avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... decizii in ad generala
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

decizii in ad generala

Am o asociatie, are 5 membri fondatori care de altfel sunt si in organele de conducere. Ulterior ca orice asociatie a admis noi membri si nr acestora este in continua crestere. Cum pot face ca decizile adunarii generale sa fie luate numai de anumiti membrii eventual de cei fondatori? Ar fi foarte greu sa adun toti membri la adunarea generala dat fiind faptul ca asociatia noastra are membrii din mai multe judete.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:51, 12 Februarie 2009
Modul de convocare si de lucru al adunarii generale trebuia sa fie stabilit prin Statut, prevederi care trebuie respectate pentru validitatea hotararilor adunarii generale. De regula, in actele constitutive pe care le-am redacatat pentru infiintarea unor asociatii, am prevazut ca adunarea generala se considera legal constituita daca sunt prezenti cel putin jumatate plus unu din asociati ( fiind convocati toti asociatii). Daca la prima convocare nu se intruneste acest cvorum, se face o noua convocare, cind adunarea generala poate avea loc indiferent de numarul celor prezenti.
Multumesc! Dar as putea sa modific art din statutul ce face referire la modul convocari si nr necesar de membri pentru intrunirea ad. gen si sa introduc ceva de genul:" luarea hotărârilor de către Adunarea Generală sau Consiliul Colegiului să se decidă prin votul majorităţii membrilor fondatori prezenţi". Si mai am o problema, Consiliul de administratie si cenzorul pot fi numiti si pe perioda nedeterminata in statutul meu sunt numiti la 4 ani? Daca au trecut 4 ani si adunarea gen a decis sa fie numiti aceeasi persoane mai trebuie sa merc la Judecatorie sa fac modificari in statut?
In lipsa de cvorum, puteti transmite prin fax catre membrii care nu pot fi prezenti, propunerile de modificare a unor articole din statut. Cu raspunsurile primite prin fax, formulati o Hotarare a Adunarii Generale cu punctele asupra carora ati cazut de acord. Aceasta poate va fi transmisa prin curier in original tuturor membrilor pentru a fi semnata in origenal.
In afara de implicarea Consiliului Director in procesul de decizie, pot fi atribuite presedintelui anumite puteri.
Asociatia, fiind un acord intre parti fara scop patrimonial, poate functiona pe baza Hotararilor Adunarii Generale sau a Consiliului Director (presedinte, vice, vice; sau presedinte, vice, secretar; sau diferite variante).

Hotararile Adunarii Generale au valoare de lege doar in cadrul asociatiei, nefiind necesara schimbarea statutului pentru a fin in legalitate.
In fapt, asociatia prin deciziile si hotararile ei, nu are valoare decat in fata membrilor asociatiei si doar ei se supun Statutului in baza caruia a luat fiinta.
Exista si legi de care depinde functionarea unui ONG , nu numai hotararile sau deciziile emise de catre organele de conducere.
Am tot respectul pentru pregatirea si experienta dumneavoastra dar. nu se referea la probleme de fond ci de fapt. Problema era mai mult de organizare interioara decat de aplicarea sau respectarea legilor. Sau, cel putin eu asa am inteles. Ei nu mai reuseau, probabil, sa-si indeplineasca scopul datorita maririi nr. de membri care mai erau si din alte judete.

Alte discuții în legătură

Membri inactivi asociatie rviorel23 rviorel23 Speta: Asociatie infiintata in 1993. Dintre membrii asociati fondatori in prezent mai este activ o singura persoana, presedintele de la data infiintari. ... (vezi toată discuția)
Despre ong-uri ARKzad ARKzad dupa o scurta perioada de la infiintarea unui ONG, inscris in reg.ONG pe tara si avand deschis cont in banca,activitatea este intrerupta din cauza ... (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie culturala non-profit maria_e maria_e Buna ziua! Am in pln deschiderea unei asociatii non-profit si as avea mare nevoie de ajutor in stabilirea statutului. In cadrul asociatiei se vor sustine ... (vezi toată discuția)