avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj

Daca sunt in somaj si sunt angajata de o firma pe 8 ore, firma respectiva primeste cei 500 lei de la stat?Ma pot anagaja si la o alta firma pe 2 ore/zi?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:56, 10 Decembrie 2012
1. Angajatorul va beneficia de facilitatile prevazute de Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca daca sunt indeplinite conditiile prevazute de aceasta lege.

2. Era bine daca ati fi spus ce statut aveti (somer provenit din absolvent din acest an, somer provenit din concediere) si ce varsta.

3. Codul muncii va permite sa lucrati la mai multi angajatori in acelasi timp daca puteti sa-i onorati pe toti cu serviciile dvs.
Ultima modificare: Vineri, 30 Noiembrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
multumesc mult pt raspuns, sunt somer provenit din concediere , varsta 32 ani.Firma care ma va angaja va beneficia de acea subventie?
1. Am gasit in Legea 76/2002 un articol de care se poate folosi un eventual angajator al dvs.:

Art. 84.3.
(1) Angajatorii care creeazã noi locuri de muncã şi care încadreazã în muncã, pe locurile de muncã nou - create, şomeri aflaţi în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã pentru o perioadã de cel puţin 3 luni consecutive de la data înregistrãrii în evidenţa acestor agenţii beneficiazã, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de o sumã egalã cu de 8 ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncã sau de serviciu cel puţin 3 ani.

(2) Angajatorii care înceteazã raporturile de muncã sau de serviciu ale persoanelor prevãzute la alin. (1) anterior termenului de 3 ani sunt obligaţi sã restituie în totalitate agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã sumele încasate pentru fiecare persoanã încadratã în condiţiile alin. (1), plus dobânda de referinţã a Bãncii Naţionale a României în vigoare la data încetãrii raporturilor de muncã sau de serviciu, dacã încetarea acestora a avut loc din motivele prevãzute la art. 83 alin. (2).

(3) Nu beneficiazã de mãsura de stimulare prevãzutã la alin. (1) angajatorii care într-o perioadã de un an anterioarã datei încadrãrii în muncã în condiţiile alin. (1) au fost în raporturi de muncã sau de serviciu cu persoanele angajate din categoria prevãzutã la respectivul alineat.

2. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.
Nu am inteles f bine referitor la alineatul 1 din legea 84.3.Firma beneficiaza de o suma egala cu 8 ori valoarea indicatorului social de referinta, adik 8 x 500 lei = 4000 lei , pe luna pe an sau cum..imi puteti explica ce inseamna?
1. Aceasta suma se acorda o singura data.

2. Angajatorul incheie o conventie cu Agentia de Somaj in care sunt specificate drepturile si obligatiile sale pentru a primi aceasta suma.

Alte discuții în legătură

Vreau stiu daca pot fi angajata numai sase luni, adica pana nasc, si ce beneficii are firma pentru ca angajeaza un somer annatim1 annatim1 Buna! Sunt insarcinata si voi naste in luna august 2012 ; pana la 1 februarie sunt somera si doresc sa ma angajez la firma unui prieten de familie pentru ca ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de o parere adrian_huned adrian_huned Sincer sunt putin nedumerit cu o problema, daca m-am angajat acum in timp ce sunt in somaj, ce facilitati are angajatorul? nu de alta dar am auzit ca ... (vezi toată discuția)
Agajare someri - avantaje ContSters10241 ContSters10241 Buna ziua. daca angajez un somer,ce avantaje am ca angajator,si care sunt conditiile? Va multumesc (vezi toată discuția)