avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 750 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Legea nr. 189 din 2000 privind acordarea unor drepturi ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Legea nr. 189 din 2000 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice [...]

Tatal meu este decedat din anul 1987 , s-a nascut in Odessa , U.R.S.S. la 24 Febroarie 1943 , in iarna 1944 a venit in tara impreuna cu parintii lui as dori sa stiu daca poate beneficia si mama mea de drepturile acestei legii , ce acte imi trebuie si carui institutie sa ma adresez . multumesc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt doua probleme:
-prima se refera la faptul ca legea se refera direct la persoanele in cauza:
"Art. 1. - Beneficiază de prevederile prezentei ordonanţe persoana, cetăţean român, care în perioada regimurilor instaurate cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 a avut de suferit persecuţii din motive etnice, după cum urmează:
a) a fost deportată în ghetouri şi lagăre de concentrare din străinătate;
b) a fost privată de libertate în locuri de detenţie sau în lagăre de concentrare;
c) a fost strămutată în altă localitate decât cea de domiciliu;
d) a făcut parte din detaşamentele de muncă forţată;
e) a fost supravieţuitoare a trenului morţii;
La lit. f) se prevede ca se acorda aceste drepturi sotiei/sotului strict pentru situatia in care victima a fost asasinata sau executata:
f) este soţul sau soţia persoanei asasinate sau executate din motive etnice, dacă ulterior nu s-a recăsătorit."

-a doua se refera la termenul in care se formuleaza cererea:
Art. 7 alin. (2) "Cererile pentru stabilirea drepturilor prevăzute în prezenta ordonanţă se depun la direcţia generală de muncă şi protecţie socială teritorială până la data de 31 martie 2001. După această dată se vor primi doar cererile persoanelor prevăzute la art. 3, precum şi cele ale cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 189/2000 titas68 titas68 Apelez din nou la bunavointa d-voastra pentru o problema.Soacra mea s-a nascut in februarie 1941 iar mama sa (bunica)a fost deportata din bulgaria(caliaca) si ... (vezi toată discuția)
Legea 189/2000 Aurica TRUTA Aurica TRUTA Mama mea a avut scutire de la impozite pentru o masina, o casa, telefon fix, servicii salubritate in baza legii 189/2000. Incepand cu anul 2016 i-a trimis de ... (vezi toată discuția)
Legea 154/2021 Petru-O Petru-O Buna ziua, stie cineva daca s-au publicat normele de aplicare a legii 154/2021 si eventual unde le gasesc. Sau eventual ma puteti ajuta cu o interpretare a ... (vezi toată discuția)