avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Iesire la pensie anticipat
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Iesire la pensie anticipat

Buna seara.Numele meu este Gabriela si doresc sa va intreb daca pot iesi la pensie anticipat in conditiile in care am inceput munca in anul 1980,acum am 31 ani vechime in munca si sunt mama a 6 copii.Sunt nascuta in ianuarie 1961.
Si in acelasi timp,va rog sa-mi spuneti cand trebuie sa ies la pensie de limita de varsta.
Cu respect,multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Joi, 29 Noiembrie 2012
tucano10, utilizator
Cel mai recent răspuns: tucano10 , utilizator 09:18, 30 Noiembrie 2012
Pensionare pt.limita de varsta in luna ianuarie 2023 la implinirea varstei de 62 de ani,stagiul complet de cotizare este de 32 de ani.Va puteti pensiona anticipat in luna ianuarie 2018,daca indepliniti conditia de stagiu complet de cotizare de 40 de ani.Pt. pensionare anticipata partiala in ianuarie 2018 trebuie sa indepliniti conditia de stagiu complet de cotizare de 32 de ani,penalizarea este de 0,75% pt.fiecare luna de anticipare(pt.5 ani penalizarea este de 45%)
Pensie limita de varsta: ianuarie 2023 (62 de ani, minim 15 ani stagiu)
Stagiul complet prevazut de lege = 32 de ani

Pensie anticipata partiala (daca realizati 32 de ani de stagiu): ianuarie 2018, cu 45% penalizare ( 0,75% penalizare pentru fiecare luna de anticipare)

Pensie anticipata: nu e cazul, ar trebui sa aveti cel putin 32+8 = 40 de ani de stagiu.

Nu se mai acorda reducere de varsta la pensie pentru ca aveti 6 copii.
Multa sanatate!
Va multumesc pentru raspunsurile prompte si pentru atentia acordata mesajului meu.
O zi buna si multa sanatate va doresc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la pensionare genesgianina genesgianina o femeie in varsta de 51 ani cu o vechime in munca de 37 ani fara intrerupere are dreptul sa se pensioneze? unde ne putem adresa ? (vezi toată discuția)
Despre varsta de pensionare aviatorul44 aviatorul44 Sotia este nascuta in octombrie 1961 29 ani de munca 2 ani si 6 luni Gp.2 cand are drept de pensionare? (vezi toată discuția)
Cand ma pot pensiona? ailicec ailicec sunt nascuta in data de 25 martie 1961 angajata la data de 06.08.1980 grupa I de munca 06.08.1980-31.03.1992 cand ma pot pensiona (vezi toată discuția)