de proprietate pe numele ei cu o suprafata de 2ha 3540 mp. ( teren intravilan si extravilan).Mentionez ca respectivul titlu a fost eliberat prin reconstituirea dreptului de proprietate in baza L 18/1991 -terenul a fost dat la colectiv de mama mea si tatal meu natural cred ca in anul 1964-.Nu a fost facuta succesiunea dupa tatal meu natural-decedat in 1989, nici dupa mama mea nici dupa tatal meu vitreg.Acum doresc sa fac succesiunea dupa mama mea.Intrebarea este daca pot face acum succesiunea dupa mama mea , daca fratii vitregi au dreptul la aceasta mostenire si care ar fi cota acestora din acest teren.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: narcisa_salbatica , utilizator 00:07, 1 Decembrie 2012
Copiii tatălui vitreg nu vin la succesiunea după mama dumneavoastră. Cu toate acestea, în patrimoniul lor va intra, indirect, o cotă parte din averea mamei, deoarece ei îl moştenesc pe tatăl lor, care, la rîndul lui, moşteneşte o cotă din averea soţiei sale în calitate de soţ supravieţuitor.

În patrimoniul mamei dumneavoastră se vor regăsi atît cota moştenită de ea de la fostul soţ, cît şi bunurile ei proprii şi cota din bunurile comune cu cel de-al doilea soţ.

Vă revine o cotă de 3/4 din masa succesorală după mamă, cota de 1/4 revenind soţului ei (iar ulterior, copiilor acestuia).
sa inteleg ca sotul mamei mele, respectiv tatal meu vitreg, acum decedat prin copii lui, va lua din acel teren 1/2( cota sot supravietuitor) si apoi 1/4 din partea mamei?
Nu. Din acel teren nu ia cota de 1/2 cu titlu de cota din bunurile comune deoarece nu este bun comun. El va lua doar cota de 1/4.

Nici din bunurile dobîndite de mama de la fostul soţ (sau din cota ei din bunurile comune cu fostul soţ) cel de-al doilea nu are cotă de bun comun, bunurile comune fiind doar cele dobîndite în timpul căsătoriei (cu excepţia celor dobîndite prin moştenire, donaţie sau celelalte excepţii prevăzute de vechiul cod al familiei)
inteleg ca acel teren este bun propriu al mamei mele este bun propriu, obtinut prin reconstituirea dreptului de proprietate in baza L 18/1991, iar fratii mei vitregi de la tata vitreg acum decedat vor obtine numai 1/4 din cele 2 ha de teren ?
PODO a scris:

inteleg ca acel teren este bun propriu al mamei mele, obtinut prin reconstituirea dreptului de proprietate in baza L 18/1991, iar fratii mei vitregi de la tata vitreg acum decedat vor obtine numai 1/4 din cele 2 ha de teren ?

Exact... Restul de 3/4 este al dumneavoastra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune mama vitrega rotarualin rotarualin BUNA ZIUA VA ROG SA MA AJUTATI IN LEGATURA CU O PROBLEMA LEGATA DE SUCCESIUNE (dupa tata ) CU MAMA MEA VITEGA Tatal meu a murit, in urma lui a ramas: ... (vezi toată discuția)
Succesiune vittorio1 vittorio1 Buna ziua si felicitari pentru modul in care reusiti sa dati o mana de ajutor noua,celor care in anumite momente santem pur si simplu dezorientati.Problema mea ... (vezi toată discuția)
Succesiune Maryzin Maryzin Buna ziua! As dori și eu câteva răspunsuri la niște situații legate de o succesiune, moștenire. Tatăl meu a fost căsătorit cu mama mea 45 de ani, ... (vezi toată discuția)